Αυτός είναι ο οδηγός για να διώξεις το στρες, να χάσεις βάρος και να βελτιώσεις την υγεία σου

8 Posted by - February 24, 2021 - Motivation

Μνημονεύεις τις ημέρες που ήσουν παιδί και μπορούσες να τρέχεις, να παίζεις και να τρως ό, τι θέλεις, μένοντας ακούραστη και χωρίς να μετράς θερμίδες; Θα μπορούσες και τώρα να ζεις εξίσου ξέγνοιαστα. Ή περίπου ξέγνοιαστα. Θα χρειαστεί απλώς να κάνεις κάποιες μικρές αλλαγές στον τρόπο που λειτουργείς καθημερινά.

Για αρχή, διώξε το άγχος.

Σε μια μελέτη του κρατικού πανεπιστημίου του Οχάιο, οι γυναίκες που είχαν πολύ στρες, μετά από ένα γεύμα με λιπαρά,  έκαψαν λιγότερες θερμίδες, από αυτές που είχαν λιγότερο. Σύμφωνα με την έρευνα, το στρες είναι ικανό να επιβραδύνει την λειτουργία του  μεταβολισμού, επειδή το σώμα θέλει να εξοικονομήσει ενέργεια, με αποτέλεσμα να αποθηκεύει λίπος. Τα υψηλότερα επίπεδα του στρες μπορούν επίσης να διαταράξουν τον ύπνο και να αυξήσουν την αίσθηση της πείνας και συγκεκριμένα την επιθυμία προς τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λίπος. Δραστηριότητες όπως ο διαλογισμός, η γιόγκα ή ένα χόμπι το οποίο σας ευχαριστεί,  μπορούν να βοηθήσουν στην εξουδετέρωση των φυσιολογικών επιδράσεων του στρες.

Δώσε χρόνο στον εαυτό σου

Για οτιδήποτε κάνεις, πάρε χρόνο. Π.χ. Πήγαινε στην δουλειά σου 20 ή 10 λεπτά πιο νωρίς. Μπορεί να ακούγεται “κουφό», όταν σε νοιάζει να γλιτώσεις χρόνο και όχι να καθίσεις παραπάνω, ωστόσο αν σκεφτείς πως μπορείς να «προετοιμάσεις» τον εαυτό σου, να τον «βάλεις» σε πρόγραμμα, πίνοντας έναν καφέ, ακούγοντας την αγαπημένη σου μουσική  – ξεκινώντας την δουλειά με «διάλλειμα», ίσως να μην είναι τόσο κακή ιδέα.

Κοιμήσου καλά

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνιας διαπίστωσαν ότι άνθρωποι που κοιμήθηκαν μόνο τέσσερις ώρες τη νύχτα, για πέντε συνεχόμενες νύχτες, ο μεταβολικός τους ρυθμός σε ηρεμία,  μειώθηκε κατά 50 θερμίδες ημερησίως. Η έρευνα έδειξε επίσης, ότι οι άνθρωποι που στερούνται ύπνο, τρώνε περισσότερο.

Κάψε θερμίδες, κάψε λίπος

Το αερόβιο είναι απαραίτητο για να κάψουμε λίπος, αλλά καλό είναι να προσθέσουμε ασκήσεις δύναμης προς αύξηση των μυών μας.  Συγχρόνως , προσθέτουμε δραστηριότητες στο καθημερινό μας πρόγραμμα όπως το περπάτημα αλλά και κάθε είδους εργασία όπως η κηπουρική ή δουλειές σπιτιού ώστε να κάψουμε επιπλέον θερμίδες.

Κάνε την μεγάλη αλλαγή

Αν έχεις μπει σε ένα πρόγραμμα, προσθέστε επαναλήψεις ή αύξησε τα κιλά στα βάρη που σηκώνεις κάθε δύο εβδομάδες. Αν θέλεις πραγματικά να φτιάξεις την φυσική σου κατάσταση,  δοκίμασε την διαλειμματική  προπόνηση. Έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει το μεταβολισμό και καίει περισσότερο λίπος. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να εναλλάσσεις την έντονη άσκηση με πιο μέτρια διαστήματα.

evelina-nukta-1-e1424281402679Εβελίνα Νύκτα
Personal Trainer/ Fitness Editor
evelinanykta@gmail.com

Instagram: @evelinanykta

No comments

Leave a reply