Αυτός είναι ο τρόπος για να κολλήσεις με ένα πρόγραμμα γυμναστικής μια για πάντα!

42 Posted by - February 15, 2019 - Motivation

Σε μια εποχή που η άθληση βρίσκεται παντού γύρω μας και τα είδη προπόνησης είναι πολλά και όλα υπόσχονται ένα καλύτερο σώμα και βελτίωση της υγείας, η επιλογή του καλύτερου, μπορεί να γίνει μόνο με έναν τρόπο.  Το μοναδικό πρόγραμμα άσκησης που θα βρεις και θα είναι για σένα, είναι αυτό με το οποίο θα μπορείς να «κολλήσεις». Ο πιο απλός τρόπος για να το κάνεις αυτό, είναι να επικεντρωθείς στη σωματική δραστηριότητα που πραγματικά απολαμβάνεις και να αποφύγεις οτιδήποτε δεν σου αρέσει ή βαριέσαι.  Όσο αποτελεσματική κι αν είναι μια προπόνηση, αν δεν σου αρέσει ή πηγαίνεις με το ζόρι σε αυτή, είναι δύσκολο να παραμείνεις ενεργός και να καταφέρεις την διάρκεια στην άσκηση σου.

Κάντο σύντομο

Οι σύντομες περίοδοι άσκησης έχουν ιδιαίτερα πλεονεκτήματα σε σχέση με τις μεγάλες σε διάρκεια προπονήσεις.  Σε μια μελέτη μεταξύ  νέων γυναικών που κλήθηκαν να ξεκινήσουν ένα πρόγραμμα άσκησης, εκείνες που εστίασαν σε πολλαπλά 10λεπτα ασκήσεις καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας παρέμειναν πιο αφοσιωμένες από τις γυναίκες που κλήθηκαν να ολοκληρώσουν μια συνεχή προπόνηση μεγάλης διάρκειας. Στην πραγματικότητα, στην ομάδα των πολλαπλών 10λέπτων καταγράφηκε περισσότερος συνολικός χρόνος προπόνησης σε σύγκριση με την άλλη ομάδα που έκανε μια προπόνηση μεγάλης διάρκειας. Το μόνο σίγουρο είναι, πως το αποτέλεσμα της άσκησης σε σύντομες περιόδους έχει τα ίδια φυσικά οφέλη με τα μεγάλης διάρκειας workouts, τόσο από την άποψη της απώλειας βάρους όσο και της βελτίωσης της συνολικής υγείας.

Πίστεψε στον εαυτό σου.

Οι δεκαετίες μελετών σχετικά με την ψυχολογία των ασκήσεων έχουν εντοπίσει με συνέπεια την αυτο-αποτελεσματικότητα ως τον σημαντικότερο παράγοντα πρόβλεψης της προσκόλλησης στην άσκηση. Η αυτο-αποτελεσματικότητα ορίζεται ως η πίστη στην ικανότητα ενός ατόμου να πετύχει έναν συγκεκριμένο στόχο ή αλλαγή συμπεριφοράς, σαν το “νομίζω ότι μπορώ”. Η αυτο-αποτελεσματικότητα είναι μια ικανότητα που μπορεί να αναπτυχθεί με την επίτευξη μικρών στόχων με την πάροδο του χρόνου. Όταν ξεκινάς ένα νέο πρόγραμμα άσκησης, φτιάξε μικρούς στόχους και γιόρτασε την επίτευξη τους. Επικεντρώσου στον καλύτερο νυχτερινό ύπνο μετά από μια προπόνηση, αντί για το βάρος που ελπίζεις να χάσεις μέχρι το τέλος του μήνα.

Υιοθέτησε καλές συνήθειες.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που δίνουν προτεραιότητα στην υγιεινή διατροφή έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι ενεργοί. Η θεωρία είναι ότι η συμμετοχή σε μια υγιεινή συμπεριφορά (συνολικά) κάνει τον δεσμό με την άσκηση πιο ισχυρό. Μέσα σε αυτή την συμπεριφορά, πλην της διατροφής, είναι ο καλός ύπνος και η στοματική υγιεινή.

Κράτησε τις προσδοκίες σου υπό έλεγχο.

Εάν περιμένεις να δεις μια φυσική μεταμόρφωση μέσα στις πρώτες εβδομάδες από την έναρξη ενός προγράμματος άσκησης, μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να κολλήσεις με την άσκηση. Μελέτες νέων αθλουμένων έχουν δείξει ότι εκείνοι με μη ρεαλιστικές προσδοκίες για φυσική αλλαγή, έτειναν να τα παρατήσουν όταν οι ελπίδες τους για μεταμόρφωση δεν πληρούνται αμέσως. Οι ψυχολόγοι της υγείας το έχουν χαρακτηρίσει αυτό ως «ψεύτικο σύνδρομο ελπίδας». Για να το αποφύγεις, να θυμάσαι ότι οι αισθητές φυσικές αλλαγές από μια νέα ρουτίνα άσκησης μπορεί να χρειαστούν μήνες για να αναπτυχθούν. Και αν ο στόχος σου είναι η απώλεια βάρους, είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι η άσκηση μόνο – χωρίς διαιτητικές αλλαγές – τυπικά δεν αρκεί. Αυτό που μπορείς να περιμένεις από την άσκηση, ωστόσο, είναι οι βραχυπρόθεσμες βελτιώσεις στη διάθεση και τον ύπνο και, μακροπρόθεσμα, την  μείωση του κινδύνου, καρδιακών παθήσεων, οστεοπόρωσης, άνοιας και διαφόρων τύπων καρκίνου.

 

1 Comment

  • Sofia Marga February 15, 2019 - 12:59 Reply

    Πραγματικά, πολύ χρήσιμο άρθρο! Ευχαριστούμε πολύ!

  • Leave a reply