Γιατί και οι γυναίκες μπορούν να παίζουν ποδόσφαιρο… Μια βιωματική προσέγγιση!

4 Posted by - May 8, 2018 - Motivation

Τα τελευταία χρόνια το γυναικείο ποδόσφαιρο έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν είναι τυχαίο ότι και στην χώρα μας αναπτύσσεται  με γοργούς ρυθμούς και μπορούμε να ξεχωρίσουμε ομάδες που παίρνουν μέρος σε πανελλήνια πρωταθλήματα, ακαδημίες μικρών κοριτσιών αλλά και τοπικά μικρά σωματεία που συμμετέχουν σε τουρνουά ποδοσφαίρου. Οι μεγάλες ομοσπονδίες του αθλήματος  (FIFA,UEFA,EPO) έχουν ήδη καταρτίσει σχέδια τόνωσης και προβολής του γυναικείου ποδοσφαίρου συμβάλλοντας και με οικονομικά κίνητρα στην περαιτέρω ανάπτυξή του.

Και κάπου εκεί ερχόμαστε εμείς… Οι προπονητές, οι μπαμπάδες, οι φίλαθλοι. Για αυτούς που δεν γνωρίζουν και συγκρίνουν το γυναικείο με το ανδρικό ποδόσφαιρο έχουμε να τους πούμε ,πως οι διαφορές υπάρχουν για να το κάνουν ακόμη πιο ξεχωριστό και όμορφο ,προσφέροντας τις έντονες συγκινήσεις και τα συναισθήματα που μας χαρίζει αυτό το άθλημα, σε υπερθετικό βαθμό.

Όταν βλέπουμε κοριτσάκια 8-12 χρονών να θέλουν να γνωρίσουν το ποδόσφαιρο, τις ηθικές αξίες  που προάγει δεν έχουμε παρά να τους δώσουμε την επιλογή. Στην ενασχόλησή μου με την γυναικεία ομάδα του νησιού είδα ότι τα κορίτσια μπορεί να υστερούν σε φυσικά προσόντα σε σχέση με τα αντίστοιχης ηλικίας αγόρια, αλλά δείχνουν τρομερή διάθεση και δίψα να μάθουν να παίζουν σωστά ποδόσφαιρο. Οι προπονήσεις δεν διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό από των ανδρών και επικεντρώνονται περισσότερο σε τεχνικά και τακτικά στοιχεία όσο και στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης. Και εδώ υπάρχει ο παράγοντας ποδοσφαιρικό ταλέντο και η βελτίωση του μέσα από τις προπονήσεις. Χαρακτηριστικά ιδιαίτερα της γυναικείας φύσης είναι η συντροφικότητα, η επιμονή, η υπομονή και η ωριμότητα της σκέψης, στοιχεία που στο ποδόσφαιρο σε συνάρτηση και με την θέληση παράγουν ποσοστά μεγάλης εξέλιξης. Κορίτσια μέσα σε μικρό σχετικά χρονικό διάστημα μπορούν να αφομοιώσουν ακόμη κι αν δεν τις εκτελούν τέλεια, ασκήσεις που εφαρμόζονται σε προπονητικές μονάδες ανδρικών ομάδων ποδοσφαίρου ανώτερων κατηγοριών. Η αγάπη τους για το ποδόσφαιρο, ο καλός εγωισμός (να αποδείξουν ότι μπορούν να διακριθούν σε ένα κατά γενική ομολογία ανδροκρατούμενο σπορ) και η προσήλωσή τους είναι τα εφόδια που τις εξελίσσει και τις βελτιώνει περισσότερο.

IMG-e7af43a97b60e6aa8a9122e0ee421b51-V

Το κίνητρο για να ασχοληθεί μια κοπέλα με το ποδόσφαιρο είναι η αγάπη της για το άθλημα, η περιέργεια και η θέληση για ψυχαγωγία και ευχαρίστηση. Παίζουμε ποδόσφαιρο και το χαιρόμαστε. Αναδεικνύουμε τις αγνές αξίες που μεταδίδει αυτό το άθλημα, τη χαρά, το θέαμα, την αγωνιστικότητα, την άμιλλα και τον θεμιτό ανταγωνισμό. Στοιχεία που τείνουν να αφανιστούν από το ανδρικό ποδόσφαιρο. Όσο για το μέχρι που μπορεί να φτάσει μια κοπέλα που ασχολείται εντατικά με το ποδόσφαιρο από μικρή ηλικία, αξίζει να αναφερθεί ότι  η Αμερικανίδα ποδοσφαιρίστρια Αλεξ Μόργκαν κερδίζει ετησίως περι τα 2,8 εκατ. δολάρια από συμβόλαια και χορηγούς.

Αν ένα κορίτσι θέλει να παίξει ποδόσφαιρο και το όνειρο του έιναι να διακριθεί… εμείς οι άνθρωποι του ποδοσφαίρου έχουμε την υποχρέωση να μην κάνουμε καμία εκπτωση στο ονειρό του. Άλλωστε στα όνειρα δεν υπάρχει και δεν πρέπει να υπάρχει ταβάνι…Γιατί και οι γυναίκες μπορούν να παίξουν ποδόσφαιρο!

Δημήτρης Μανταφούνης 

Γονιός, Προπονητής, Φίλαθλος

IMG-93c27db2c248924d2a470057a439e30b-V

 

No comments

Leave a reply