Ελευθερία Χριστογεώργου: Η αθλήτρια ύψους μας μαθαίνει τι σημαίνει δύναμη, στόχος και θέληση

17 Posted by - October 22, 2016 - Motivation

Μπήκε στον αθλητισμό απο πολύ μικρή ηλικία. Αγάπησε τον στίβο, έβάλε στόχο τον προταθλητισμό, η καθημερινότητα της είναι οι προπονήσεις και μεγαλώνοντας, παραμένει σταθερή στην επιλογή της. Η Ελευθερία Χριστογεώργου αποδεικνύει πως όταν ένα παιδί ξεκινήσει να τρέχει στα στάδια, διαμορφώνει αντίστοιχο χαρακτήρα, έχει πειθαρχία και δύσκολα αλλάζει πορεία. Η ίδια, αν και χρειάστηκε να μείνει ένα χρόνο μακρία απο τον στίβο, προκειμένου να αφοσιωθεί στις μαθητικές της υποχρεώσεις, επέστρεψε φέτος στο άλμα εις ύψος που είναι το αγώνισμα της και μιλάει για την ζωή της μέσα στον στίβο και τα όνειρα της που μόνο στόχο έχουν την εξέλιξη της για ακόμα καλύτερες επιδόσεις.

⦁ Σε τι ηλικία ξεκίνησες τον αθλητισμό; Θυμάσαι τις πρώτες σου στιγμές ως αθλήτρια στίβου;

Ξεκίνησα να ασχολούμαι με τον αθλητισμό σε αρκετά μικρή ηλικία, καθώς οι γονείς μου παρότρυναν εμένα και τα αδέρφια μου να αθλούμαστε. Στίβο ξεκίνησα στο γυμνάσιο. Πριν αρχίσω το άλμα εις ύψος, οι προπονητές που είχα τότε μας έκαναν προπόνηση αντοχής. Αυτό που θυμάμαι πιο έντονα είναι τα προγράμματα που κάναμε στο πάρκο Α. Τρίτσης και μου άρεσε ιδιαίτερα το ότι ήμασταν δίπλα στην φύση.
⦁ Ήταν η πρώτη σου επιλογή ή πέρασες και από άλλα αθλήματα πριν καταλήξεις σε αυτό που κάνεις μέχρι σήμερα;

Το μπαλέτο, η κολύμβηση, το βόλλευ και το tae kwon do είναι τα αθλήματα που προηγήθηκαν, πριν καταλήξω στον στίβο και το άλμα εις ύψος.

Ήταν από την αρχή ο στόχος σου ο πρωταθλητισμός;

Η αλήθεια είναι πως όχι. Τέσσερις μήνες αφού είχα αρχίσει προπονήσεις στο άλμα εις ύψος πήρα το πρώτο μου παννελλήνιο μετάλλιο στην κατηγορία των παγκορασίδων. Τότε κατάλαβα, ότι αυτό το αγώνισμα μου ταίριαζε καλύτερα και αποφάσισα να το ακολουθήσω πιο σοβαρά.

Θα χαρακτήριζες τον εαυτό σου «δυνατό» από την αρχή ή προσπάθησες σκληρά για να φτάσεις σε ένα καλό επίπεδο ως αθλήτρια;

Ένας συνδιασμός θα έλεγα. Είχα κλίση σε αυτό το αγώνισμα, ωστόσο χωρίς συστηματική προπόνηση και προσπάθεια δεν θα μπορούσα να το εξελίξω.
⦁ Πόσο σκληρή είναι μια προπόνηση σου;

Εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Για παράδειγμα τώρα που είναι περίοδος προετοιμασίας οι προπονήσεις είναι πιο σκληρές σε σχέση με την περίοδο αγώνων. Επίσης, το πρόγραμμά μου διαφέρει μέρα με την μέρα. Σε γενικές γραμμές, η προπόνησή μου είναι όσο σκληρή χρειάζεται, ώστε να υπάρξει η επιθυμιτή βελτίωση.

11219135_886389854740649_6410966010858434971_n

⦁ Πόσο αυστηρός είναι ο προπονητής μαζί σου προκειμένου να γίνεσαι καλύτερη;

Με τον προπονητή μου έχουμε πολύ καλή σχέση με αποτέλεσμα, να μπορεί να μου επιβληθεί όταν χρειάζεται χωρίς να γίνεται ιδιαίτερα αυστηρός. Ξέρει πώς να με επαναφέρει στον σωστό δρόμο όταν ξεφεύγω και έχει τον τρόπο του, να κάνει τις όποιες παρατηρήσεις και διορθώσεις όταν χρειάζεται. Νιώθω πολύ τυχερή που συνεργάζομαι μαζί του για 4η χρονιά.

⦁ Ποιες θεωρείς τις πιο δυνατές στιγμές σου ως αθλήτρια;

Η συμμετοχή μου στα Βαλκανικά πρωταθλήματα παίδων/ κορασίδων το 2014 και εφήβων/ νεανίδων το 2015 είναι χωρίς αμφιβολία οι στιγμές που ξεχωρίζουν στην αθλητική μου ζωη μέχρι στιγμής. Είναι μοναδικό συναίσθημα, να εκπροσωπείς την χώρα σου και το θεωρώ τεράστια τιμή για έναν αθλητή. Ακολουθεί το Πανελλήνιο Σχολικό Πρωτάθλημα, καθώς κατέλαβα την 1η θέση και τις δύο χρονιές που συμμετείχα σε αυτό και ήταν ο αγώνας όπου σημείωνα πάντα ατομικό ρεκόρ.
⦁ Ποια μπορεί να ήταν μια δύσκολη στιγμή μέσα σε αυτά τα χρόνια του αθλητισμού;

Αν έπρεπε να χαρακτηρίσω κάποια στιγμή ως την δυσκολότερη μέχρι στιγμής, αυτή θα ήταν η συμμετοχή μου στο Filothei Women Gala πριν 2 χρόνια, όπου έκανα 3 άκυρες προσπάθειες στο αρχικό ύψος. Ήταν η πρώτη και μοναδική φορά που μου συνέβησε κάτι τέτοιο και δεν το περίμενα σε καμία περίπτωση, καθώς ήμουν σε καλή κατάσταση γενικά. Όμως, τεχνικά λάθη μου στέρησαν ένα έγκυρο άλμα. Το συμβάν αυτό με είχε στεναχωρήσει πάρα πολύ αλλά απ’τα λάθη μας μαθαίνουμε.

⦁ Για έναν χρόνο είχες αφήσει τις προπονήσεις σου προκειμένου να αφοσιωθείς στα μαθήματα σου. Πως ήταν αυτός ο χρόνος για σένα;

Πράγματι η περσινή χρονιά αποδείχτηκε περισσότερο απαιτιτική απ’ότι την περίμενα, με αποτέλεσμα να αποφασίσω να επικεντρωθώ στα μαθήματά μου. Ήταν μια δύσκολη χρονιά και σίγουρα όχι απο τις καλύτερες μου. Υπήρχαν στιγμές που μου έλειπε ο στίβος και ζήλευα όταν έβλεπα συναθλητές μου να συμμετέχουν σε διάφορους αγώνες αλλά ήξερα ότι αυτή η κατάσταση θα τελείωνε σύντομα οπότε έκανα υπομονή.

⦁ Μαθητικά, κατάφερες τον στόχο σου; Η θυσία να μείνεις εκτός στίβου, άξιζε τον κόπο σχετικά με τους προσωπικούς στόχους σου;

Ήμουν μαθήτρια του IB Diploma Programme το οποίο κατάφερα να ολοκληρώσω επιτυχώς. Οι προσωπικοί μου στόχοι είναι άμεσα συνδεδεμένοι με τον στίβο, καθώς μέσω αυτού θέλω να διεκδικήσω υποτροφία για σπουδές στις ΗΠΑ. Άξιζε τον κόπο απο την άποψη ότι ακαδημαΐκά είμαι έτοιμη γι’αυτό το βήμα.

Πόσο εύκολο ήταν να μπεις ξανά σε ρυθμό;

Φέτος δεν έχω σχολικές υποχρεώσεις πράγμα που μου αφήνει αρκετό ελεύθερο χρόνο. Έτσι, έχω την δυνατότητα να αφιερώνω όσο χρόνο χρειάζεται στις προπονήσεις μου. Ναι μεν έχω επιστρέψει πίσω αλλά δεν μπορώ να πω ότι έχω επανέλθει πλήρως. Χρειάζεται χρόνος για να συμβεί αυτό και είναι αρκετά νωρίς ακόμα. Η οικογένεια μου και το κοντινό μου περιβάλλον με στηρίζει πολύ σε αυτό πράγμα, γεγονός που με βοηθάει ακόμα περισσότερο.

944378_1002700186442948_3135659771986745273_n

Τώρα, ποια είναι η προτεραιότητα σου; Ποιοι είναι οι άμεσοι στόχοι σου;

Η προτεραιότητα μου είναι κυρίως το να καλύψω το περσινό κενό. Αρχικός στόχος είναι ο κλειστός στίβος στον οποίο και θα πάρω μέρος. Έχω διάφορους στόχους στο μυαλό μου, ένας από τους οποίους είναι να βοηθήσω βαθμολογικά τον σύλλογό μου Βέλος Παλαιού Φαλήρου, που στηρίζει την προσπάθεια που καταβάλω. Όσον αφορά τους υπόλοιπους στόχους προτιμώ τις πράξεις από τα λόγια.
⦁ Ως παιδί του στίβου, γιατί θα έλεγες σε κάποιον να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο;

Ο στίβος είναι ένας εξαιρετικός τρόπος εκτόνωσης και εκγύμνασης του σώματος. Κατά τη διάρκεια της προπόνησης συγκεντρώνεσαι σε αυτό που κάνεις, οπότε ξεφεύγεις από τυχόν άλλες έγνοιες. Επίσης, αποτελεί την βάση για όλα τα υπόλοιπα αθλήματα και δεν έχει άδικα χαρακτηριστεί ο βασιλιάς των σπορ.

 

 

No comments

Leave a reply