Η άθληση είναι το κλειδί για την επιτυχία

9 Posted by - June 11, 2015 - Motivation

Η Άθληση είναι το Κλειδί για την Επιτυχία των Κορυφαίων Στόχων που θέτουμε για το Νέο Έτος

Της Stacey Penney, MS, NASM-CPT, CES, PES, FNS

Για κάποιους από τους στόχους που θέτουμε για το ΝέοΈτος, το όφελος της συνεισφοράς της άθλησης στην επιτυχία αυτών των στόχων είναι προφανές. Αλλά για κάποιους απο τους στόχους, η σύνδεση μόλις άρχισε να γίνεται ορατή.
Παρακάτω αναφέρονται οι κορυφαίοι στόχοι που θέτουμε για το ΝέοΈτος, από την απώλεια βάρους μέχρι το να ερωτευθούμε, και πώς βοηθάει η άθληση (1,2) στην επίτευξη αυτών.

Απώλεια βάρους

Η άθληση μπορεί να βοηθήσει στην προσπάθεια απώλειας και διατήρησης βάρους (3,4). Η αεροβική γυμναστική είναι ιδανική για την καύση μερικών περιττών θερμίδων, και η προπόνηση υψηλής έντασης (high-intensityintervaltraining – HIIT) εξακολουθεί να καίει θερμίδες ακόμα και μετά το τέλος της προπόνησης. Η προπόνηση αντοχής είναι επίσης το κλειδί για το κτίσιμο και τη διατήρηση ενός λεπτού σώματος με ενεργό μεταβολισμό (4). Η σταθεροποίηση της προπόνησης αντοχής του μοντέλου Προπόνησης Βέλτιστης Απόδοσης της NASM (NASM Optimum Performance Training TM – OPTTM) είναι ένας καλός τρόπος να ξεκινήσετε με ασκούμενους που έχουν στόχο να χάσουν βάρος. Αυτή η φάση υποχρεώνει το σώμα να δημιουργήσει περισσότερους μύες για την σταθεροποίηση του (επιπρόσθετα στις περισσότερες επαναλήψεις και στο σχεδιασμό του κύκλου), δημιουργώντας συνθήκες για καύση περισσότερων θερμίδων (5).

Η διατροφή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο.

Πιο υγιεινή διατροφή

Μερικές μελέτες συνδέουν την άθληση με πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές (6,7). Η άθληση μπορεί επίσης να  επηρεάσει το αίσθημα πείνας, μειώνοντας την όρεξη μετά την άσκηση, τόσο μετά την αεροβική γυμναστική όσο και και μετά την προπόνηση αντοχής (8). Ένα μείον στη σύνδεση μεταξύ άθλησης και διατροφής είναι ότι πολλοί άνθρωποι συχνά υποθέτουν ότι καίνε πολύ περισσότερες θερμίδες από όσες καίνε στην πραγματικότητα, και δικαιολογούν το να τρώνε περισσότερο-που δεν είναι καλό για τις προσπάθειες απώλειας βάρους.

 Έρωτας

Δεν είμαστε βέβαιοι ότι η άσκηση πραγματικά θα σας βοηθήσει να ερωτευτείτε (καιπώς θα μπορούσε αυτό να θεωρηθεί ΕΞΥΠΝΟΣ στόχος;) αλλά μπορεί να βοηθήσει να αυξήσετε την αυτοπεποίθηση σας και την ερωτική σας επιθυμία (9,10). Αυτό είναι ωφέλιμο τόσο για τους άντρες όσο και για τις γυναίκες. Για τις γυναίκες, φαίνεται ότι η άσκησηεπηρεάζει θετικά την ικανοποίηση με 20λεπτες έως 30λεπτες προπονήσεις πριν την ερωτική επαφή (10).

Διακοπή καπνίσματος

Για εκείνους που προσπαθούν να κόψουν αυτή τη συνήθεια, η άθληση μπορεί να λειτουργήσει προστατευτικά ενάντια στην υποτροπή και κάνει τη διαχείριση έλλειψης νικοτίνης λίγο πιο εύκολη (11). Και εφόσον οι καπνιστές τυπικά αθλούνται λιγότερο απότους μη καπνιστές (και επίσης έχουν λιγότερο υγιεινή διατροφή), η προσθήκη της άσκησης στο πρόγραμμα τους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (Chronic Obstructive Pulmonary Disease –COPD)και άλλες χρόνιες παθήσεις που σχετίζονται με την αδράνεια (12).

Αύξηση του εισοδήματος σας, αύξηση των καταθέσεων σας

Θέλετε αύξηση; Δοκιμάστε να αθληθείτε! Εργαζόμενοι που αθλούνταν συστηματικά είδαν μία αύξηση 6 έως 10% στο μισθό τους επιπλέον από εργαζόμενους που δεν αθλούνταν (13). Επιπλέον, εργαζόμενοι που ασκούνταν το πρωί πριν τη δουλειά ή κατά τη μεσημεριανή τους διακοπή ήταν λιγότερο αγχωμένοι, πιο χαρούμενοι, και πιο παραγωγικοί– πράγματα που οπωσδήποτε παρατηρούνταν από τους προϊσταμένους τους όταν επρόκειτο για αυξήσεις ή ευκαιρίες προαγωγής (14)! Πολλοί εργοδότες επίσης προσφέρουν κίνητρα για αθλητικές δραστηριότητες και βελτίωση των βιομετρικών παραμέτρων, που μειώνουν τις δαπάνες τους και τις εισφορές σας, που σημαίνει περισσότερα χρήματα στην τσέπη σας!

Εκμάθηση νέων πραγμάτων
Θεωρήστε την άθληση ως μία μορφή διακοπής για ενήλικες. Η προσθήκη άθλησης, και ιδιαίτερα αεροβικής γυμναστικής, στους στόχους εκμάθησης σας, έχει δείξει ότι αυξάνει τη συγκέντρωση, την κατανόηση κατά την ανάγνωση, και ακόμη μία ώθηση στις περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για τη μνήμη (15,16). Και ένα επιπλέον όφελος, η ανάμνηση μίας καλής προπόνησης αποτελεί κίνητρο για μελλοντικές προπονήσεις (17).

Μείωση άγχους και περισσότερη απόλαυση στη ζωή

Η άθληση όχι μόνο δίνει ώθηση στην υγεία σας, αλλά επίσης βοηθάει στη μείωση του άγχους και της ανυπομονησίας (18). Είτε αναζητάτε την ευφορία του δρομέα είτε απλά λίγο φρέσκο αίμα και οξυγόνο για να καθαρίσετε το μυαλό σας, η αθλητική δραστηριότητα μπορεί να σας δώσει νέες προοπτικές. Υπάρχει επίσης σύνδεση μεταξύ της καλής στάσης του σώματος με τη διάθεση και την κατάθλιψη. Κακή σωματική στάση που μπορεί να σχετίζεται με κατάθλιψη, είναι η κάμψη της κεφαλής προς τα εμπρός, η αυξημένη θωρακική κύφωση καιοι ώμοι προς τα κάτω, ενώ είναι ευκολότερο να δημιουργηθούν θετικές σκέψεις και θετικά συναισθήματα (19) με μια καλή στάση του σώματος. (Εφαρμόστε την Εξειδικευμένη Διορθωτική Προπόνηση (Corrective Exercise Specialization) της NASM για να αντιμετωπίσετε προβλήματα με τη στάση του σώματος, όπως το αυχενικό σύνδρομο, που μπορεί να μειώνει τη χαρά.)

Συμπερασματικά, όταν ακούτε ανθρώπους να συζητούν σχετικάμε τους στόχους τους για το ΝέοΈτος, σκεφτείτε πώς θα μπορούσατε να τους βοηθήσετε να τους πετύχουν ενσωματώντας την άθληση στο ταξίδι τους.

Πηγή: HNFC

HNFC-NASM-H_Αθληση_είναι_το_κλειδι

No comments

Leave a reply