Γιατί ενώ κάνω γυμναστική δεν χάνω κιλά;

4 Posted by - October 6, 2014 - Nutrition

Ως διαιτολόγος έρχομαι συχνά αντιμέτωπη με το «παράπονο» των πελατών –ασθενών μου σε ότι αφορά το δείκτη της ζυγαριάς. Πολλοί νομίζουν, ότι το να χάνει κανείς βάρος είναι μία απλή, «μαθηματική» διαδικασία. Για να χάσουμε κιλά πρέπει ή να μειώσουμε την πρόσληψη τροφής ή να αυξήσουμε την κατανάλωση ενέργειας μέσω της άσκησης ή ακόμα καλύτερα και τα δύο μαζί.

Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τη μείωση λίπους και κατ ’επέκταση την ελάττωση των πόντων.
Τι εννοώ:
Στην αρχή της προσπάθειας μας υπάρχει μια αναλογική μείωση κιλών και πόντων. Στη συνέχεια, όσο μεγαλύτερο ποσοστό λίπους χάνουμε τόσο περισσότερο θα ελαττωθούν και οι πόντοι μας με ορατή βελτίωση τόσο της εμφάνισης όσο και της υγείας μας. Έτσι, αν η ζυγαριά «κολλήσει» μην αγχώνεστε, η διαδικασία αυτή είναι απόλυτα φυσιολογική και αποτελεί προσαρμοστικό μηχανισμό του οργανισμού μας. Οι πόντοι εξακολουθούν να μειώνονται γιατί το σωματικό λίπος ελαττώνεται έστω και αργά.

Η μείωση του σωματικού λίπους σπάνια μπορεί να ξεπεράσει το 0,5 έως 1 κιλό την εβδομάδα. Η απώλεια όμως αυτή είναι εμφανής στο σώμα και προκαλεί μείωση πόντων. Επειδή το λίπος είναι αποθηκευμένο στις λιποαποθήκες του σώματος ή τα κοινώς γνωστά – «ψωμάκια», όταν το βάρος χάνεται σταδιακά και με ταυτόχρονη άσκηση εξασφαλίζεται απώλεια μεγαλύτερου ποσοστού λίπους από τα σημεία όπου είναι αποθηκευμένο. Με τη μείωση του λίπους λοιπόν, οι πόντοι μειώνονται και το σώμα δείχνει πιο αρμονικό!

Ακόμα, τα άτομα που γυμνάζονται εντατικά μπορεί να δουν το εξής παράδοξο: o δείκτης της ζυγαριάς να ανεβαίνει ενώ οι πόντοι μειώνονται. Αυτό δικαιολογείται αν αναλογιστούμε την αύξηση του μυϊκού ιστού λόγω της άσκησης με την ταυτόχρονη μείωση του λιπώδους ιστού.
Το συμπέρασμα λοιπόν είναι οτι αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι το πόσο υγιές και συμμετρικό είναι ένα σώμα και όχι το απόλυτο νούμερο της ζυγαριάς. Ας φροντίσουμε λοιπόν το λίπος μας να βρίσκεται σε φυσιολογικά επίπεδα, χωρίς να γίνεται εμμονή και αιτία δυστυχίας ο αριθμός της ζυγαριάς!

Η σωστή απώλεια βάρους είναι συνδυασμός διατροφής και άσκησης

Όρεξη
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι με τη σωματική άσκηση καίγονται θερμίδες. Παράλληλα όμως, η άσκηση μας ανοίγει την όρεξη. Όσο γυμναζόμαστε, τόσο θέλουμε φαγητό. Κι αν φάμε , το αποτέλεσμα της άσκησης πάει περίπατο;
Όταν ασκούμαστε έχουμε «δικαίωμα» να πάρουμε περισσότερες θερμίδες.
«Συχνά στη διάρκεια της άσκησης ανοίγει η όρεξη. Θα πρέπει να τρώτε τόσο όσο…

Θερμίδες
Οι θερμίδες που καταναλώνονται καθ΄ όλη την διάρκεια της ημέρας, καθώς επίσης πριν και μετά από την προπόνηση θα πρέπει να είναι ποιοτικές και συγκεκριμένες!

Ενεργειακά ποτά
Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δώσουμε και στα ισοτονικά ποτά τα οποία έχουν πολλή ζάχαρη και είναι σχεδιασμένα για έντονη άσκηση μιάμισης ώρα ή περισσότερο. Οι ειδικοί λένε, ότι μόνο οι αθλητές σε σκληρή προπόνηση θα πρέπει να τα χρησιμοποιούν τακτικά. Οι υπόλοιποι από εμάς πρέπει να τα αποφεύγουμε.

Λάθος σκέψη…
Πολλοί είναι οι άνθρωποι που εσφαλμένα υποθέτουν ότι γυμναστήριο σημαίνει απώλεια βάρους, ανεξάρτητα από το είδος της άσκησης. Για να χάσετε ένα κιλό σωματικού λίπους, θα πρέπει να κάψετε περίπου 7.500-8.000 θερμίδες – που σημαίνει 120 χιλιόμετρα τρέξιμο. Μάλλον είναι μεγάλη θυσία για ένα κιλό!

Μαρούγκα Μαρία

1237860_10201772284169769_85946539_nΚλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος,
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών
Καρβούνη 17, 38222, Βόλος
τηλ. 6948383397
maria.marouga@gmail.com

No comments

Leave a reply