Για να μην πηγαίνουν χαμένοι οι κοιλιακοί που κάνεις, ήρθε ο καιρός να μάθεις τα “πρέπει” και τα “μη”

6 Posted by - October 10, 2014 - Nutrition

Το μυστικό για μια επίπεδη κοιλιά δεν είναι οι ατελείωτες ασκήσεις για κοιλιακούς, αλλά μια σωστή διατροφή χαμηλή σε ζάχαρη και επεξεργασμένους υδατάνθρακες.

Το πιο συνηθισμένο ερώτημα που κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι είναι “πως μπορώ να χάσω τα παχάκια στην περιοχή της κοιλιάς ;” Ενώ δεν υπάρχουν αποδεδειγμένοι τρόποι για να μειώσετε μόνο το τοπικό πάχος, ωστόσο φαίνεται πως ίσως κάποιες διατροφικές συνήθειες τείνουν να βοηθούν στην μείωση του λίπους στην κοιλιακή χώρα.

Η ανατομία του κοιλιακού πάχους
Καθώς μεγαλώνουμε και τα επίπεδα ορμονών μας εμφανίζουν διακυμάνσεις, γινόμαστε πιο επιρρεπείς στο κοιλιακό πάχος. Εν συντομία, όσο μεγαλώνουμε τόσο πιο αναμενόμενο είναι να έχουμε πάχος στο κέντρο του κορμού μας. Αυτό ισχύει και για τους άντρες και για τις γυναίκες. Το κοιλιακό λίπος δεν είναι μόνο αντιαισθητικό και άβολο, αλλά είναι και ανθυγιεινό, καθώς όσο πιο πολύ λίπος έχετε στην κοιλιά τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να αναπτύξετε καρδιακά νοσήματα και διαβήτη.

Τα βασικά στη διατροφή για κοιλιακούς
Πριν μιλήσουμε για το ποια φαγητά πρέπει να αποφεύγουμε στην καινούρια μας διατροφή, ας χρησιμοποιήσουμε την βιοχημεία για να δούμε πως λειτουργεί αυτή η διατροφή. Όταν καταναλώνετε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, όπως ο χυμός πορτοκάλι ή οι σταφίδες, το επίπεδο σακχάρου στο αίμα σας αυξάνεται. Η αύξηση του επιπέδου σακχάρου στο αίμα οδηγεί το σώμα σας να παράγει ινσουλίνη για να το μειώσει. Αυτό καλείται «γλυκαιμική απόκριση». Πιστεύεται ότι η ινσουλίνη προκαλεί καταθέσεις λίπους στην κοιλιακή περιοχή, χωρίς αυτό να έχει ακόμα επιβεβαιωθεί. Η διατροφή που θα προσπαθήσουμε να ακολουθήσουμε θα έχει χαμηλή γλυκαιμική απόκριση.
Με άλλα λόγια δεν θα καταναλώνετε τρόφιμα που θα προκαλούν αύξηση της γλυκόζης του αίματος , και συνεπώς το σώμα σας δεν θα παράγει τόσο πολύ ινσουλίνη.

Τροφές που πρέπει να τρώμε και τροφές που πρέπει να αποφεύγουμε
Παρακάτω ακολουθεί ένας πίνακας με τροφές που πρέπει να αποφεύγουμε και τροφές που πρέπει να περιλάβουμε στην καινούρια μας διατροφή. Θα ανακαλύψετε ότι οι δύο με τρεις πρώτες μέρες αυτής της δίαιτας θα είναι ιδιαιτέρως δύσκολες καθώς θα περνάτε σύνδρομο στέρησης στην ζάχαρη.

pinakas

Άλλες αρχές της διατροφής για κοιλιακούς
Όπως είναι γνωστό θα πρέπει να ισορροπήσετε την διατροφή σας και να καταναλώνετε 3 γεύματα ημερησίως και 2-3 σνακ. Θα πρέπει επίσης, να διασφαλίσετε επαρκή πρόσληψη πρωτεΐνης ώστε να υποστηρίξετε τις ασκήσεις σας και τους μύες σας. Εάν ακολουθήσετε αυτές τις συμβουλές θα αποκτήσετε ένα σταθερό επίπεδο σακχάρου στο αίμα σας.
Αυτή η διατροφή σε συνδυασμό με έλεγχο προσλαμβανόμενων θερμίδων και συστηματική άσκηση θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τα εκατοστά γύρω από την μέση σας και το αδυνάτισμα σας θα είναι σταθερό και πιο μόνιμο.

Σε ώρα ανάγκης…
Επειδή είναι αναμενόμενο να μην ακολουθήσετε αυτήν την σκληρή δίαιτα για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα σας δώσω μερικές μικρές συμβουλές για τα παραστρατήματα σας. Εάν πρέπει οπωσδήποτε να φάτε κάτι γλυκό, επιλέξτε κάποιο που να περιέχει κάποια λιπαρά όπως η σοκολάτα αντί για κάτι που περιέχει μόνο ζάχαρη, όπως τα ζελεδάκια ή οι καραμέλες, τα οποία θα προκαλέσουν απότομη αύξηση των επίπεδων γλυκόζης στο αίμα σας.

Το ίδιο ισχύει και για τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Εάν πρέπει “οπωσδήποτε” να φάτε ένα πιάτο ζυμαρικών, προσθέστε πρωτεΐνη και ελαιόλαδο ώστε να μειώσετε την γλυκαιμική απόκριση. Και οποτεδήποτε επιλέξετε να λοξοδρομήσετε από τη διατροφή σας, ελέγξτε καλά το μέγεθος των μερίδων σας!

Μαρούγκα Μαρία

1237860_10201772284169769_85946539_nΚλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος,
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών
Καρβούνη 17, 38222, Βόλος
τηλ. 6948383397
maria.marouga@gmail.com

No comments

Leave a reply