Είσαι εσύ που μετράς θερμίδες; Διάλεξε τώρα το παγωτό σου χωρίς τύψεις!

9 Posted by - June 25, 2015 - Nutrition

Καλοκαίρι, ήλιος, θάλασσα και…. παγωτό. Το αγαπημένο έδεσμα μικρών και μεγάλων που μας δροσίζει και μας γλυκαίνει τις ζεστές καλοκαιρινές ημέρες και όχι μόνο. Τώρα λοιπόν που η θερμοκρασία σημειώνει σημαντική άνοδο, πως μπορούμε να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας παγωτά και ταυτόχρονα να διατηρήσουμε τη γραμμή μας.

Αρχικά, είναι πολύ σημαντικό να επιλέξουμε σωστά και να μην παρασυρθούμε από τις πολλές και ελκυστικές γεύσεις παγωτού που θα έχουμε μπροστά μας. Μία μπάλα παγωτό βανίλια αποδίδει περίπου 137 θερμίδες, ενώ αντίστοιχα μία μπάλα σοκολάτα 143 θερμίδες. Βέβαια, η περιεκτικότητα του παγωτού σε θερμίδες αυξάνεται, όσο αυξάνονται και τα συστατικά που περιέχει, όπως τα κομματάκια σοκολάτας, τα μπισκότα, τα κομμάτια ξηρών καρπών, το σιρόπι κλπ. Αντίστοιχα, ακόμα πιο πλούσια σε θερμίδες είναι τα παρφέ παγωτά, καθώς περιέχουν κρέμα γάλακτος με αποτέλεσμα να αυξάνεται ακόμα περισσότερο η περιεκτικότητα τους σε λιπαρά και κατά συνέπεια σε θερμίδες.

Εάν προσέχουμε το βάρος μας, είναι καλό να επιλέξουμε μία απλή μπάλα παγωτό χύμα σε κυπελάκι, γλιτώνοντας έτσι τις θερμίδες που περιέχει το χωνάκι. Βέβαια, είναι σημαντικό να μην προσθέσουμε μπισκότα, σιρόπι ή ξηρούς καρπούς, καθώς οι θερμίδες θα αυξηθούν σημαντικά. Ταυτόχρονα, αρκετά καλή επιλογή αποτελεί το παγωτό γρανίτα, αλλά και μία μπάλα παγωτό σορμπέ.

Πολύ συχνά, όταν θέλουμε να απολαύσουμε ένα παγωτό, χωρίς να χαλάσουμε τη δίαιτα μας, καταφεύγουμε σε κάποια light επιλογή. Ωστόσο, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Τα περισσότερα light παγωτά αναγράφουν στη συσκευασία τους «0% ζάχαρη» ή «0% λιπαρά». Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι περιέχουν και μηδενικές θερμίδες. Επομένως και σε αυτή την περίπτωση είναι καλό να προσέξουμε την ποσότητα και τη συχνότητα με την οποία απολαμβάνουμε τα light παγωτά.
Τα τελευταία χρόνια είναι αρκετά της μόδας και το frozen yogurt, το οποίο αποδίδει περίπου 120 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια προϊόντος. Θεωρητικά αποτελεί μία καλή επιλογή από άποψη θερμίδων, με την προϋπόθεση ότι θα προσέξουμε τα υλικά με τα οποία θα το εμπλουτίσουμε. Εάν προτιμήσουμε την κλασσική γεύση, μπορούμε να προσθέσουμε λίγα κομμάτια φρέσκων φρούτων και λίγη λιωμένη σοκολάτα ή τρούφα σοκολάτας. Ακόμα, θα μπορούσαμε να το καταναλώσουμε μαζί με λίγο γλυκό του κουταλιού. Βέβαια, μπορούμε να επιλέξουμε κάποιο frozen yogurt με γεύση, στο οποίο η περιεκτικότητα σε θερμίδες δεν διαφέρει σημαντικά και να το καταναλώσουμε σκέτο.

Όποιες και αν είναι οι προτιμήσεις μας, μπορούμε να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας παγωτά με μέτρο. Εξάλλου, τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχουν πολλές δραστηριότητες που μπορούν να μας βοηθήσουν να «κάψουμε» τις παραπανίσιες θερμίδες που περιέχει ένα παγωτάκι.

Μαρούδα Κωνσταντίνα
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Διαιτολογικό Γραφείο Nutrimed Θεσσαλονίκης
Μητροπόλεως 69, Θεσσαλονίκη
τηλ: 6945775903
email: kmarouda@nutrimed.gr

k-2

No comments

Leave a reply