Εκμεταλεύσου τις νηστίσιμες τροφές – Πάρε τις βιταμίνες τους χωρίς να πάρεις κιλά

2 Posted by - March 22, 2018 - Nutrition

Στόχος είναι να διατηρήσουμε τα κιλά μας, παίρνοντας όλες τις βιταμίνες, χωρίς να ψάχνουμε τι θα φάμε. Χωρίς να καταλήγουμε σε ό, τι πιο εύκολο πχ. ψωμί. Μια πολύ ωραία λύση είναι να εκμεταλλευτούμε αυτές τις ημέρες, δοκιμάζοντας να μπούμε σε πρόγραμμα και κατ επέκταση να μάθουμε τα τρόφιμα με υψηλή διατροφική αξία.

Σημεία που απαιτούν προσοχή κατά τη διάρκεια της νηστείας:

  • Σίδηρος: η απορρόφηση του σιδήρου βελτιώνεται σημαντικά παρουσία της βιταμίνης  C, οπότε καλό είναι να προσθέτεις λεμόνι στα γεύματα και να αυξήσεις την κατανάλωση εσπεριδοειδών.
  • ω-3 λιπαρά οξέα: βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό στα ψάρια, τα οποία όμως, συχνά δεν περιλαμβάνονται στη νηστεία. Σε αντικατάσταση αυτών, προτείνεται η κατανάλωση θαλασσινών, αβοκάντο και λιναρόσπορου.
  • Πρωτεΐνες: ειδικά αν γυμνάζεσαι συστηματικά, ελλοχεύει ο κίνδυνος για μείωση της μυϊκής τους μάζας, που συνεπάγεται και τη μείωση του βασικού μεταβολισμού. Η λύση σε αυτό το πρόβλημα βρίσκεται στο συνδυασμό οσπρίων και δημητριακών (πχ. Φακόρυζο), και στην κατανάλωση θαλασσινών.
  • αν έχεις σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (σπαστική κολίτιδα), προσπάθησε να αντικαταστήσεις τις σαλάτες με βραστά κολοκυθάκια ή καρότα

Καλή διάθεση:

  • Η βρώμη, η μπανάνα, η σοκολάτα και ειδικά η μαύρη και το ρύζι περιέχουν το αμινοξύ τρυπτοφάνη το οποίο προωθεί την παραγωγή σεροτονίνης.
  • Οι ξηροί καρποί περιέχουν μαγνήσιο το οποίο ηρεμεί το νευρικό σύστημα. Τα αμύγδαλα συγκεκριμένα περιέχουν τυροσίνη η οποία οδηγεί στο σχηματισμό της ντοπαμίνης και οι ηλιόσποροι περιέχουν βιταμίνη Β5, η έλλειψη της οποίας έχει βρεθεί πως σχετίζεται με στρες και άσχημη διάθεση.
  • Ο καφές, το πράσινο τσάι και το κακάο περιέχουν καφεΐνη η οποία προσφέρει γρήγορη τόνωση και εγρήγορση.
  • Τα μήλα, χάρη στην κερσετίνη που περιέχουν, βοηθούν την υγεία του εγκεφάλου και εμποδίζουν την εμφάνιση κατάθλιψης.
  • Τα πράσινα λαχανικά περιέχουν φυλλικό οξύ το οποίο είναι αντικαταθλιπτικό.
  • Το αβοκάντο οδηγεί σε αύξηση της ντοπαμίνης και των ενδορφινών λόγω των λιπαρών οξέων του.
  • Τα μούρα βοηθούν την καλή εγκεφαλική λειτουργία.

Δημητριάδου Κλειώ

Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Msc στη συμβουλευτική ψυχολογία
Life Coaching  Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο
Διαβάστε περισσότερα: Shape.gr

No comments

Leave a reply