Συγκράτησε την όρεξή σου με άσκηση

1 Posted by - May 11, 2015 - Nutrition

Πολλοί άνθρωποι διστάζουν να ξεκινήσουν ένα πρόγραμμα άσκησης μαζί με τη διατροφή τους γιατί φοβούνται πως η άσκηση θα τους ανοίξει την όρεξη, κάνοντας τους έτσι να τρώνε παραπάνω. Αντίθετα με την κοινή γνώμη, η μέτριας έντασης άσκηση στην πραγματικότητα μειώνει την όρεξή σου. Το κάνει αυτό με αρκετούς μηχανισμούς:

1. Η άσκηση ρυθμίζει το κέντρο ελέγχου όρεξης του εγκεφάλου (appestat) το οποίο ελέγχει τις κρίσεις πείνας σου. Η καθιστική ζωή προκαλεί την όρεξή σου να αυξάνεται, διεγείροντας την appestat να σε κάνει να πεινάς. Η άσκηση, από την άλλη μεριά, επιβραδύνει την appestat, έτσι μειώνοντας τις κρίσεις πείνας σου.

2. Η άσκηση επανα-κατευθύνει την παροχή αίματος μακριά από το στομάχι σου προς τους μύες που ασκούνται. Με λιγότερο αίμα να κατευθύνεται στο στομάχι, η όρεξή σου μειώνεται.

3. Η μέτριας έντασης άσκηση όπως το περπάτημα, καίει λίπος αντί για υδατάνθρακες κι έτσι δεν ρίχνει το σάκχαρο του αίματος απότομα. Οι πολύ έντονες ασκήσεις κι οι δίαιτες πολύ χαμηλών θερμίδων ρίχνουν το σάκχαρο του αίματος γρήγορα, κι είναι αυτό το χαμηλό σάκχαρο αίματος που διεγείρει την όρεξή σου και σε κάνει να πεινάς. Το περπάτημα, από την άλλη μεριά, είναι ένας τύπος πιο μέτριας άσκησης κι έτσι καίει λίπος αργά, αντί να καίει γρήγορα υδατάνθρακες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το σάκχαρο του αίματος να παραμένει σταθερό. Κι όταν το σάκχαρο του αίματος παραμένει σταθερό, δεν πεινάς.

4. Η άσκηση επίσης βοηθάει να αυξηθεί ο Βασικός Μεταβολικός Ρυθμός Ηρεμίας (BMR). Αυτός ο βασικός μεταβολικός ρυθμός έχει να κάνει με τις θερμίδες που το σώμα σου καίει σε ηρεμία προκειμένου να παράγει ενέργεια. Όταν κάνεις μια δίαιτα με πολύ λίγες θερμίδες, ο BMR σου επιβραδύνεται γιατί το σώμα σου υποθέτει ότι η μείωση στις θερμίδες είναι το αποτέλεσμα ασιτίας, έτσι το σώμα σου θέλει να κάψει λιγότερες θερμίδες για να μην πεθάνεις από την πείνα. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που δεν συνεχίζεις να χάνεις βάρος με μια πολύ υποθερμιδική δίαιτα. Αν, ωστόσο, συνδυάζεις την άσκηση όπως το περπάτημα με τη δίαιτά σου, τότε το περπάτημα κρατάει το BMR σου ψηλά ακόμα κι όταν κάνεις δίαιτα.

Το αποτέλεσμα: λιγότερη πείνα και περισσότερες καμένες θερμίδες όταν περπατάς κάθε μέρα.

Πηγή: Dr. Fred A. Stutman, MD

parisandreou.net

 

No comments

Leave a reply