Η λύση για τον πονοκέφαλο βρίσκεται στο πιάτο σας

5 Posted by - February 20, 2015 - Nutrition

Υποφέρετε από έντονους και συχνούς πονοκεφάλους; Έχετε σκεφτεί, ότι μπορεί να ευθύνεται η διατροφή σας;

Σύμφωνα με πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα, η μείωση της προσλαμβανόμενης ποσότητας αλατιού (από 8 σε 4 γραμμάρια ημερησίως), μπορεί να μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης πονοκεφάλων.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι συμμετέχοντες ακολούθησαν τρία διαφορετικά διαιτολόγια με μικρή, μέτρια και υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι για ένα μήνα. Τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, καθώς η συχνότητα εμφάνισης πονοκεφάλων μειώθηκε κατά 31%, όταν οι συμμετέχοντες ακολουθούσαν ένα διαιτολόγιο με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Ωστόσο, η περιεκτικότητα των διαιτολογίων σε λιπαρά δεν επηρέασε τα αποτελέσματα. Αυτό το στοιχείο έρχεται σε αντίθεση με τη γενική πεποίθηση, ότι η μειωμένη πρόσληψη λιπαρών (κυρίως κορεσμένων) μπορεί να μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης πονοκεφάλων.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι όσοι εμφανίζουν συχνούς πονοκεφάλους και καταφεύγουν σε μία διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, έχουν ταυτόχρονα θετική επίδραση στην αρτηριακή τους πίεση και μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού ή καρδιακής προσβολής. Άλλωστε, οι συστάσεις από παγκόσμιους οργανισμούς αναφέρουν να μην ξεπερνάμε τα 2300mg Νατρίου την ημέρα, ποσότητα που αντιστοιχεί ένα κουταλάκι του γλυκού επιτραπέζιο αλάτι.

Εάν λοιπόν θέλετε και εσείς να ακολουθήσετε μία διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι:

• Αποφύγετε τα συσκευασμένα και επεξεργασμένα τρόφιμα.

• Αποφύγετε τα αλλαντικά, τα παστά και καπνιστά τρόφιμα.

• Περιορίστε τα αλμυρά τυριά (π.χ. φέτα) και προτιμήστε ανθότυρο και ανάλατη μυζήθρα.

• Επιλέξτε ανάλατους ξηρούς καρπούς.

• Προσθέσετε στη σαλάτα σας ελαιόλαδο και αποφύγετε τις έτοιμες σως. Ακόμα, καλό είναι να μην καταναλώνετε πολύ συχνά μαγιονέζα, κέτσαπ και μουστάρδα.

• Προτιμήστε το σπιτικό φαγητό και προσέξτε το αλάτι που βρίσκεται κρυμμένο σε διάφορα τρόφιμα (π.χ. ψωμί, έτοιμη σάλτσα ντομάτας).

• Μην ξεχνάτε, να διαβάζετε τις ετικέτες των τροφίμων και να επιλέγετε όσα περιέχουν λιγότερα από 0,12 γραμμάρια νατρίου ανά 100 γραμμάρια προϊόντος.

Μαρούδα Κωνσταντίνα

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Επιστημονικός Συνεργάτης Διαιτολoγικών Γραφείων Nutrimed
Μητροπόλεως 69, Θεσσαλονίκη
κιν: 6945775903

k-2

No comments

Leave a reply