Υδατάνθρακες, λιπαρά, γλουτένη, αλάτι… Μήπως να μάθουμε την αλήθεια;

3 Posted by - June 1, 2015 - Nutrition

Πολλά ακούμε, πολλά διαβάζουμε και πολλά νομίζουμε ότι ξέρουμε. Οι περισσότεροι απο εμάς που δεν ακολουθούμε μια συγκεκριμένη διατροφή, συμπεριφερόμαστε “εμπειρικά” τρώγοντας αυτά που κατα κοινή ομολογία είναι υγιεινά, ωστόσο πολλές φορές το “χάνουμε” είτε στην ποσότητα, είτε στα συστατικά με τα οποία τα συνοδεύουμε. Πλέον, μπορούμε να γνωρίζουμε τα σωστά και τα λάθη, να κάνουμε τις σωστές επιλογές  αποκαθιστώντας την αλήθεια γύρω από τη διατροφή και την υγεία μας.

1. Οι υδατάνθρακες παχαίνουν.

Οι υδατάνθρακες είναι η βασική πηγή ενέργειας του σώματός σου. Όταν τρως οποιονδήποτε υδατάνθρακα, το σώμα σου τον μετατρέπει σε γλυκόζη, που είναι το βασικό “καύσιμο” για όλες τις λειτουργίες του. Υπάρχουν 3 βασικοί τύποι υδατανθράκων:

Α. Τα απλά σάκχαρα που βρίσκονται φυσικά στα φρούτα και στα λαχανικά, το γάλα, το μέλι αλλά και τη ζάχαρη.
Β. Το άμυλο που βρίσκεται στο ψωμί, την πατάτα, το ρύζι, τα μακαρόνια και τα όσπρια.
Γ. Οι φυτικές ίνες που δεν παρέχουν ενέργεια γιατί δεν πέπτονται και βρίσκονται στα ολικής άλεσης προϊόντα, στα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια.
Όλα τα τρόφιμα θα οδηγήσουν σε αύξηση του βάρους σου αν τρως περισσότερο από όσο χρειάζεσαι. Δεν έχει σημασία αν η διατροφή σου περιέχει περισσότερους υδατάνθρακες ή λιπαρά, σημασία έχει η ποσότητα που καταναλώνεις. Οπότε, σου συστήνουμε να τρως τα πάντα με μέτρο!

2. Tα λιπαρά είναι βλαβερά για την υγεία μου.

Υπάρχουν “καλά” και “κακά” λιπαρά. Ξεκινώντας από τα “κακά” ή αλλιώς κορεσμένα λιπαρά, θα αναφέρουμε πως βρίσκονται σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης, όπως το κρέας (κοτόπουλο, μοσχάρι, χοιρινό), τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το βούτυρο. Για την αποφυγή των κορεσμένων λιπαρών πρέπει να καταναλώνεις μέτριες ποσότητες κρέατος (με έμφαση στο λευκό κρέας που έχει λιγότερα λιπαρά), να αποφεύγεις τα λιπαρά κρέατα (όπως το μπέικον και το λουκάνικο) και να προτιμάς γαλακτοκομικά και τυριά χαμηλά σε λιπαρά. Μία άλλη ομάδα λιπαρών που πρέπει να αποφεύγεις είναι τα “trans” λιπαρά, που δημιουργούνται με το τηγάνισμα.

Τα “καλά” ή ακόρεστα λιπαρά είναι απαραίτητα για την υγεία σου. Θα τα βρεις στο ελαιόλαδο, στους ξηρούς καρπούς, στο αβοκάντο και στα λιπαρά ψάρια. Βάλε τα τρόφιμα αυτά στη διατροφή σου, καθώς παρέχουν πολύτιμα λιπαρά οξέα για την υγεία σου.

3. Αν αποφεύγω τη γλουτένη θα χάσω βάρος.

Αν έχεις ακούσει για τη μόδα της δίαιτας χωρίς γλουτένη, καλό είναι να την ξεχάσεις. Η δίαιτα αυτή ισχυρίζεται ότι η γλουτένη, η οποία είναι μία πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, σχετίζεται με αυξημένο βάρος. Όχι μόνο αυτό δεν ισχύει, αλλά τα τρόφιμα ελεύθερα γλουτένης είναι επεξεργασμένα και συχνά έχουν περισσότερες θερμίδες και λιπαρά. Η γλουτένη θα πρέπει να αποκλείεται από τη διατροφή μόνο σε άτομα που έχουν δυσανεξία σε αυτή (μία ασθένεια που ονομάζεται κοιλιοκάκη).

4. Για να περιορίσω το αλάτι, αρκεί να μη ρίχνω επιπλέον στο φαγητό μου.

Η ενέργεια αυτή είναι πολύ σημαντική στην προσπάθειά σου να περιορίσεις το αλάτι στη διατροφή σου. Θα πρέπει όμως να λάβεις υπόψη τις κρυφές πηγές του αλατιού. Ήξερες ότι μία μόνο φέτα ψωμί περιέχει έως και το 10% του αλατιού που χρειάζεσαι καθημερινά; Το 75% του αλατιού που χρειαζόμαστε καθημερινά το παίρνουμε από τα ίδια τα τρόφιμα και όχι από το επιτραπέζιο αλάτι. Τρόφιμα όπως το ψωμί, τα τυριά, τα αλλαντικά, οι κονσέρβες και οι έτοιμες σούπες θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.

5. Μου έπεσε το σάκχαρο και γι’αυτό θέλω σοκολάτα.

Η όρεξη για σοκολάτα οφείλεται περισσότερο σε συναισθηματικούς παράγοντες και δεν σχετίζεται με κάποια λειτουργία του σώματός μας. Όταν το σάκχαρό μας “πέφτει”, εκδηλώνεται το γενικό αίσθημα της πείνας και όχι η όρεξη για κάποιο συγκεκριμένο τρόφιμο (πόσω μαλλον για σοκολάτα ή κάποιο άλλο γλυκό!). Πριν φας κάποιο γλυκό, επομένως, αναρωτήσου αν υπάρχουν κάποιοι συναισθηματικοί παράγοντες που επηρεάζουν τις διατροφικές σου επιλογές. Το σώμα σου έχει τους μηχανισμούς να ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου χωρίς τη… βοήθεια της σοκολάτας!

* Από τον Γιώργο Σαλταούρα, Διαιτολόγο-Διατροφολόγο MSc

joytv.gr

No comments

Leave a reply