Μήνυμα μαραθωνοδρόμου προς μαραθωνοδρόμους

3 Posted by - November 4, 2014 - Running

Προς συναθλητές Μαραθωνοδρόμους

Γράφει ο Κώστας Τσαγκαράκης

Μαραθωνοδρόμος
Ιδρυτικό Μέλος του ΣΔΥ Αθήνας

Απομένουν λίγες μέρες από τη μεγάλη στιγμή.  Καλό θα είναι ο καθένας μας να προσέξει κάποια θέματα, τα οποία θα τον βοηθήσουν να είναι σε καλύτερη κατάσταση την ημέρα του αγώνα. Αυτά τα οποία ακολουθούν έχουν βγει από τη μακρόχρονη συμμετοχή μου στο Μαραθώνιο επί της ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ.
Δεν θέλω να κάνω τον έξυπνο, ούτε να παρέμβω στα προσωπικά σας.  Απευθύνομαι σε μαραθωνοδρόμους που ήδη έχουν δηλώσει να τρέξουν στις 9 του Νοέμβρη και σας μεταφέρω τις εμπειρίες μου και εσείς είστε αρμόδιοι να τις αξιολογήσετε.

  1. Αυτές τις τελευταίες ημέρες καλό θα είναι να μην κάνετε πολλά χιλιόμετρα.

    Ό,τι κάνατε, κάνατε. Τώρα καμία προπόνηση σε πολλά χιλιόμετρα δεν σας βοηθάει.

    Δεν είναι σωστό να έχουν περάσει κάποιοι μήνες, χωρίς πολλά χιλιόμετρα, και τώρα τις τελευταίες μέρες να θέλω να αυξήσω την αντοχή μου. Τώρα «ΣΒΗΝΟΥΜΕ». Τα πολλά χιλιόμετρα  τώρα και κουράζουν και ενέχουν κινδύνους τραυματισμών, οι οποίοι δεν  θα προλάβουν να αντικατασταθούν.

  2. Προσέξτε τη διατροφή σας. Δεν χρειάζεται να αλλάξω τη διατροφή μου θεαματικά. Δεν πρέπει να διαταράξω τη φυσική μου ζωή. Πρέπει όλο το χρόνο να είμαι προσεκτικός στο φαγητό που τρώω. Όχι όμως τώρα  τις τελευταίες μέρες να εφαρμόσω διατροφή που άκουσα, ή που κάποιος άλλος αθλητής εφαρμόζει. Μία διατροφή που βοηθάει την τελευταία εβδομάδα είναι. Τις τρεις τελευταίες, πριν το μαραθώνιο, μέρες, να ενισχύσω το φαγητό  μου με υδατάνθρακες – καύσιμη ύλη – (ζυμαρικά, ρύζι, ψωμί από αλεύρι ολικής άλεσης, πατάτες ψητές ή βραστές), σαλάτα και φρούτα. Λίγη πρωτεϊνη κάνει καλό. Πρέπει ο καθένας να γνωρίζει τι φαγητό χωνεύει εύκολα. πχ. Θέλει προσοχή στο ρύζι για κάποιους μήπως τους δημιουργήσει δυσκοιλιότητα. Εάν δεν σας αρέσουν αυτά, μην αλλάξετε τη διατροφή σας. Φροντίστε μόνο να μην βάλλετε κρέατα, λίπη, γλυκά. Θα σας βαρύνουν χωρίς όφελος. Το τελευταίο 24ωρο, πριν τον αγώνα πρέπει να πάρω πολλά υγρά. Για να ξεπλύνω τα εσωτερικά μου και να υγράνω αρκετά όργανα.

  3. Το πρωϊ της Κυριακής, πριν τον αγώνα, πρέπει να φάω. Δεν πάω στον αγώνα νηστικός. «Το αυτοκίνητο για να κινηθεί χρειάζεται βενζίνη». Αρκετοί λένε : «εγώ ποτέ δεν τρώω το πρωϊ». Συμφωνώ με την ιδιαιτερότητά τους. Ας δοκιμάσουν όμως να φάνε πριν τον αγώνα και τότε θα δουν και αυτοί τη διαφορά. Βέβαια αυτό πρέπει να το κάνουν από αύριο. Να δοκιμάσουν αυτό το εφόδιο, μερικές μέρες πριν τον αγώνα και τα χιλιόμετρα. Ποτέ δεν δοκιμάζω κάτι την τελευταία στιγμή.  Καιροφυλακτούν πολλοί κίνδυνοι : Διάρροια, δυσκοιλιότητα, δυσπεψία, κακή διάθεση κλπ.

  4. Τις τελευταίες μέρες πριν τον αγώνα μείνε απροπόνητος. Εγώ σταματώ από την Πέμπτη. Τελευταία χιλιόμετρα (και αυτά πολύ λίγα) την Πέμπτη. Άφησε το χωράφι να  διψάσει. Άφησε τον οργανισμό να ζητάει τον αγώνα και τα χιλιόμετρα. Κάνε μόνο διατάσεις. ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.

  5. Σχεδίασε τον αγώνα στο μυαλό σου. Να έχεις χαρά που θα είσαι στην αφετηρία ανάμεσα στους λαούς της γης. Είσαι τυχερός που είσαι Έλληνας Μαραθωνοδρόμος και πρέπει να είσαι ευτυχής που θα τρέξεις στα αχνάρια όλων εκείνων που έχουν διατρέξει την ίδια διαδρομή. Κατάστρωσε το σχέδιό σου. Μερικοί ξεκινούν «με βάρκα την ελπίδα». Σε μερικούς, πολύ λίγους, μπορεί να βγαίνει σε καλό. Όλοι οι άλλοι παθαίνουν ζημιά. Πρέπει να ξέρεις περίπου το χρόνο που μπορείς να κάνεις. Αυτόν το χρόνο πρέπει να τον διαιρέσεις, δια 42, και να βρεις το χρόνο που αναλογεί σε κάθε χιλιόμετρο. ΠΡΟΣΕΞΕ, μην παρασυρθείς στα πρώτα πέντε χιλιόμετρα, που οι δρομείς σε  «σπρώχνουν», με τον ενθουσιασμό τους. Κάθε λάθος πληρώνεται.

  6. Να θυμάσαι πάντοτε ότι ο Μαραθώνιος στην κλασική διαδρομή ξεκινά μετά το 31ο χιλιόμετρο. Εκεί που λες ότι τέλειωσαν οι ανηφοριές και τα βάσανα, εκεί  αρχίζουν τα προβλήματα και το Παναθηναϊκό Στάδιο αργεί να φανεί.  Ο δρόμος μοιάζει να μακραίνει. Εκεί που ξεκινά η κατηφόρα, εκεί θέλει γυμνασμένους δικέφαλους. Η κατηφόρα δημιουργεί κράμπες. Μη χαλαρώσετε απότομα μόλις πιάσει η κατηφόρα.

  7. Ποτέ δεν φοράμε καινούργια αθλητικά είδη, για πρώτη φορά, επάνω στον αγώνα.  Κάλτσες, παπούτσια, σορτ, φανέλα, πρέπει να είναι δοκιμασμένα αρκετά πριν τον αγώνα.

  8. Βάζουμε  βαζελίνη στα δάχτυλα των ποδιών σε όλο τα σημεία που υφίστανται τριβή: μασχάλες, ανάμεσα στα μπούτια, θηλές στήθους. Στο στήθος μπορούμε να κολλήσουμε τραυμαπλάστ ή λευκοπλάστ.

  9. Κάνουμε εκτίμηση της ημέρας του αγώνα, ως προς τις κλιματολογικές συνθήκες. Προσέχουμε τις προβλέψεις στο δελτίο καιρού της προηγούμενης μέρας. Εάν προβλέπεται υγρασία και ζέστη, τότε χρειάζονται περισσότερα υγρά, ίσως και από το 5ο χιλιόμετρο. Όταν λέμε υγρά εννοούμε: νερό,  ισοτονικά και υδατάνθρακες. Ο καθένας ξέρει τι του ταιριάζει. Καμιά  φορά τα προσφερόμενα ισοτονικά μας φέρνουν διάρροια ή και αηδία. Πρέπει να έχουμε κάνει προπόνηση με τα υγρά των διοργανωτών. Μπορούμε να δώσουμε και δικά μας υγρά στην Οργανωτική Επιτροπή (από το απόγευμα του Σαββάτου) με τις σχετικές ενδείξεις επάνω στα μπουκάλια και να τα χρησιμοποιήσουμε εκεί που θέλουμε. Τα ισοτονικά και οι υδατάνθρακες είναι χρήσιμο να ληφθούν μέχρι και το 30ο χλμ. Μετά δεν προλαβαίνουν να μεταβολιστούν. Όταν έχει ζέστη φροντίζουμε να βρέχουμε το κεφάλι, τους καρπούς και το πρόσωπο με νερό, για να χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του σώματος. Τα σφουγγάρια των διοργανωτών είναι χρήσιμα  για το σκοπό αυτό. Εάν προβλέπεται παγωνιά, τότε έχουμε πρόβλημα το πρωϊ, πριν την εκκίνηση. Γι΄ αυτό μπορούμε να έχουμε μαζί μας μία νάυλον σακούλα κουστουμιών, την οποία φοράμε. Μας κρατάει ζεστούς, χωρίς βάρος, και την πετάμε μόλις ζεσταθούμε τρέχοντας.

  10. Επάνω στον αγώνα, υπάρχουν στιγμές που ο δρομέας δοκιμάζεται από «πειρασμούς» και προβλήματα. Πρέπει να γνωρίζω το σώμα μου και να καταλαβαίνω τα μηνύματα που μου στέλνει.  Θα πρέπει να καταλάβω  εάν πρέπει να σταματήσω, γιατί κινδυνεύει η ζωή μου, ή να κάνω υπομονή και να ξεπεράσω τον «πειρασμό». Σφίξιμο στο στήθος, βάρος και πόνος στο στέρνο και στην πλάτη, ίλιγγοι, σκοτοδίνη : είναι ΚΑΚΑ σημάδια. Πρέπει να σταματήσω.  Πόνοι στις γάμπες, στους μηρούς, στη μέση, εξάντλησης λόγω άγχους, υπερβολών, μη λήψης υγρών ξεπερνιώνται. Βέβαια με πολύ κόπο και αφού επιστρατεύσω και τα τελευταία ίχνη των δυνάμεών μου (ψυχικών και σωματικών).

  11. Στις ανηφόρες ( 16ο χλμ., 20ο  χλμ., 25ο χλμ.,) χρειάζεται να μικρύνω τον διασκελισμό  μου, να σκύψω το κεφάλι, για να αλλάξω το κέντρο βάρους του σώματος και να μην κοιτάω την ανηφόρα.

  12. Κατά τη διάρκεια του αγώνα καλό είναι κάπου – κάπου  να αλλάζω το διασκελισμό μου, για να ξεμουδιάζω. Επίσης πρέπει να προσέχω σε ποια πλευρά του δρόμου τρέχω, ώστε να ελέγχω την κλίση της ασφάλτου και τις πιθανότητες επιβάρυνσης μονομερώς των ποδιών μου.

  13. Ποτέ δεν τρέχω μαραθώνιο με κάποιον άλλο, που δεν ξέρω τις  συνήθειές του (την αντοχή του, το τέμπο του κλπ). Μπορεί να έχω προβλήματα, που δεν θα διορθώνονται σε επόμενα χιλιόμετρα.

  14. Αρκετές φορές είναι καλό να σκέφτομαι ευχάριστα θέματα κατά τη διάρκεια του αγώνα. Με κάνουν να ξεχνώ τα ατέλειωτα χιλιόμετρα. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι θα απορροφηθώ και δεν θα παρακολουθώ το ρυθμό μου και το σχέδιό μου.

  15. Στόχος μου θα είναι το Παναθηναϊκό Στάδιο, ο τερματισμός μου, ΟΧΙ  ο χρόνος. Ο καλός χρόνος είναι επιθυμητός από όλους. Αυτό που μένει είναι ο τερματισμός.

  16. Μετά τον τερματισμό πρέπει να πάρουμε πάλι υγρά: ισοτονικά, υδατάνθρακες, νερό. Πρέπει να αναπληρώσουμε τα μεταλλικά άλατα και την ενέργεια που καταναλώσαμε. Επίσης, εάν είμαστε σε θέση να περπατήσουμε, τότε κάνουμε τουλάχιστον βάδην και αρκετές διατάσεις. Αυτά θα μας βοηθήσουν να επανέλθουμε γρήγορα, χωρίς πολλά πιασίματα.

Φίλοι συναθλητές, πρέπει να αγαπήσετε και να «μισήσετε» την ΚΛΑΣΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ.
Να την αγαπήσετε γιατί είναι η μοναδική στον κόσμο όλο. Γιατί χαρίζει χαρές ανείπωτες. Γιατί είναι ίδια με τη ζωή μας.
Και να την «μισήσετε» γιατί έχει σκοπό να σας καταβάλλει, να σας απογοητεύσει, να  σας αποδιώξει.
Σε όλη τη διάρκεια του αγώνα γίνεται μια πάλη ανάμεσα στο μαραθωνοδρόμο και στη διαδρομή. Πρέπει να τη νικήσεις τη διαδρομή και να τερματίσεις στο Καλλιμάρμαρο.
Έπαθλό σου θα είναι αυτή η μοναδική χαρά. Νίκησες τη διαδρομή, τους πειρασμούς, τα προβλήματα, τον εαυτό σου.
Και του χρόνου με μεγαλύτερη εμπειρία θα πας καλύτερα.

ΚΑΛΟ ΑΓΩΝΑ  – ΚΑΛΟ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ

www.sdiathens.gr

No comments

Leave a reply