Μεταμόρφωσε το σώμα σου, στοχεύοντας στο “σύστημα”

11 Posted by - August 26, 2014 - Motivation, Sports, Workout

Ας εξετάσουμε τον κλασσικό γυμναζόμενο – αθλητή. Γυρνώντας από τις διακοπές, ο κλασσικός γυμναζόμενος έχει βάλει 3-4 κιλά, είναι ξεκούραστος αλλά ταυτόχρονα αγχωμένος για το νέο “απόκτημα” του, ένα σωσίβιο που δεν θυμίζει καθόλου το καλογυμνασμένο του σώμα.

Οι πρώτες ενέργειές του είναι αυτές που κάνουν όλοι, σύμφωνες με το προκαθορισμένο μοντέλο ζωής που μας έχουν «πλασάρει». Αμέσως, κόβει την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνει, επιλέγει πιο υγιεινές τροφές και αρχίζει γυμναστική με μοναδικό moto του «no pain no gain», δηλαδή όσο περισσότερο τόσο καλύτερο, όλα ή τίποτα, και άλλους τέτοιους λανθασμένους τρόπους προπόνησης, που το μόνο που πετυχαίνουν είναι να εκπαιδεύουν τα ένστικτα ενώ δεν προσφέρουν τίποτα στον οργανισμό, πέρα από προπονητικά λάθη και τραυματισμούς .

Ωστόσο, οι προσαρμογές που επιβάλλεται να κάνει ο κάθε γυμναζόμενος, μετά από ξεκούραση off – season, πρέπει να είναι σταδιακές και να έχουν μοναδικό τους στόχο την επανένταξη στο πρόγραμμα. Για να το πετύχουμε, στοχεύουμε σε ήπιες προσαρμογές αρχίζοντας από παιγνιώδη προπόνηση και δίνοντας πάντα το σωστό χρόνο αποκατάστασης.

Στοχεύοντας στο ”σύστημα ”
Ο στόχος μας δεν θα έπρεπε να είναι ούτε η επίδοση, ούτε η άμεση μείωση βάρους μετά την αδράνεια αλλά οι ήπιες προσαρμογές. Έτσι, αρχίζοντας σωστά και προοδευτικά αυξανόμενα ο πρώτος προπονητικός μεσόκυκλος θα πρέπει να είναι αφιερωμένος στην χαμηλή έντασης – ενεργοποίησης του αερόβιου συστήματος και στην ήπια ενίσχυση του αναερόβιου, μέσω μυϊκής ενδυνάμωσης. Αυτό μεταφράζεται σε αργό χιλιόμετρο με την βοήθεια παλμόμετρου και βασική ενδυνάμωση μέσω μηχανημάτων αρχικά και πιο ελευθέρα, “functional”, στη συνεχεία. Σημαντικό είναι τις πρώτες εβδομάδες ο κάθε γυμναζόμενος να ”ακούει ” το σώμα του και να νιώθει πως ό,τι κάνει είναι απλό, βατό, και όχι βαρύ, έντονο, υπέρβαση.

Αφού γίνουν λοιπόν οι προσαρμογές, είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε την προπαρασκευαστική φάση δημιουργώντας συνθήκες για να μπορούμε να δουλέψουμε το προπονητικό μας πλάνο. Τώρα είναι η στιγμή να θέσουμε στόχους και να καταστρώσουμε σωστό προπονητικό πλάνο βασιζόμενοι στο αποτέλεσμα- ικανότητα του συστήματος και όχι στο ποσοστό % του λίπους (αποτέλεσμα εφήμερο που στο τέλος δεν αποκομίζει τίποτα) … Η ικανότητα μένει ενώ το ποσοστό του λίπους μας είναι σχεδόν αδιάφορο στην αρχή σαν προπονητικό όφελος.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ …
Δώσε χρόνο στον εαυτό σου. Η σεζόν μόλις ξεκινά και είναι νωρίς ακόμη να θέσεις στόχους. Χρειάζονται τουλάχιστον 2-3 εβδομάδες με ήπιες προσαρμογές, ενισχύοντας τον αερόβιο μηχανισμό με αργό χιλιόμετρο μέχρι και GAT 1 (ΖΩΝΗ 1) και βασική ενδυνάμωση 2-3 συνεδρίες – 45′ την εβδομάδα με χαμηλό φορτίο – 50% της μέγιστης.

Καλή αρχή, λοιπόν, και καλή σεζόν σε όλους ανεξάρτητα από το στόχο! Για όλους αυτούς που ασχολούνται με το ποσοστό λίπους, μια συμβουλή: Κοιτάξτε μακρύτερα, καθώς υπάρχουν περισσότερα από ένα δέντρα στο δάσος.

Γρηγόρης Αμβράζης

548810_3902295447647_1510114286_nΑπόφοιτος Α.Π.Θ. Τ.Ε.Φ.Α.Α. Διεθνης Αθλητης Canoe Kayak με παγκοσμιες διακρίσεις, μαραθωνοδρόμος, 10.38′ Ironman finisher. Personal trainer, functional trainer, Kάτοχος γυμναστηρίου Athleta sport club, Δημιουργός και προπονητής Ομάδας Athleta Running Team (δρομείς -τριαθλητές -μαραθώνια κολύμβηση)

https://www.facebook.com/greg.amvrazis

No comments

Leave a reply