Μάθε ακριβώς πως θα κάψεις το λίπος χωρίς να μετράς τον ιδρώτα σου

74 Posted by - April 20, 2018 - Workout

Η απώλεια λίπους είναι μία δύσκολη αλλά αναγκαία διαδικασία ειδικά για τον απλό ασκούμενο. Είναι αναγκαία γιατί η περίσσεια λίπους συνδέεται με πολλές ασθένειες όπως διαβήτη, παχυσαρκία και διάφορες μορφές καρδιοπαθειών.

Για τον αθλητή, η απώλεια λίπους συνδέεται με την αύξηση στην επίδοση και απόδοση στο άθλημα που κάνει.

Πολλοί (δυστυχώς) θεωρούν ότι η απώλεια λίπους συνδέεται άρρηκτα με τον ιδρώτα (!!). Δηλαδή όσο πιο πολύ ιδρώνω, τόσο πιο πολύ λίπος έχω «κάψει». Αυτή η θεωρία σαφώς και δεν ισχύει. Και το αποτέλεσμα είναι οι άνθρωποι να τρέχουν στην ζέστη με αντιανεμικά για να ιδρώσουν περισσότερο και να έχουν μεγαλύτερη καύση λίπους. Δυστυχώς, αυτό επιφέρει αντίθετα αποτελέσματα. Κατά τους θερμούς μήνες, ο μεταβολισμός του ανθρώπου μειώνεται, διότι η θερμοκρασία του σώματός του είναι ήδη αυξημένη. Έτσι ο μεταβολισμός μειώνεται για να αποφευχθεί περαιτέρω η αύξησή του.

Ο ιδρώτας είναι η φυσική διαδικασία απομάκρυνσης της θερμότητας και τίποτα περισσότερο. Πολλοί δυστυχώς που χρησιμοποιούν αντιανεμικά, έχουν σαν αποτέλεσμα να αυξάνουν τόσο πολύ την θερμοκρασία του σώματός τους, που διακόπτεται η εφίδρωση, προκαλέίται ζάλη και σε πολλά σημεία το σώμα τους έχει το χρώμα του προρφυρού, μία ένδειξη για τρομερή αφυδάτωση του δέρματος. Και επιπλέον όχι μόνο δεν χάνουν λίπος, αλλά αντιθέτως βάζουν λίπος λόγω της αύξησης της θερμότητας.

Η καύση του λίπους γίνεται μέσω 4 μηχανισμών (William McArdle, Exercise physiology, nutrition, energy and human performance):

  1. Χαμηλής έντασης αερόβια προπόνηση
  2. Κατανάλωση γευμάτων χαμηλής θερμιδικής αξίας
  3. Κρύο στρες
  4. Παρατεταμένη προπόνηση η οποία προκαλεί εξουθένωση των αποθεμάτων γλυκογόνου

 

Η χαμηλής έντασης άσκηση προκαλεί μεγάλη διάσπαση των λιπών διότι σε αυτές τις εντάσεις ο μυς δεν χρειάζεται τόση μεγάλη ενέργεια. Έτσι στηρίζεται στα λίπη για την παραγωγή ενέργειας.

Το στρες που προκαλεί το κρύο (αέρας ή ντους) προκαλεί αύξηση του μεταβολισμού, ούτως ώστε να προκαλέσει θερμογένεση (όπως συμβαίνει όταν τρέμουμε από το κρύο). Η θερμογένεση παίρνει ενέργεια από τους υδατάνθρακες όμως οι υδατάνθρακες θα αναπληρωθούν από την διάσπαση των λιπών.

Το πιο σημαντικό είναι η επίδραση της άσκησης στην μείωση του σωματικού λίπους. Η άσκηση θα πρέπει είτε να είναι μεγάλης διάρκειας, χαμηλής έντασης, είτε μικρής διάρκειας, υψηλής έντασης και μάλιστα σε διαλειμματική μορφή. Η πρώτη μορφή προπόνησης θα χρησιμοποιεί τα λίπη ως καύσιμο ενώ η δεύτερη θα προκαλέσει μείωση του γλυκογόνου, το οποίο στην συνέχεια θα αναπληρωθεί από την καύση του λίπους.

Παρακάτω παραθέτω 2 προπονητικά πρωτόκολλα (ένα συνεχόμενο, ένα διαλειμματικό)

  1. 6-10 σετ των 600 μέτρων – 1200 μέτρων με διάλειμμα 2-3 λεπτά
  2. 5-10 σετ των 50 μέτρων – 300 μέτρων με διάλειμμα 2-4 λεπτά

Ξεκινάμε με λίγα μέτρα για αρχή και σταθερό σετ επαναλήψεων και σταδιακά προσθέτουμε πρώτα περισσότερα μέτρα και μετά περισσότερες επαναλήψεις.

Για οποιαδήποτε διευκρίνηση επικοινωνήστε μαζί μου:

Επιμέλεια: Αναστασόπουλος Δημήτριος

M.ScstudentΕργοφυσιολογίας

Καθηγητής Φυσικής Αγωγής – Προπονητής καλαθοσφαίρισης

Email: jimanastas@gmail.com

_20170325_104742 (1)

No comments

Leave a reply