Προπονήσου σωστά! 1 ώρα αρκεί

3 Posted by - May 7, 2014 - Workout

Οι περισσότεροι από εμάς, νομίζουν ότι πηγαίνοντας στο γυμναστήριο, για να αθληθούμε, να φτιάξουμε το σώμα μας, να χάσουμε κιλά ή σε ό, τι ο καθένας στοχεύει, πρέπει να μπούμε την ημέρα και να βγούμε τη νύχτα. Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε, γιατί πολύ απλά δεν πετυχαίνουμε σχεδόν τίποτα με αυτόν τον τρόπο.

Ο ιδανικότερος χρόνος προπόνησης κυμαίνεται από 45 λεπτά- 1 ώρα το ανώτερο. Αυτό γιατί υπάρχει ένας πολύ σημαντικός παράγοντας κατά την διάρκεια των προπονήσεων μας και αυτός είναι το “διάλειμμα” μεταξύ των σετ και των ασκήσεων.

Πηγαίνοντας λοιπόν στο γυμναστήριο και μένοντας εκεί με τις ώρες, πιάνοντας την κουβέντα, χαζεύοντας λίγο παραπάνω στην τηλεόραση (υπάρχουν και αυτοί που θέλοντας να γυμναστούν, περιμένουν να τελειώσει κάποιος από το μηχάνημα ώστε να πάρουν την σειρά τους) ο χρόνος ξεκούρασης των μυών είναι πολύ μεγαλύτερος από τον κανονικό.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είμαστε σχεδόν ξεκούραστοι όταν θα “μπούμε” στην άσκηση ή στο επόμενο σετ, που αυτό σημαίνει, ότι και το ζέσταμα που κάναμε 〈αν το κάναμε και αυτό〉 πήγε χαμένο, ενώ οι πιθανότητες ενός τραυματισμού είναι μεγαλύτερες. Γιατί πολύ απλά θα είναι σαν να “μπαίνουμε” στην άσκηση για πρώτη φορά εκείνη την ημέρα.

Επομένως, ανάλογα βέβαια και από το είδος προπόνησης που έχουμε επιλέξει να κάνουμε (δύναμη, μυϊκή αντοχή, κτλ.) πρέπει να κρατάμε και τα σωστά διαλείμματα μεταξύ των σετ και των ασκήσεων.  Αυτά κυμαίνονται από 30 δευτερόλεπτα έως 2 λεπτά μάξιμουμ (σε ειδικές μόνο περιπτώσεις λίγο παραπάνω).   Έτσι με βάση αυτά, ο ιδανικός χρόνος προπόνησης είναι 1 ώρα.

Λεωνίδας Λύτρας  

 

lytrasPersonal Trainer – Απόφοιτος Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών

Lytras@gmail.com

facebook name: Lytras Leonidas

No comments

Leave a reply