Γίνε Fit με τον σωστό τρόπο! Μάθε όλα όσα πρέπει να ξέρεις απο τον ειδικό!

16 Posted by - November 11, 2015 - Workout

Όλοι θέλουμε να ξέρουμε πως θα καταφέρουμε να γίνουμε fit, πως θα είμαστε υγιής, πως θα ακολουθήσουμε ένα σωστό πρόγραμμα που θα μας φέρει αποτελέσματα. Όλοι έχουμε απορίες και θέλουμε να τις λύσουμε. Ο ιδιοκτήτης της εταιρίας HNFC, Ιωάννης Πέννας (εκπαιδευτικός συνεργάτης και εκπρόσωπος των πτυχίων της Αθλητιατρικής Ακαδημίας της Αμερικής NASΜ) μας προτρέπει να μπούμε σε πρόγραμμα, έχοντας συγχρόνως τον τρόπο ώστε να καταλαβαίνουμε τι πρέπει να κάνουμε και τι όχι.

 

-      Υπάρχει πλέον πολύ μεγάλη πληροφόρηση σχετικά με το Fitness. Πως μπορούμε να διαχωρίσουμε το σωστό από το λάθος;

Δυστυχώς δεν μπορεί ο μέσος ασκούμενος να κάνει αυτόν τον διαχωρισμό και πολλές φορές ούτε οι επαγγελματίες γυμναστές. Ο χώρος του Fitness είναι συνυφασμένος με την υγεία και το ανθρώπινο σώμα νέα ερευνητικά ευρήματα δημοσιεύονται καθημερινά και πολλά έως τώρα δεδομένα ανατρέπονται. Εάν θέλουμε λοιπόν να είμαστε “uptodate” και να διαχωρίζουμε το λάθος από το σωστό πρέπει να παρακολουθούμε τις έρευνες και τις δημοσιεύσεις μεγάλων οργανισμών υγείας και άσκησης όπως είναι η NASM, η ACSM και η NSCA.

-     Ανάμεσα σε τόσα ήδη προπονήσεων, πως καταλαβαίνουμε ποια είναι για εμάς;

Πρέπει πρώτα να σκεφτούμε τι μας αρέσει, τι είναι αυτό που μας ευχαριστεί. Θέλουμε να δουλεύουμε μόνοι ;  Nα είμαστε μέλος κάποιας ομάδας ; Μικρής ή μεγάλης ;  Mας αρέσει κάτι ποιο δυναμικό, ποιο διασκεδαστικό ή ποιο άμεσα αποτελεσματικό ; Σε κλειστό ή ανοιχτό χώρο ; Πλέον υπάρχουν πολλές επιλογές και το ιδανικό θα ήταν (εάν δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας) να ξεκινήσουμε με κάτι που μας κινεί το ενδιαφέρον.

 

-     Τελικά, ισχύει πως, ό, τι και να κάνουμε, καλό είναι;

Ισχύει. Από το να καθόμαστε σε μία καρέκλα όλη μέρα ή σε έναν καναπέ και μπροστά από μία οθόνη υπολογιστή ακόμα και μία βόλτα με τα πόδια σε καθημερινή βάση ή έστω και μέρα παρά μέρα μπορεί να βελτιώσει την φυσική μας κατάσταση.

 

-      Άλλοι θέλουν να φτιάξουν τους γλουτούς, άλλοι την κοιλιά… Πόσο σωστό είναι να στοχεύει κάποιος μόνο σε ένα σημείο;

Το ανθρώπινο σώμα είναι ένας πολύπλοκος μηχανισμός, ο οποίος λειτουργεί όλος μαζί σαν ένα σύνολο και όχι μεμονωμένα.  Για να πραγματοποιηθεί μία κίνηση συμβάλει ο αγωνιστής, ο ανταγωνιστής και οι συνεργοί μύες. Ακόμα και εάν θέλουμε να απομονώσουμε μία μυϊκή ομάδα στην ουσία δεν μπορούμε να το πετύχουμε 100%.  Θα ήταν λάθος λοιπόν να απομονώνουμε συγκεκριμένα σημεία του σώματός μας και να πηγαίνουμε ενάντια στην μηχανική του σώματος. Αντί αυτού θα πρέπει να στοχεύουμε στην αρμονική εικόνα ενός υγιούς σώματος.

 

-      Από την εμπειρία σου, ποιο είναι το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι;

Θυσιάζουν την τεχνική προκειμένου να σηκώσουν περισσότερα κιλά για να έχουν (όπως νομίζουν) ποιο γρήγορα αποτελέσματα.

ALK_0808

 

-      Είσαι ιδιοκτήτης της εταιρίας HNFCπου είναι ο εκπαιδευτικός συνεργάτης και εκπρόσωπος των πτυχίων της Αθλητιατρικής Ακαδημίας της Αμερικής NASΜ για επαγγελματίες υγείας και φυσικής αγωγής. Σε τι διαφέρει από οποιαδήποτε άλλη ακαδημία γυμναστών;

Η συγκεκριμένη ακαδημία ιδρύθηκε το 1987 και μετράει σχεδόν 30 χρόνια επιτυχημένης πορείας στον χώρο της εκπαίδευσης γυμναστών. Έχει την ποιο δημοφιλής πιστοποίηση για προσωπικούς γυμναστές στην Αμερική και τα πτυχία της χαίρουν παγκόσμιας αναγνώρισης. Επιγραμματικά εάν έπρεπε να κάνω διαχωρισμό θα έλεγα ότι τα πτυχία της διαφέρουν στο ότι:

1. Υπάρχει συγκεκριμένη διδακτική ύλη και βιβλία πολυτελούς έκδοσης για όλα της τα προγράμματα

2. Τα εκπαιδευτικά πρωτόκολλα άσκησης είναι επιστημονικά τεκμηριωμένα

3. Υπάρχει η δυνατότητα και distantlearning μέσω εξελιγμένης και πρωτοποριακής πλατφόρμας εκπαίδευσης

4. Παγκοσμίως αναγνωρισμένες πιστοποιήσεις και πτυχία.

5. Το CPT πτυχίο είναι το επικρατέστερο και δημοφιλέστερο  πτυχίο για προσωπικούς γυμναστές σε Αμερική και Καναδά.

 

-     Ένας πιστοποιημένος γυμναστής της NASM ακολουθεί κάποια συγκεκριμένη μεθοδολογία; 

Ακολουθεί το επιστημονικά τεκμηριωμένο μοντέλο της NASM, OPT (OptimumPerformanceTraining) Το οποίο διαχωρίζει τα προγράμματα άσκησης και τον προγραμματισμό σε 3 επίπεδα. Στη σταθεροποίηση, στη δύναμη και στην ισχύ!

 

-     Οι trainers στην Ελλάδα είναι πάρα πολλοί. Πως ξεχωρίζουμε έναν καλό trainer από έναν λιγότερο καλό; 

Αν και είναι πολύ δύσκολος και υποκειμενικός ο διαχωρισμός, παρόλα αυτά υπάρχει τρόπος.

Ένας καλός trainer, είναι πάντα ενημερωμένος, έχει μέθοδο στην προπόνησή του και το κυριότερο, επιμορφώνει συνεχώς τον ασκούμενο του, εξηγώντας του τι κάνει, γιατί το κάνει και τι αποτελέσματα θα έχει. Πρέπει πάντα να ρωτάμε λοιπόν τον υποψήφιό trainer μας για την μέθοδο και το προπονητικό πρόγραμμα που θα ακολουθήσει μαζί μας. Εάν η απάντησή του είναι πειστική και εμπεριστατωμένη τότε ή ξέρει πολύ καλά τι λέει και τι θα κάνει (άρα τον θέλουμε) ή είναι πολύ καλός στο marketing και ξέρει πως να πείσει το κοινό του πουλώντας αέρινες θεωρίες. Εάν πάλι η απάντησή του δεν είναι πειστική και μασάει τα λόγια του ή απαντάει με προτάσεις όπως “Θα σε κάνω τούμπανο” , “Θα χτίσουμε κορμί”, “Έλα να ξεκινήσουμε και θα δεις”  τότε ξέρουμε πως το συγκεκριμένο άτομο απλά δεν κάνει. Δεν μπορούμε λοιπόν να είμαστε 100% σίγουροι για την επιλογή μας, αλλά με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να έχουμε 50% επιτυχία στην επιλογή!

 

No comments

Leave a reply