Δουλεύοντας σώμα και πνεύμα – Οι 9 θεραπευτικές λειτουργίες της Yoga

9 Posted by - May 21, 2015 - Workout

Κυκλοφορία του αίματος, ενδυνάμωση, πέψη… Mε ποιό τρόπο οι ασκήσεις γιόγκα δημιουργούν την επίδρασή τους;

1. Κάνουν μασάζ σε ορισμένα σημαντικά όργανα του σώματος. Ανάλογα με τις κινήσεις και τις θέσεις που παίρνουμε, κάνουμε εσωτερικό μασάζ στο συκώτι, το πάγκρεας, τα έντερα, τον θυρεοειδή αδένα και άλλα όργανα.

Η πίεση που ασκείται έχει διπλή αποστολή: Άλλοτε ενδυναμώνει τη ροή του αίματος προς τα όργανα και άλλοτε αποσύρει το αίμα από τα όργανα. Έτσι, καθαρίζουμε το άλφα όργανο από τις τοξικές ουσίες, με ασκήσεις που αποσύρουν το αίμα από το όργανο, και στη συνέχεια στέλνουμε στο όργανο νέο αίμα με ασκήσεις που το ανεφοδιάζουν. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί όλες οι θεραπευτικές ουσίες του σώματος, όπως είναι οι ορμόνες, τα αντισώματα, το οξυγόνο και τα διάφορα θρεπτικά συστατικά, υπάρχουν μέσα στο αίμα.

Παράλληλα, το αίμα αφαιρεί τις άχρηστες ουσίες που συσσωρεύονται και κάνουν την κυκλοφορία του αργή ή ελαττωματική. Έτσι, η εξασφάλιση της ομαλής κυκλοφορίας του αίματος σε κάποιο όργανο είναι ουσιώδης για τη θεραπεία του οργάνου αυτού ή, σε περίπτωση ανωμαλίας του, για την αποκατάσταση της σωστής του λειτουργίας. Αυτό είναι βασικό, ανεξάρτητα από το αν το όργανο παρουσιάζει υπολειτουργία ή υπερλειτουργία.

Το εσωτερικό μασάζ των διαφόρων σημαντικών οργάνων του σώματος ενεργοποιεί επίσης τις εκκρίσεις του κάθε οργάνου που ορισμένες φορές αδρανούνε και γενικά δραστηριοποιεί όλες τις λειτουργίες του οργάνου αυτού.

2. Το αίμα δεν κατακλύζει και δεν αποσύρεται από τα όργανα και από τα διάφορα μέρη του σώματος μονάχα με τις κινήσεις, αλλά και με τις στάσεις που παίρνει το σώμα. Για παράδειγμα, δεν είναι εύκολο να γίνει μασάζ στον αδένα της υπόφυσης που βρίσκεται στο κέντρο του εγκεφάλου, αλλά μπορούμε να στείλουμε αίμα εκεί παίρνοντας θέσεις όπου το κεφάλι βρίσκεται χαμηλότερα από το σώμα. Έτσι, ορισμένες στατικές ασκήσεις προωθούν το αίμα σε διάφορα μέρη του σώματος που είναι δύσκολο να τα χειριστούμε διαφορετικά.

3. Οι βαθιές αναπνοές, στις διάφορες στατικές ασκήσεις, ενδυναμώνουν την κυκλοφορία του αίματος καθώς και της λέμφου, μέσα από τα αντίστοιχα αγγεία των οποίων η ικανότητα για καλή κυκλοφορία εξαρτάται από την κινητικότητα των μυών.
Αυτό είναι σημαντικός παράγοντας για την αποβολή των τοξινών που συσσωρεύονται στο σώμα και συχνά προκαλούν ασθένειες.

4. Η μυϊκή χαλάρωση, η οποία επιτελείται με το τέντωμα και τη χαλάρωση των μυών στις διάφορες στάσεις, βοηθά τα κύτταρα των μυών να αποβάλλουν το γαλακτικό οξύ που συσσωρεύουν και έτσι τα νεύρα αναζωογονούνται. Αυτό, σε συνδυασμό με τις βαθιές αναπνοές και την εσωτερική συγκέντρωση, χαλαρώνει ολόκληρο το νευρικό σύστημα το οποίο στη συνέχεια κάνει όλα τ’ άλλα συστήματα του οργανισμού να χαλαρώσουν κι αυτά και να λειτουργούν αρμονικά.

5. Με τη δραστηριοποίηση και την εναρμόνιση των ενδοκρινών αδένων ειδικά, δημιουργείται μια γενική εναρμόνιση που ρυθμίζει την αρμονική λειτουργία όλων των συστημάτων και των οργάνων. Έτσι, μέσα από το νευρικό και το ενδοκρινικό σύστημα, οι ασκήσεις αυτές συμβάλλουν στην αρμονική λειτουργία της υπόφυσης και του υποθαλάμου, τα οποία στη συνέχεια, μέσα από την καλή λειτουργία των επινεφριδίων και των άλλων ενδοκρινών αδένων, ρυθμίζουν τον υπόλοιπο οργανισμό και την αρμονική λειτουργία του συμπαθητικού και παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος.

Οι διάφορες αναπνευστικές ασκήσεις και η βαθιά χαλάρωση έχουν ιδιαίτερα ευεργετική επίδραση στον παραπάνω μηχανισμό.

6. Όταν το σώμα και ο νους είναι χαλαρωμένα, αντιστέκονται πιο αποτελεσματικά στο στρες, και αντιδρούνε πιο θετικά σε αρνητικά ερεθίσματα. Έτσι, ένα χαλαρωμένο άτομο συσσωρεύει λιγότερο στρες και λιγότερη ένταση και, επομένως, λιγότερες οργανικές διαταραχές, κάτω από τις ίδιες συνθήκες, συγκριτικά μ’ ένα άτομο που δεν είναι χαλαρωμένο σωματικά και νοητικά.

7. Οι στάσεις του ατόμου αλλάζουν σιγά ¬ σιγά με την άσκηση και γίνονται με λιγότερη πίεση, βοηθώντας έτσι τα όργανα του σώματος να λειτουργήσουν ελεύθερα και να μην πιέζονται. Η αναπνοή του γίνεται πιο φυσική, πιο αργή και πιο βαθιά, κι έτσι με την κάθε εισπνοή παίρνει περισσότερο οξυγόνο. Αυτό σημαίνει περισσότερη ενέργεια και περισσότερη διαύγεια και, επίσης, την αποβολή μεγαλύτερης ποσότητας τοξινών με την
κάθε εκπνοή. Όλα αυτά βοηθάνε το σώμα να διατηρείται καθαρό και να συσσωρεύει μεγαλύτερα αποθέματα ζωτικής ενέργειας.

8. Τα όργανα της πέψης κινητοποιούνται και τονώνονται όλο και περισσότερο μέρα με τη μέρα, με τις ασκήσεις αυτές κι έτσι η χώνευση γίνεται πιο εύκολα και πιο ολοκληρωμένα. Με τον τρόπο αυτό, το άτομο αφομοιώνει περισσότερες θρεπτικές ουσίες από την τροφή του κι όλα τα συστήματα του οργανισμού ευεργετούνται αμοιβαία από τα πρόσθετα αποθέματα των θρεπτικών ουσιών και ξοδεύουν λιγότερη ενέργεια για τη διαδικασία της πέψης. Συχνά, η διεργασία αυτή της αποκατάστασης και αναζωογόνησης του οργανισμού, υποκινεί και μια επιθυμία στο άτομο για πιο υγιεινή, πιο φυσική και πιο αγνή διατροφή ¬ που χωνεύεται πιο εύκολα, περιέχει λιγότερες τοξίνες και, πολλές φορές, περισσότερες βιταμίνες, μέταλλα και ενέργεια.

9. Ίσως, ο πιο σημαντικός παράγοντας να είναι το γεγονός ότι ο εγκέφαλος προμηθεύεται καθημερινά άφθονες ποσότητες αίματος, μέσα από τις ασκήσεις όπου το κεφάλι τοποθετείται χαμηλότερα από το σώμα ¬ και αυτό διεγείρει όλα τα κέντρα του εγκεφάλου. Ο εγκέφαλος είναι η περιοχή απ’ όπου πηγάζει η υγεία και η αρμονία ή, σε αντίθετη περίπτωση, οι σωματικές διαταραχές.

Οι περισσότεροι άνθρωποι, έχουν σοβαρές ανεπάρκειες σε ό,τι αφορά την ελεύθερη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και αυτές μπορεί να καταλήξουν σε διάφορα προβλήματα του ενδοκρινικού και του νευρικού συστήματος.

Αυτό όμως είναι δύσκολο να διαγνωσθεί, γιατί λίγοι είναι εκείνοι που είναι ενήμεροι ότι τα προβλήματα τους ξεκινάνε από μια τόσο απλή αιτία. Τόσα πολλά είναι τα προβλήματα που έχουν ψυχοσωματική βάση, ώστε οι συνθήκες των κέντρων αυτών του εγκεφάλου παίζουν σημαντικό ρόλο σε ό,τι αφορά τη σωματική και ψυχική μας κατάσταση. Με λίγα λόγια, αυτό είναι το τίμημα που πληρώνουμε, τόσο για την ανεπαρκή λειτουργία των κέντρων του εγκεφάλου όσο και για τα προβλήματα της μέσης, σαν αντάλλαγμα για την όρθια στάση μας πάνω σε δύο πόδια, αντί να περπατάμε με τα τέσσερα όπως οι προγονοί μας.

Κι αυτή την όρθια στάση πρέπει να την αντισταθμίζουμε εφαρμόζοντας καθημερινά ασκήσεις που παρέχουν πρόσθετο αίμα στον εγκέφαλο. Η πιο απλή και πιο σίγουρη στάση είναι ή θέση της μισής λαμπάδας, όπου ξαπλώνουμε δίπλα σ’ ένα τοίχο, σηκώνουμε τα πόδια μας ψηλά και χαλαρώνουμε εκεί, με τα πόδια ακουμπισμένα στον τοίχο.

Οπωσδήποτε, υπάρχουν κι άλλοι μηχανισμοί που δρουν στη διάρκεια αυτών των διαδικασιών, αλλά οι πιο σημαντικοί είναι αυτοί που αφορούν την αυξημένη ροή του αίματος και την αυξημένη οξυγόνωση όλων των οργάνων ¬ αλλά κυρίως των κέντρων του νευρικού και του ενδοκρινικού συστήματος.

Να ξέρετε όμως ότι καμιά οδηγία δεν είναι απόλυτη, ότι το κάθε σώμα έχει διαφορετικές ανάγκες και ότι ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικό τρόπο ζωής που να ταιριάζει ή να μην ταιριάζει με τα πρότυπα που δίνονται. Έτσι, πρέπει να χρησιμοποιήσετε φαντασία και δημιουργικότητα για να βρείτε το δικό σας τρόπο να εφαρμόσετε αυτές τις τεχνικές στη ζωή σας.

(Απόσπασμα από το βιβλίο του Ρόμπερτ Νατζέμυ,  Αυτοθεραπεία)

Νίκη Πετρουλάκη

Power house project

www.powerhouseproject.gr

No comments

Leave a reply