Η στάση του σώματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

11 Posted by - September 15, 2014 - Health, Mommy

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πολλές γυναίκες εμφανίζουν διαφοροποιημένο πατέντο στάσης.
Γίνεται λόγος για το “sway back”, ένα τύπο στάσης που υιοθετούν συχνά οι έγκυες διότι η σπονδυλική στήλη δεν προσφέρει σταθερότητα στην οσφυική περιοχή, που είναι υπεύθυνη για τη στήριξη και τη μετακίνηση του βάρους. Εντοπίζεται ορθοστατική δυσμορφία, με απόκλιση από την ιδανική θέση και οδηγεί σε μυική καταπόνηση, η οποία προκαλεί πόνο και αναγκάζει την εγκυμονούσα να κάνει μια αντιρροπιστική κίνηση, ώστε να την ανακουφίζει από τον πόνο.

Συγκεκριμένα, στην όρθια θέση ο θώρακας είναι πιο πίσω από τη λεκάνη και παρατηρείται λόρδωση στην οσφυική περιοχή, ο εγκάρσιος είναι ιδιαίτερα αδύναμος, όπως και οι γλουτιαίοι, ενώ παρατηρούνται και «μικροί» καμπτήρες ισχίου.

Επομένως η γυμναστική και η φυσικοθεραπεία ακολουθώντας ένα διορθωτικό πρόγραμμα άσκησης είναι πολύ σημαντικοί σύμμαχοι προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, που είναι οι μυικές ανισορροπίες, δίνοντας έμφαση στην ενδυνάμωση του εγκάρσιου κοιλιακού και στην επανεκπαίδευση στη θέση της λεκάνης.

Προτείνεται οι έγκυες να ακολουθούν ένα τροποποιημένο πρόγραμμα pilates όπου βασικοί στόχοι είναι, η ενδυνάμωση των γλουτιαίων, να ενισχυθούν οι καμπτήρες του ισχίου που είναι βραχυσμένοι, να αυξηθεί η κινητικότητα των ισχίων και ιδιαίτερα κατά την κάμψη και σημαντικό να ενδυναμώσει ο εγκάρσιος μυς, ο οποίος είναι από τους κυριότερους μυς για τη σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης.

Από τον Χόρτσα Δ. Άγγελο

being_005Διπλωματούχος Φυσιοθεραπευτής
Διπλωματούχος Προπονητής Ακαδημιών Ποδοσφαίρου (Uefa C)
Προπονητής ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ (Κ12)
Υπεύθυνος Αποκατάστασης και Ενδυνάμωσης του PERFORMANCE PROS https://www.facebook.com/performpros?ref=bookmarks
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6974071323
Email: achortsas10@gmail.com

 

 

No comments

Leave a reply