Αποτοξίνωση μετά τις γιορτές: Οι must-have τροφές για να επανέλθεις γρήγορα στα κιλά σου

23 Posted by - January 3, 2017 - Nutrition

Κάτι οι «επιδρομές» για  μελομακάρονα και κουραμπιέδες, κάτι τα ποτά και τα γεύματα με την οικογένεια, δεν ήθελε και πολύ να γίνει το… διατροφικό έγκλημα. Οκ, πήρες 1-2 κιλάκια στις γιορτές, σε όλους συμβαίνει, κιλά είναι και μπορείς να τα χάσεις εύκολα, ειδικά αν τα προλάβεις τώρα που είναι νωρίς, πριν γίνουν μόνιμοι «κάτοικοι» στην περιφέρεια και την κοιλίτσα σου. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερο κόπο, αρκεί μια ελαφριά αποτοξίνωση μερικών ημερών, λίγη άσκηση και φυσικά οι σωστές τροφές-σύμμαχοι στο αδυνάτισμα.

Βρώμη: Χάρη στις φυτικές ίνες,  που περιέχει επιφέρει γρηγορότερα το αίσθημα κορεσμού στη διάρκεια του φαγητού, ενώ παράλληλα εμποδίζει την απορρόφηση υδατανθράκων από το τοίχωμα του εντέρου, διατηρώντας σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αποτρέποντας έτσι τη λαχτάρα για τσιμπολόγημα.οι οποίες απορροφούν υγρά όταν βρίσκονται στο στομάχι με αποτέλεσμα να επιφέρουν ταχύτερα το αίσθημα κορεσμού. Η βιταμίνη Ε, το ασβέστιο, ο ψευδάργυρο και το μαγγάνιο που περιέχει, είναι πρωτεΐνες ενεργοποιούν το μεταβολισμό για μεγαλύτερη καύση λίπους και θερμίδων μέσα στη μέρα. Πρόσθεσέ την στο πρωινό σου, σε ένα μπολ και δημητριακά ολικής άλεσης, αλλά και στο μενού των καθημερινών σου σνακ (είτε σε μορφή μπάρας δημητριακών είτε στο smoothie σου  σε συνδυασμό με φρούτα και γιαούρτι).

Αγγούρι: Είναι καταπληκτικά για την καύση του λίπους.Όχι μόνο οι σπόροι του περιέχουν διεγερτικές ιδιότητες, που μπορεί να αυξήσουν το ρυθμό του μεταβολισμού, αλλά είναι πλούσια σε θείο και σιλικόνη – δύο συστατικά που βοηθούν στην καύση του λίπους. Για ένα σούπερ συνδυασμό που θα ενισχύσει το μεταβολισμό σου, πρόσθεσε ψιλοκομμένο αγγούρι πάνω από ένα πικάντικο φαγητό για να το δροσίσει.

Φιλέτο σολομού: Ο σολομός περιέχει λίγες θερμίδες και κεκορεσμένα λίπη, ενώ είναι πλούσιος σε Ω-3 λιπαρά οξέα που φημίζονται για τις καρδιοπροστατευτικές τους ιδιότητες. Επιπλέον, περιέχει πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικές ουσίες που, μεταξύ άλλων, κάνουν το δέρμα σου να  δείχνει λείο, λαμπερό και σφριγηλό! Ακριβώς επειδή είναι χαμηλό και σε λιπαρά και ιδιαίτερα ωφέλιμο για την υγεία σου μην παραλείπεις να τον προσθέτεις στο εβδομαδιαίο σου μενού, τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα, συνοδευόμενο από μια πράσινη σαλάτα από ωμά ή βρασμένα λαχανικά.

Αβοκάντο: Χάρη στα λιπαρά οξέα που περιέχει θα βοηθήσει τον οργανισμό σου να αποβάλει όλες τις τοξίνες και τα κατάλοιπα των γιορτινών σου ατασθαλιών, θα ενεργοποιήσει το μεταβολισμό σου και παράλληλα θα σε κάνει πιο λαμπερή, από την κορφή μέχρι… τα νύχια, αφού είναι ένα τρόφιμο εξαιρετικά οφέλιμο για την υγεία των μαλλιών και των νυχιών σου. Προτίμησέ το ωμό σε φετούλες μέσα στη σαλάτα σου, καθώς θα απογειώσει τη γεύση και θα σου προσφέρει όλα τα ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά του ή στο αγαπημένο σου πράσινο smoothie.

Πορτοκάλι: Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, κάτι που σε κάνει να αισθάνεσαι πλήρης, ενώ διατηρεί σε φυσιολογικά επίπεδα τα σάκχαρα στο αίμα. Προτίμησε όμως να το φας ολόκληρο από το να πιεις χυμό πορτοκάλι.

Σπανάκι: Ένας από τους γνωστότερους παράγοντες που προκαλεί λιγούρες είναι η έλλειψη ενέργεια και η κούραση. Το σπανάκι, χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε φολικό οξύ, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, μπορεί να αναπληρώσει την χαμένη σου ενέργεια χωρίς να σε επιβαρύνει με έξτρα θερμίδες και λίπη. Ιδιαίτερα μάλιστα το φολικό οξύ, είναι απαραίτητο για το σωστό μεταβολισμό των σακχάρων στον οργανισμό.

Αμύγδαλα: Για να διατηρούνται σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να αποφεύγεις τις λιγούρες και τα  τσιμπολόγημα, πρέπει να καταναλώνεις τρόφιμα που περιέχουν φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και «καλά» λίπη. Τα αμύγδαλα περιέχουν όλα τα παραπάνω και πολλά περισσότερα. Γι” αυτό είναι ιδανικά σαν σνακ ή συνοδευτικό για τα περισσότερα από τα γεύματά σου.

 

No comments

Leave a reply