Όταν το μυστικό κρύβεται στις φυτικές ίνες – χωρίς να ακολουθήσεις δίαιτα!

52 Posted by - July 22, 2019 - Nutrition

Οι φυτικές ίνες, αποτελούν σημαντικό συστατικό της διατροφής μας και έχουν ιδιαίτερα ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία μας. Το γεγονός ότι διέρχονται από τον οργανισμό μας χωρίς να απορροφώνται τις καθιστά τόσο σημαντικές, καθώς υφίστανται ζύμωση και παράγονται διάφορα παραπροϊόντα.

Οι κύριες επιδράσεις των φυτικών ινών είναι στη λειτουργία του εντέρου, στα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, στα επίπεδα της χοληστερόλης, αλλά και στον έλεγχο του βάρους. Ο οργανισμός μας λαμβάνει φυτικές ίνες, όταν καταναλώνουμε φρούτα, λαχανικά, όσπρια και προϊόντα δημητριακών ολικής άλεσης.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η αύξηση της προσλαμβανόμενης ποσότητας φυτικών ινών (στα 30γρ την ημέρα), είναι ικανή να συμβάλει στη μείωση του σωματικού μας βάρους, χωρίς να ακολουθήσουμε συγκεκριμένη δίαιτα ή να αυξήσουμε τη σωματική μας δραστηριότητα.
Στην εν λόγω έρευνα, ζητήθηκε από εθελοντές να αυξήσουν την κατανάλωση φυτικών ινών, επιλέγοντας περισσότερα φρούτα, λαχανικά και τρόφιμα ολικής άλεσης. Το αποτέλεσμα ήταν οι εθελοντές να αντιμετωπίσουν πιο θετικά την υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής και την απώλεια βάρους, καθώς τους δόθηκε η οδηγία να εστιάσουν στην κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων και να μην περιορίσουν την ποσότητα του φαγητού ή να αποφύγουν τροφές με αυξημένη θερμιδική περιεκτικότητα. Μετά από ένα χρόνο, οι συμμετέχοντες είχαν χάσει το ίδιο βάρος με όσους ακολούθησαν μία στερητική δίαιτα.

Αυτή και μόνο η αλλαγή στη διατροφή μας λοιπόν, δηλαδή η αύξηση της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών, οσπρίων και δημητριακών ολικής άλεσης μπορεί να επιφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία μας, καθώς οι φυτικές ίνες μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών (καρδιαγγειακά, διαβήτης, κάποιες μορφές καρκίνου) και να οδηγήσει στη μείωση του σωματικού βάρους.

Μαρούδα Κωνσταντίνα

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Επιστημονικός Συνεργάτης Διαιτολoγικών Γραφείων Nutrimed

Μητροπόλεως 69, Θεσσαλονίκη”
κιν: 6945775903

kmarouda@nutrimed.gr

 

No comments

Leave a reply