Αφυδάτωση και απόδοση σε θερμό περιβάλλον

4 Posted by - May 28, 2014 - Health, Nutrition

Είναι γνωστό, ότι σε λίγες ημέρες σταματάει το πρωτάθλημα σε διάφορα ομαδικά αθλήματα και οι αθλητές πρέπει να ξεκινήσουν τη διαδικασία της μεταβατικής περιόδου, που σημαίνει ειδική προπόνηση για βελτίωση της αθλητικής ικανότητας.

Βασικός παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα και την ποσότητα της προπόνησης είναι η αύξηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος, φαινόμενο αισθητό τις τελευταίες ημέρες. Ο ρυθμός εφίδρωσης ενός αθλητή σε θερμό περιβάλλον άνω των 30 βαθμών κελσίου, παρατηρείται να είναι μεγαλύτερος, εν αντιθέσει με χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Αύξηση της εξωτερικής θερμοκρασίας σε συνδυασμό με προπόνηση σημαίνει μεγάλη απώλεια υγρών, με ρυθμό που κυμαίνεται από 300-2600ml/h, αναλόγως της έντασης και της διάρκειας του αγωνίσματος, με συνέπεια οι αθλητές να οδηγούνται σε αφυδάτωση. Η αφυδάτωση είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας, που επιφέρει πτώση της αθλητικής απόδοσης.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Αμερικάνικου Κολλεγίου Αθλητιατρικής το 2007, παρατηρήθηκε ότι μια μείωση της ισορροπίας των υγρών του σωματικού βάρους των αθλητών κατά 2%, οδηγεί σε μείωση της αθλητικής απόδοσης. Σε πιο πρόσφατες μελέτες παρατηρήθηκε, ότι και μια πιο ήπια αφυδάτωση του οργανισμού κατά 1%, είναι ικανή να οδηγήσει σε μειωμένη αθλητική απόδοση.

Έχει διαπιστωθεί, πολλοί αθλητές κατά την έναρξη της προπόνησης να είναι ήδη αφυδατωμένοι και να μη μπορούν να ανταποκριθούν πλήρως στα μέγιστα προπονητικά ερεθίσματα, Απόρροια αυτής της κατάστασης οδηγεί μακροπρόθεσμα τους αθλητές σε στασιμότητα και όχι σε εξέλιξη των αθλητικών τους ικανοτήτων.

Κάθε αθλητής, ειδικότερα τους θερμούς μήνες, πρέπει να ακολουθεί ένα σωστά σχεδιασμένο πλάνο ενυδάτωσης, με στόχο:

- την αποτελεσματική ενυδάτωση

- την αναπλήρωση των χαμένων ηλεκτρολυτών

- την παροχή ενέργειας στους εργαζόμενους μύες, ώστε να επιταχυνθεί η αποκατάσταση και να ενισχυθεί η απόδοση

Παρακάτω, παραθέτουμε κάποιες επιλογές υδάτωσης, ώστε να αποφευχθεί η αφυδάτωση και να επιταχυνθεί η άμεση αποκατάσταση.

Παγωμένο Νερό (άμεσα απορροφήσιμο) :Εξισορροπεί την αυξημένη θερμοκρασία σώματος σε θερμό περιβάλλον – οικονομική λύση

Αθλητικά ποτά (περιέχουν υδατάνθρακές και ηλεκτρολύτες – βιταμίνες και ιχνοστοιχεία) : επανυδατώνουν και επιταχύνουν την αποκατάσταση

Σοκολατούχο γάλα και συναφή πρωτεϊνούχα ροφήματα – ιδανική αναλογία υδατανθράκων προς πρωτεΐνη (περιέχουν ηλεκτρολύτες – υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη και θρεπτικά συστατικά, όπως ασβέστιο και βιταμίνη D): επανυδατώνουν, επιταχύνουν την αποκατάσταση και αναδομούν το μυϊκό σύστημα.

Παρατηρώντας τα πιο πάνω δεδομένα, διαπιστώνουμε το σημαντικό ρόλο της ισορροπίας των υγρών και ενυδάτωσης στην αθλητική απόδοση. Ιδανικό θεωρείται, όλοι οι αθλητές και τα ενεργά άτομα να ακολουθούν ένα δομημένο πλάνο ενυδάτωσης από εξειδικευμένο προσωπικό, με στόχο την μεγιστοποίηση της αθλητικής απόδοσης.

Μαρούγκα Μαρία

1237860_10201772284169769_85946539_nΚλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος,
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών
Καρβούνη 17, 38222, Βόλος
τηλ. 6948383397
maria.marouga@gmail.com

 

No comments

Leave a reply