Πως το τρέξιμο μπορεί να σας βοηθήσει να χτίσετε πιο δυνατούς κοιλιακούς

6 Posted by - November 10, 2022 - Workout

Μπορούμε πάντα να βασιζόμαστε στο τρέξιμο για να βελτιώσουμε την ψυχική υγεία μας — τίποτα δεν ξεπερνά αυτή την «υψηλή» έκρηξη ενδορφινών του δρομέα. Η Cardio προπόνηση είναι επίσης εξαιρετική για την υγεία της καρδιάς και των πνευμόνων σας, ενώ μετά από μεγάλα ή γρήγορα τρεξίματα, είναι ασφαλές να πούμε ότι τα πόδια και οι γλουτοί σας έχουν δουλέψει αρκετά.

Αλλά αν υπάρχει ένα πράγμα που μπορεί να αναρωτιόμαστε για το τρέξιμο, είναι πώς αυτή η άσκηση μπορεί να επηρεάσει στο «χτίσιμο» της κοιλιάς. Εάν χρησιμοποιείτε τη σωστή στάση σώματος, ο κορμός σας σίγουρα δουλεύει – όπως συμβαίνει όταν κάνετε σχεδόν οτιδήποτε, από το περπάτημα έως το να κάθεστε ίσια, μέχρι να σηκώνετε μια τσάντα με ψώνια. Αλλά θέλαμε να μάθουμε πόσο το τρέξιμο μπορεί να είναι μέρος ενός σχεδίου προπόνησης για την ανάπτυξη των  μυών της κοιλιάς.

Το Running χτίζει κοιλιακούς;

«Πιστεύω ότι ο κορμός αποκομίζει ορισμένα οφέλη από το τρέξιμο», λέει ο Steven Mayer, MD, ειδικός αθλητικής ιατρικής στην κλινική Northwestern Medicine Running. Εξήγησε ότι «τρέχεις από τον πυρήνα σου», χρησιμοποιώντας τον για να ισορροπήσεις και να σταθεροποιήσεις τον εαυτό σου. Όσο περισσότερο χρησιμοποιείτε τους μυς του πυρήνα σας με αυτόν τον τρόπο, λέει ο Δρ Mayer, τόσο πιο δυνατοί θα γίνονται.

Η Ashley Kelly, μια ολυμπιονίκης δρομέας και πιστοποιημένη personal trainer από το NASM, συμφωνεί ότι χρησιμοποιείτε τους μυς του πυρήνα σας κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων κινήσεων τρεξίματος, καθώς και όταν τρέχετε με σωστό τρόπο σε  μεγαλύτερες διαδρομές. Όμως, ενώ οι κοιλιακοί σας σίγουρα χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια του τρεξίματος, όσον αφορά την  οικοδόμηση τους, οπως λέει η Kelly, το τρέξιμο δεν είναι η πιο αποτελεσματική επιλογή. Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια, η σχέση είναι στην πραγματικότητα αντίστροφη: «Πρέπει να έχεις πρώτα έναν ισχυρό κορμό για να τρέχεις δυνατά και όχι το αντίστροφο».

Τόσο η Kelly όσο και ο Dr. Mayer λένε ότι, παρόλο που οι κοιλιακοί και ο κορμός σας είναι σημαντικοί για το τρέξιμο, πιθανότατα δεν θα γίνουν σημαντικά πιο δυνατοί μόνο με το τρέξιμο. «Το τρέξιμο συμβάλλει στην καλή φυσική κατάσταση του κορμού σε τουλάχιστον ένα ήπιο βαθμό», λέει ο Δρ Mayer. «Αλλά αν θέλετε πραγματικά να ενισχύσετε τον κορμό σας, πρέπει να εστιάσετε σε βασικές ασκήσεις». Για να χτίσετε πραγματικά δυνατούς μύες στην κοιλιά, η Kelly λέει, «Είναι ζωτικής σημασίας να εκτελείτε ασκήσεις που στοχεύουν ειδικά σε αυτούς τους μύες».

Πώς να δουλέψετε τους κοιλιακούς σας ενώ τρέχετε

Υπάρχουν μερικές στρατηγικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αξιοποιήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο το τρέξιμό σας. Πρώτα, δοκιμάστε να εστιάσετε στην αναπνοή σας. 

Όταν κουράζεστε, προσθέτει, προσπαθήστε να σφίξετε τον πυρήνα σας σαν να ετοιμάζεστε για μια γροθιά στο στομάχι. Αυτό κρατά τον κορμό σας απασχολημένο ακόμα και όταν αρχίζετε να αισθάνεστε κουρασμένοι.

Ακόμα κι αν το τρέξιμο δεν οδηγεί απευθείας σε έναν δυνατό κορμό, η σχέση μεταξύ τρεξίματος και δύναμης του πυρήνα εξακολουθεί να είναι σημαντική. «Ένας δυνατός και σταθερός πυρήνας βοηθά στη βελτίωση της μηχανικής του τρεξίματος και της σταθερότητας στα γόνατα, τον αστράγαλο και τους γοφούς, γεγονός που ελαχιστοποιεί τους τραυματισμούς», λέει η Kelly. Επομένως, εάν ο στόχος σας είναι να χτίσετε κοιλιακούς, να ξέρετε ότι οι ασκήσεις που αφορούν την κοιλιά είναι ο δρόμος – και αυτές οι κινήσεις μπορεί απλώς να σας βοηθήσουν να γίνετε καλύτερος δρομέας. 

popsugar 

No comments

Leave a reply