Αθλητισμός: κέρδη υπό προϋποθέσεις…

2 Posted by - December 7, 2015 - Kids

Αναζητώντας τρόπους και στοιχεία που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη του παιδιού, «προσφέρονται» πεδία, υποχρεωτικά και μη, οργανωμένα και περισσότερα «ελεύθερα». Το σχολείο, το φροντιστήριο ξένων γλωσσών, το ωδείο, ο αθλητισμός, η σχολή χορού περιλαμβάνονται στα πλαίσια μέσα από τα οποία το παιδί θα μπορούσε (θα έπρεπε!) να αντλεί εφόδια και να δομεί δεξιότητες τις οποίες θα χρησιμοποιήσει στο μέλλον ως στοιχεία προσωπικότητας, ως ικανότητες για την ομαλή του προσαρμογή.

Είναι, ωστόσο, το κάθε πλαίσιο ανάλογο των απαιτήσεων των γονέων και προσφέρει τα «αναμενόμενα» ώστε να συμβάλλει στην ανάπτυξη των παιδιών; Ο αθλητισμός, ως προτεραιότητα γα τη διασκέδαση των παιδιών, θεωρητικά αποτελεί ένα από τα κύρια πεδία από τα οποία θα «εκπαιδευτεί» το κάθε παιδί, για να αντλήσει εφόδια διαχείρισης και τοποθέτησης απέναντι στην μελλοντική του πραγματικότητα.

Ο αθλητισμός προσφέρει ευχαρίστηση, θετική διάθεση, διασκέδαση, στοιχεία απαραίτητα για την ψυχική υγεία του παιδιού. Ως περιβάλλον λειτουργικών κανόνων, καθιστά τα άτομα υπεύθυνα, πειθαρχημένα, θέτοντας τη βάση για να αποκτήσουν αυτοέλεγχο και δημιουργικότητα μέσω της προσπάθειας. Συμβάλλει στην ανάπτυξη θετικής εικόνας του εαυτού, αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης, καθώς το άτομο μέσω των καθημερινών «δοκιμασιών» βιώνει την επίτευξη και γίνεται ικανό (ικανός- ποιούμαι). Η αυτοεκτίμηση και η ικανότητα προσφέρουν αυτονομία, αυτό που στην ενήλικη ζωή  θα αναζητήσουμε ως «συναισθηματική ασφάλεια».

Ο αθλητισμός περιλαμβάνει ιδιαίτερες συνθήκες, αντιξοότητες (π.χ. τραυματισμός), αποτυχίες, απογοήτευση και «υποχρέωση να αντέχεις». Η ανάπτυξη, από την πλευρά του παιδιού, των δεξιοτήτων για να ξεπερνά τα παραπάνω συναισθήματα αποτελεί ένα τεράστιο κέρδος για την εξέλιξή του, γνωρίζει ότι τα προβλήματα που θα συναντήσει στο μέλλον είναι σε θέση να τα ξεπεράσει, «το έχει ξανακάνει!». Γίνεται ανθεκτικός, αντλεί θετικά στοιχεία από φαινομενικά αρνητικές συνθήκες, μαθαίνει την υπομονή μέσω του τραυματισμού!

Είτε τα θετικά είτε τα «φαινομενικώς αρνητικά» στοιχεία είναι ό,τι αντλεί ένα παιδί από το περιβάλλον του αθλητισμού. Σε κάθε κατάσταση;

 

Προφανώς ο αθλητισμός δεν προσφέρει δεδομένα και αυτονόητα όλα τα παραπάνω στοιχεία. Απαιτούνται προϋποθέσεις, από την πλευρά των γονέων, κυρίως, αλλά και των προπονητών κατά δεύτερο λόγο.

Γιάννης Ζαρώτης

Ψυχολόγος-Αθλητικός Ψυχολόγος

www.sportpsychologist.gr

No comments

Leave a reply