Κολύμβηση: Τα συχνά προβλήματα στα παιδιά

4 Posted by - June 16, 2014 - Health, Kids

Η κολύμβηση αποτελεί μία απο τις ασφαλέστερες μορφές άσκησης απο την άποψη τόσο των πιθανών τραυματισμών, όσο και και των τραυματισμών φθοράς. Ασφαλώς, αυτά ισχύουν σε ελεγχόμενα περιβάλλοντα όπου λαμβάνονται όλα τα μέτρα ασφαλείας για έναν απο τους σημαντικότερους κινδύνους που απουσιάζει απο άλλα αθλήματα, δηλαδή τον πνιγμό.

 Οι αθλητές πρέπει να λαμβάνουν τον κίνδυνο αυτό πολύ σοβαρά, και οι έφηβοι θα πρέπει να μην καταναλώνουν καθόλου αλκοόλ, και καμία άλλη ουσία πριν κολυμπήσουν, ακόμα και αν υπάρχει διαθέσιμος ναυαγοσώστης. Αν το παιδί σας σάς αποκαλύψει πως έχει καταναλώσει αλκοόλ ή κάποια άλλη ουσία ΜΗΝ επιτρέπετε την είσοδό του στο νερό – ελέγξτε τα νεύρα σας και σκεφτείτε ψύχραιμα πώς θα αντιμετωπίσετε το γεγονός, κρατώντας κατά νου πως το παιδί σας έχει ήδη κάνει ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση αποκαλύπτοντάς σας την χρήση.

 Οι τραυματισμοί λόγω υπερβολικής χρήσης του ώμου είναι ο πιο συχνός τραυματισμός των κολυμβητών που ασχολούνται με τον πρωταθλητισμό. Ο «ώμος του κολυμβητή» είναι συνδυασμός δύο ανατομικών τραυματισμών, και εμφανίζεται με «ύπουλο» και συχνά διαρκή πόνο στον ώμο. Ειδικοί χειρισμοί που μπορεί να κάνει τόσο ο παιδίατρός σας, όσο και ένας ορθοπεδικός, μπορούν να βάλουν την διάγνωση.

 Η θεραπεία περιλαμβάνει πάγο, αλλαγή στην τεχνική (αν για παράδειγμα ο πάσχων αθλητής είναι αγωνιστής στο ελεύθερο, να αλλάξει για λίγο σε πρόσθιο), σχετική ανάπαυση, και ειδικές ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών του ώμου και της πλάτης. Πρόληψη μπορεί να γίνει με αποφυγή των γρήγορων αυξήσεων στην ένταση και την διάρκεια της προπόνησης ειδικά μετά απο κάποια απουσία του αθλητή, αυστηρότητα στην καλή τεχνική κολύμβησης, και ασκήσεις ενδυνάμωσης του ώμου.

Πηγή

Nelson’s Pediatrics, 19th edition

Panagiwtis renieris-1

Παναγιώτης Ρενιέρης, MD, FAAP
http://www.renierispediatrics.gr/

No comments

Leave a reply