Ποιες τροφές θα μας χαρίσουν τροπικό μαύρισμα;

47 Posted by - July 28, 2019 - Nutrition

Είναι γνωστό, ότι η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο προκαλεί βλαβερές συνέπειες στο δέρμα μας, αλλά και πρόωρη γήρανση. Ωστόσο, εάν θέλουμε να αποκτήσουμε ηλιοκαμένο χρώμα με λιγότερη ηλιοθεραπεία, μπορούμε να εμπλουτίσουμε τη διατροφή μας με συγκεκριμένες τροφές, πλούσιες σε συστατικά που θα ενισχύσουν αυτή τη διαδικασία. Μάλιστα πολλά από αυτά μας είναι γνώριμα, καθώς έχουν προστεθεί ήδη στα αντιηλιακά που χρησιμοποιούμε.

Ποιες τροφές και ποια συστατικά λοιπόν, θα μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε σοκολατένιο χρώμα;

Τροφές που περιέχουν καροτενοειδή: (β καροτένιο, λυκοπένιο, λουτεΐνη) όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το καρότο, η ντομάτα, τα βερίκοκα, τα ροδάκινα, το καρπούζι και το σπανάκι. Τα καροτενοειδή εμποδίζουν τη δράση των βλαβερών ελεύθερων ριζών που σχηματίζονται από την υπεριώδη ακτινοβολία. Ταυτόχρονα, αποθηκεύονται κάτω από την επιδερμίδα και ευθύνονται σε μικρό βαθμό για τη σκουρόχρωμη απόχρωση της. Επίσης, μπορούν να μας προστατέψουν από την εμφάνιση πανάδων και ερεθισμών. Ωστόσο, δεν πρέπει να καταφεύγουμε σε υπερβολές γιατί μπορεί να αλλοιωθεί το χρώμα του δέρματος μας.

Τροφές που περιέχουν χαλκό: Ο χαλκός βοηθά έμμεσα στην παραγωγή μελανίνης. Επομένως, μην ξεχάσετε να εντάξετε στη διατροφή σας τα σταφύλια, τα μανιτάρια, τα καρύδια και τα θαλασσινα.

Τροφές που αποτελούν καλή πηγή βιταμίνης Ε και C: και οι δύο βιταμίνες προφυλάσσουν τον οργανισμό μας από τις ελεύθερες ρίζες. Η βιταμίνη Ε ενισχύει την ελαστικότητα του δέρματος, βοηθά στην πρόληψη της γήρανσης και μπορούμε να τη λάβουμε από το ελαιόλαδο, τον κρόκο των αβγών, τους ξηρούς καρπούς και τα ψάρια. Αντίστοιχα η βιταμίνη Cσυμβάλει στην παραγωγή κολλαγόνου και στη διατήρηση της σφριγηλότητας της επιδερμίδας και εντοπίζεται στα ακτινίδια, στις πράσινες πιπεριές αλλά και στις φράουλες.

Τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη Β12: η συγκεκριμένη βιταμίνη διεγείρει την παραγωγή μελανίνης. Μπορούμε να τη λάβουμε από τροφές ζωικής προέλευσης, όπως το κρέας, το γάλα και τα τυριά.

Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε την ενυδάτωση του οργανισμού και του δέρματος μας. Είναι σημαντικό, να λαμβάνουμε καθημερινά επαρκή ποσότητα υγρών και να φοράμε πάντα αντιηλιακό!

Μαρούδα Κωνσταντίνα
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Συνεργάτης Διαιτολογικών Γραφείων Nutrimed
Μητροπόλεως 69, Θεσσαλονίκη
Mail: kmarouda@nutrimed.gr
Mobile: 6945775903

k-2

No comments

Leave a reply