Έχεις 10 λόγους για να το… ρίξεις στο κολύμπι!

3 Posted by - June 28, 2022 - Motivation

Ίσως έχετε ακούσει ότι οι ειδικοί συνιστούν στους ενήλικες να έχουν 150 λεπτά μέτριας δραστηριότητας ή 75 λεπτά έντονης δραστηριότητας κάθε εβδομάδα. Το κολύμπι είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να δουλέψεις ολόκληρο το σώμα και το καρδιαγγειακό σου σύστημα. Μια ώρα κολύμβησης καίει σχεδόν τόσες θερμίδες όσες και το τρέξιμο, χωρίς όλες τις επιπτώσεις στα οστά και τις αρθρώσεις σας.

Η κολύμβηση είναι η τέταρτη πιο δημοφιλής δραστηριότητα. Αλλά γιατί ακριβώς; Υπάρχουν πολλά οφέλη που μπορεί να αποκομίσετε αν κολυμπάτε τακτικά. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε για τα οφέλη της κολύμβησης και πώς να εντάξετε το κολύμπι στην καθημερινότητα σας.

1. Λειτουργεί ολόκληρο το σώμα σας

Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη της κολύμβησης είναι ότι λειτουργεί πραγματικά σε ολόκληρο το σώμα σας, από την κορυφή μέχρι τα νύχια.

-Αυξάνει τον καρδιακό σας ρυθμό χωρίς να αγχώνει το σώμα σας

-τονώνει τους μυς

-χτίζει δύναμη

-χτίζει αντοχή

2. Περισσότερα οφέλη

Η κολύμβηση είναι τόσο καλή για εσάς που οι ερευνητές μοιράζονται ότι μπορεί ακόμη και να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου. Σε σύγκριση με τους ανενεργούς ανθρώπους, οι κολυμβητές έχουν περίπου το μισό κίνδυνο θανάτου. Ορισμένες άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η κολύμβηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

 

3. Είναι κατάλληλο για άτομα με τραυματισμούς, αρθρίτιδα και άλλες παθήσεις

Η κολύμβηση μπορεί ακόμη και να μειώσει τον πόνο σας ή να βελτιώσει την ανάρρωσή σας από έναν τραυματισμό. Μια μελέτη έδειξε ότι τα άτομα με οστεοαρθρίτιδα ανέφεραν σημαντικές μειώσεις στον πόνο και τη δυσκαμψία των αρθρώσεων και παρουσίασαν λιγότερο σωματικό περιορισμό μετά την ενασχόληση με δραστηριότητες όπως το κολύμπι και το ποδήλατο.

4. Καλή επιλογή για άτομα με άσθμα

Το υγρό περιβάλλον των εσωτερικών πισινών κάνει το κολύμπι μια εξαιρετική δραστηριότητα για άτομα με άσθμα. Όχι μόνο αυτό, αλλά οι αναπνευστικές ασκήσεις που σχετίζονται με το άθλημα, όπως το κράτημα της αναπνοής σας, μπορεί να σας βοηθήσουν να επεκτείνετε την ικανότητα των πνευμόνων σας και να αποκτήσετε τον έλεγχο της αναπνοής σας.

Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι το κολύμπι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για άσθμα λόγω των χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της πισίνας. Μιλήστε με το γιατρό σας για τους πιθανούς κινδύνους της κολύμβησης εάν έχετε άσθμα και, αν είναι δυνατόν, αναζητήστε μια πισίνα που χρησιμοποιεί αλμυρό νερό αντί για χλώριο.

5. Ευεργετικό και για άτομα με ΣΚΠ

Τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) μπορεί επίσης να βρουν την κολύμβηση ευεργετική. Το νερό κάνει τα άκρα να επιπλέουν, βοηθώντας τα στη στήριξη κατά τη διάρκεια της άσκησης. Το νερό παρέχει επίσης μια ήπια αντίσταση.

Σε μια μελέτη, ένα πρόγραμμα κολύμβησης 20 εβδομάδων οδήγησε σε σημαντική μείωση του πόνου για άτομα με ΣΚΠ. Αυτά τα άτομα παρουσίασαν επίσης βελτιώσεις με συμπτώματα όπως κόπωση, κατάθλιψη και αναπηρία.

 

6. Βελτιώνει τον ύπνο σας

Σε μια μελέτη σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας με αϋπνία, οι συμμετέχοντες ανέφεραν ώθηση τόσο στην ποιότητα ζωής όσο και στον ύπνο μετά από τακτική αερόβια άσκηση.

Η μελέτη επικεντρώθηκε σε όλους τους τύπους αερόβιας άσκησης, συμπεριλαμβανομένων του ποδηλάτου, της πισίνας και της άσκησης.

Η κολύμβηση είναι προσβάσιμη σε ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων που ασχολούνται με σωματικά ζητήματα που κάνουν άλλες ασκήσεις, όπως το τρέξιμο. Αυτό μπορεί να κάνει το κολύμπι μια καλή επιλογή για ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας που θέλουν να βελτιώσουν τον ύπνο τους.

 

7. Ανεβάζει τη διάθεσή σας

Οι ερευνητές αξιολόγησαν μια μικρή ομάδα ατόμων με άνοια και είδαν βελτίωση στη διάθεση μετά τη συμμετοχή τους σε ένα υδάτινο πρόγραμμα 12 εβδομάδων. Η κολύμβηση και οι προπονήσεις στο νερό δεν είναι μόνο ψυχολογικά ωφέλιμες για άτομα με άνοια. Η άσκηση έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει τη διάθεση και σε άλλους ανθρώπους.

 

8. Βοηθά στη διαχείριση του άγχους

Οι ερευνητές εξέτασαν μια ομάδα κολυμβητών αμέσως πριν και μετά την κολύμβηση σε ένα YMCA στη Νέα Ταϊπέι της Ταϊβάν. Από τα 101 άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα, τα 44 ανέφεραν ότι είχαν ήπια κατάθλιψη και αισθάνονταν άγχος που σχετίζεται με γρήγορους ρυθμούς ζωής. Μετά το κολύμπι, ο αριθμός των ατόμων που εξακολουθούσαν να ανέφεραν ότι αισθάνονται άγχος μειώθηκε σε μόλις οκτώ.

Ενώ χρειάζεται να γίνει περισσότερη έρευνα σε αυτόν τον τομέα, οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η κολύμβηση είναι ένας δυνητικά ισχυρός τρόπος για να ανακουφιστείτε γρήγορα από το άγχος.

 

9. Ασφαλές κατά την εγκυμοσύνη

Οι έγκυες γυναίκες και τα μωρά τους μπορούν επίσης να αποκομίσουν υπέροχες ανταμοιβές από το κολύμπι. Σε μια μελέτη σε ζώα, το κολύμπι μιας μητέρας αρουραίου αποδείχθηκε ότι μεταβάλλει την ανάπτυξη του εγκεφάλου στους απογόνους της. Μπορεί ακόμη και να προστατεύει τα μωρά από ένα είδος νευρολογικού ζητήματος που ονομάζεται υποξία-ισχαιμία, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα. Εκτός από τα πιθανά οφέλη για το παιδί, η κολύμβηση είναι μια δραστηριότητα που μπορεί να πραγματοποιηθεί και στα τρία τρίμηνα.

Μια άλλη μελέτη, δεν δείχνει αρνητικές επιπτώσεις από το κολύμπι σε χλωριωμένες πισίνες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Στην πραγματικότητα, οι έγκυες γυναίκες που κολύμπησαν κατά την πρώιμη έως τη μέση της εγκυμοσύνης τους είχαν χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου τοκετού και συγγενών ανωμαλιών.

Λάβετε υπόψη ότι ενώ το κολύμπι θεωρείται γενικά ασφαλές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ορισμένες γυναίκες μπορεί να έχουν περιορισμούς στη δραστηριότητα λόγω επιπλοκών στην εγκυμοσύνη. Μιλήστε με το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε νέο πρόγραμμα άσκησης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και εάν έχετε επιπλοκές, ρωτήστε για δραστηριότητες που είναι ασφαλείς.

 

10. Εξαιρετικό και για παιδιά

Τα παιδιά χρειάζονται τουλάχιστον 60 λεπτά αερόβιας άσκησης κάθε μέρα. Δεν χρειάζεται να το νιώθεις σαν αγγαρεία. Το κολύμπι είναι μια διασκεδαστική δραστηριότητα. Το παιδί σας μπορεί να κάνει είτε δομημένα μαθήματα κολύμβησης είτε να είναι μέλος μιας ομάδας κολύμβησης.

 

Μαθήματα κολύμβησης

Άτομα που είναι εντελώς νέοι στην κολύμβηση μπορούν να επωφεληθούν από τη λήψη μαθημάτων κολύμβησης, τα οποία προσφέρονται σε ιδιωτικούς ή ομαδικούς χώρους. Στα μαθήματα, θα μάθετε διάφορα κτυπήματα, τεχνικές αναπνοής και άλλες χρήσιμες συμβουλές για να αξιοποιήσετε στο έπακρο την προπόνησή σας.

 

Κίνδυνοι

Το κολύμπι είναι ασφαλές για τους περισσότερους ανθρώπους. Όπως με κάθε προπόνηση, υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι που σχετίζονται με το κολύμπι. Εάν είστε τραυματισμένοι ή έχετε ορισμένες ιατρικές παθήσεις, φροντίστε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν κάνετε γύρους κολύμβησης. Γενικά, είναι καλή ιδέα να ελέγχετε τον γιατρό σας κάθε φορά που ξεκινάτε ένα νέο πρόγραμμα άσκησης.

Τα άτομα με δερματικές παθήσεις όπως η ψωρίαση, για παράδειγμα, μπορεί να ερεθιστούν περισσότερο στο χλωριωμένο νερό της πισίνας. Ο γιατρός σας είναι η καλύτερη πηγή σας για κατευθυντήριες γραμμές μοναδικές για την υγεία σας.

Ασφάλεια στην κολύμβηση

Οι παρακάτω συμβουλές για την ασφάλεια της κολύμβησης μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε τον κίνδυνο από το κολύμπι:

Κολυμπήστε σε περιοχές που προορίζονται για κολύμβηση. Εάν είναι δυνατόν, κολυμπήστε σε περιοχές που επιβλέπονται από ναυαγοσώστες.

Εάν δεν κολυμπάτε με την επίβλεψη ναυαγοσώστη, έχετε μαζί σας έναν φίλο.

Μην ξεχνάτε να πίνετε νερό, ακόμα κι αν δεν διψάτε. Μπορεί να νιώθετε δροσιά από το νερό, αλλά μπορεί να αφυδατωθείτε ενώ κολυμπάτε. Πίνετε άφθονο νερό και αποφύγετε τα ποτά που περιέχουν αλκοόλ ή καφεΐνη.

Τα παιδιά πρέπει πάντα να επιτηρούνται όταν βρίσκονται κοντά σε νερό. Μην αφήνετε ποτέ τα παιδιά να κολυμπούν μόνα τους για να αποφύγετε τον κίνδυνο πνιγμού.

 

Healthline

 

No comments

Leave a reply