Παιδιά: Ελεγχος πριν την συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες

1 Posted by - May 26, 2014 - Health, Kids

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η άσκηση έχει σημαντικά οφέλη για τον οργανισμό τόσο των ενηλίκων όσο και των παιδιών. Ειδικά για τα τελευταία η άσκηση δεν προσφέρει μόνο σωματικά οφέλη, αλλά πνευματικά (πειθαρχία, συγκέντρωση κλπ) και ψυχολογικά (ομαδικό πνεύμα, υγιής ανταγωνισμός).

Ταυτόχρονα η ενασχόληση με τον αθλητισμό μπορεί να προσφέρει αυτοπεποίθηση και ευεξία, αισθήματα απαραίτητα για την οχύρωση απέναντι σε δυσκολίες όπως τα ναρκωτικά και η κοινωνική απομόνωση.

Παρ’ όλα τα οφέλη, ο αθλητισμός (και ειδικά ο σκληρός πρωταθλητισμός) μπορεί να κρύβει κάποιους κινδύνους, ειδικά για τους πολύ νεαρούς αθλητές. Οι λόγοι δεν είναι μόνο οι εξαντλητικές προπονήσεις και η άστοχη υπερ-καταπόνηση των παιδιών, αλλά σπανιότερα και ο κακώς εννοούμενος ανταγωνισμός και το doping. Ταυτόχρονα, προβλήματα υγείας που δεν έχουν διαγνωστεί ακόμη, ή που δεν κάνουν την εμφάνισή τους παρά μόνο σε συνθήκες έντονης άσκησης, μπορεί να δημιουργήσουν δυσκολίες και να θέσουν περιορισμούς σε μια μικρή ομάδα παιδιών.

Σε μια προσπάθεια να προληφθούν δυσάρεστα ατυχήματα, έχουν θεσπιστεί κάποια κριτήρια προκειμένου ένα παιδί να πάρει «άδεια» συμμετοχής σε κάποια αθλήματα (ή σε όλα, ανάλογα το υποκείμενο πρόβλημα). Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, τα σχολεία, αλλά και οι περισσότεροι αθλητικοί σύλλογοι ζητούν ετησίως «χαρτί γιατρού». Οι έλεγχοι αυτοί (υπό ιδανικές συνθήκες) αναγνωρίζουν προβλήματα υγείας σε ποσοστό 1-8% των αθλητών, ενώ απαγορεύουν την συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες σε λιγότερο από το 1% όσων ελέγχονται. Ακόμα και όταν εντοπίζεται κάποιο πρόβλημα υγείας (νέο ή προϋπάρχον) συχνά οδηγεί σε περιορισμό της άσκησης (και όχι ολοκληρωτική απαγόρευση), ή αποθεραπεία πριν την άσκηση (φυσιοθεραπεία ή άλλη αγωγή).

Τι θα πρέπει να ελέγξει ο γιατρός σας;
Ο γιατρός θα εξετάσει διεξοδικά το παιδί σας. Ενδεικτικά θα δώσει μεγαλύτερη προσοχή στα παρακάτω:

Ζωτικά σημεία για εντοπισμό υπέρτασης, καρδιακής νόσου, αρρυθμιών

Ύψος/Βάρος για εντοπισμό παχυσαρκίας, ή διαταραχών λήψης τροφής (ανορεξία, βουλημία κλπ)

Λεμφαδένες για εντοπισμό λοιμώξεων ή κακοήθειας

Καρδιά (σε όρθια και κατακεκλιμένη θέση) για εντοπισμό φυσημάτων, αρρυθμιών

Αναπνευστικό για εντοπισμό επαναλαμβανόμενου ή προκαλούμενου από άσκηση βρογχόσπασμου («άσθμα» και συναφή προβλήματα), ή χρόνιας αναπνευστικής νόσου

Κοιλιά για εντοπισμό μαζών ή διόγκωσης ήπατος ή σπληνός

Δέρμα για τον εντοπισμό μεταδοτικών νοσημάτων (έρπης, στρεπτόκοκκος κλπ)

Ουροποιογεννητικό για εντοπισμό όγκων, κήλης, κιρσών ή καθηλωμένων/απόντων όρχεων

Μυοσκελετικό για εντοπισμό οξέων ή χρόνιων τραυματισμών, σκολίωσης κλπ

Σε επόμενες αναρτήσεις θα συζητήσουμε αναλυτικά για τις παθήσεις που συχνά αποκλείουν ένα παιδί από τον πρωταθλητισμό, καθώς και για εκείνες που ΔΕΝ αποτελούν απαγόρευση για το παιδί (ακόμα και αν πολλοί πιστεύουν το αντίθετο). Θα μιλήσουμε ακόμα για ζητήματα ασφάλειας στα πιο συχνά αθλήματα, αλλά και για συχνά προβλήματα όπως οι πολλαπλοί τραυματισμοί (κυρίως στο κεφάλι), το doping, αλλά και την χρόνια φθορά του ακραίου αγωνιστικού αθλητισμού.

Παναγιώτης Ρενιέρης, MD, FAAP

http://www.renierispediatrics.gr/

Attachment-1

No comments

Leave a reply