Μυικές κακώσεις – μυικές θλάσεις: Αίτια – αντιμετώπιση

3 Posted by - June 4, 2014 - Health

Μυική θλάση είναι η ρήξη κάποιων μυικών ινών που προκαλείται από απότομη και έντονη σύσπαση του μυ, από υπερβολική διάταση ή από άμεση πλήξη από κάποιο χτύπημα.

Εκδηλώνεται κυρίως με πόνο, έντονο μυικό σπασμό και πολλές φορές δυσλειτουργία της κίνησης του συγκεκριμένου μυ.

Θα πρέπει πάντα να διακόπτεται η συνέχιση της οποιαδήποτε αθλητικής δραστηριότητας για να μην υπάρχει μεγαλύτερος τραυματισμών των μυικών ινών.

Τα αίτια των μυικών θλάσεων
- Ανεπαρκής προθέρμανση και ανεπαρκής διάταση των μυών με αποτέλεσμα τη μη ελαστικότητα των μυικών ινών.

- Υπερβολική κόπωση του μυικού συστήματος μετά από έντονη και παρατεταμένη άσκηση.

- Περιβαλλοντικοί παράγοντες: υγρό και ψυχρό περιβάλλον

- Ακατάλληλος εξοπλισμός εκεί βέβαια που απαιτείται (παπούτσια, ενδυμασία κλπ)

- Λάθος τεχνική στην εκτέλεση κάποιων ασκήσεων.

- Μυική ανισορροπία

- Υπέρ προπόνηση και υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων του ασκούμενου ή του προπονητή.

- Κακή διατροφή, αφυδάτωση και έλλειψη ηλεκτρολυτών (καλίου, νατρίου, μαγνησίου)

Οι μυικοί τραυματισμοί αν και καλύπτουν ως και το 30% των αθλητικών κακώσεων δύσκολα διαγιγνώσκονται με αποτέλεσμα τη συνέχιση της αθλητικής δραστηριότητας η οποία γίνεται αιτία υποτροπής.

Υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορούμε να πληροφορηθούμε το χρονικό διάστημα της αποχής από τις αθλητικές δραστηριότητες αλλά και τον βαθμό της μυικής θλάσης.

Η επίσκεψη σε έναν ορθοπεδικό ο οποίος θα κάνει κλινική αξιολόγηση και ένα υπερηχογράφημα (υπέρηχος μαλακών μορίων) ή μαγνητική τομογραφία (MRI) είναι ο τρόπος από τον οποίο μπορείς να μάθεις το είδος της μυικής θλάσης.

Χρονικό διάστημα αποχής από τις αθλητικές δραστηριότητες

Οι μυικές θλάσεις διακρίνονται σε:
- Πρώτου βαθμού: είναι απλή διάταση μυικών ινών και μερικές φορές πολύ μικρή ρήξη μυικών ινών που συνοδεύεται από πόνο και μικρό περιορισμό της κίνησης. Το χρονικό διάστημα που απαιτείται κυμαίνεται από 1 έως 2 εβδομάδες.

- Δευτέρου βαθμού: δημιουργείται μερική ρήξη μυικών ινών που συνοδεύεται από έντονο πόνο, οίδημα, αιμάτωμα στην συγκεκριμένη περιοχή. Παρατηρείται έντονος μυικός σπασμός και περιορισμός του εύρους κίνησης της μυϊκής ομάδας. Το χρονικό διάστημα που χρειάζεται είναι από 4 έως 6 εβδομάδες.

- Τρίτου βαθμού: είναι η ολική ρήξη του μυός που συνοδεύεται με έντονο αιμάτωμα, πλήρη περιορισμό της κίνησης και τις περισσότερες φορές με εμφανή διακοπή της συνέχειας του μυ. Το χρονικό διάστημα που χρειάζεται εξαρτάται πάντα από το μυ που τραυματίστηκε, αλλά και τον τρόπο αντιμετώπισης που συνήθως είναι χειρουργική συρραφή των ινών ή και τοποθέτηση μοσχεύματος.

Θεραπεία και τρόποι αντιμετώπισης:
Σε θλάσεις πρώτου και δευτέρου βαθμού χρειάζεται ακινητοποίηση της μυικής ομάδας σε ανάρροπη θέση (το τραυματισμένο μέλος σε θέση ψηλότερα από το ύψος της καρδιάς) και τοποθέτηση ψυχρών επιθεμάτων κυρίως το πρώτο 48ωρο για μείωση της έκτασης του οιδήματος και μείωση του πόνου.

- Η αντιμετώπιση με τεχνητά μέσα από κάποιον φυσιοθεραπευτή με στόχο την μείωση του οιδήματος και του πόνου τα πρώτα 24ωρα.

- Η αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος στην συγκεκριμένη περιοχή μετά τα δυο πρώτα 24ωρα για να πετύχει μεγαλύτερη ποσότητα μεταφοράς θρεπτικών στοιχείων για καλύτερη επούλωση.

- Έναρξη διατατικών ασκήσεων.

- Πρόγραμμα με ήπιες ισοτονικές ασκήσεις για την ενδυνάμωση του μυός.

- Ακολουθούν ασκήσεις με ιδιοδεκτικότητα νευρομυϊκή συναρμογή

- Επανεκπαίδευση του μυ για την ομαλή και ασφαλή επιστροφή στις αθλητικές δραστηριότητες.

Σε θλάσεις τρίτου βαθμού, όταν έχουμε δηλαδή πλήρη ρήξη του μυός η οποία αντιμετωπίζεται χειρουργικά, χρειάζεται πλήρης ακινητοποίηση έτσι ώστε να αφήσουμε τον μυ να ηρεμήσει από τη φλεγμονή. Αρχικά ο μυς δημιουργεί έναν ουλώδη συνδετικό ιστό δεύτερης ποιότητας όπως το δέρμα που κλείνει από μία πληγή. Ο ιστός αυτός έχει μειωμένη ελαστικότητα, αλλά και αντοχή για αυτό και απαιτείται ο απαραίτητος χρόνος αποκατάστασης έτσι ώστε να αποκτηθεί το 100% της ελαστικότητας και το 80-90% της αντοχής του μυός για να αποφευχθεί υποτροπής. Βασική προϋπόθεση και στην θλάση τρίτου βαθμού είναι να ακολουθηθεί η παραπάνω σειρά προοδευτικής αύξησης των ασκήσεων, αλλά και ομαλή επιστροφή στις αθλητικές δραστηριότητες.

Γιώργος Μηλιώνης

Γυμναστής αποκατάστασης (Rehabilitation Fitness trainer) στο “ΛΑΕΡΤΕΙΟΝ” (Κέντρο αποκατάστασης και αποθεραπείας)
milionisgeorge@yahoo.com
Facebook Name: Milionis Giorgos
Mobile: 6977217112

 

No comments

Leave a reply