Αυτό είναι το… κίνητρο για να ξεκινήσεις να γυμνάζεσαι

1 Posted by - September 12, 2023 - Motivation

Όλοι αντιμετωπίζουμε εμπόδια κατά καιρούς και ειδικά όταν πρόκειται για την γυμναστική. Μπορεί να θέλουμε να ξεκινήσουμε να γυμναζόμαστε πιο εντατικά, ερχόμαστε όμως αντιμέτωποι με την έλλειψη κινήτρων, το φορτωμένο πρόγραμμα ή απλώς μπορεί να μην οργανώνουμε σωστά τον χρόνο μας.

Ενώ ο τρόπος που εντάσσουμε την φυσική δραστηριότητα στην καθημερινότητά μας μπορεί να διαφέρει για κάθε άτομο, αυτά είναι μερικά πράγματα που πρέπει να αποφύγετε για να καταφέρετε να ξεκινήσετε:

Ακόμη και οι πιο αφοσιωμένοι ασκούμενοι δεν έχουν πάντα την επιθυμία να σηκωθούν από τον καναπέ για να πάνε γυμναστήριο ή για τρέξιμο. Δεν είναι η επιθυμία για άσκηση που θα σας βγάλει από το σπίτι, άλλα ένας συνδυασμός συνήθειας, πειθαρχίας και επιμονής.

Συνήθως περιμένουμε το κίνητρο για άσκηση, αλλά συχνά, η ίδια η προπόνηση προηγείται του κινήτρου. Αντίθετα δοκιμάστε να δημιουργήσετε από μόνοι σας το κίνητρο, δίνοντας στον εαυτό σας μια ανταμοιβή αφού ολοκληρώσετε την προπόνησή σας (όπως μια βραδινή έξοδο με τους φίλους σας) ή καταγράψτε τους στόχους σας.

Το παρακάνετε

Όταν δεν καταφέρνουμε να διατηρήσουμε μια τακτική ρουτίνα προπονήσεων, συνήθως ανταποκρινόμαστε από το πιο συναισθηματικό μέρος του εγκεφάλου μας, το μέρος που λέει ότι πρέπει να το διορθώσουμε και πρέπει να το διορθώσουμε γρήγορα.

Και πώς το διορθώνουμε; Μερικές φορές στριμώχνουμε όλες τις προπονήσεις που χάσαμε σε μια εβδομάδα, όμως αυτό δεν βοηθά ούτε το σώμα αλλά και ούτε και τον εγκέφαλο. Αυτό αυξάνει ακόμα περισσότερο τις πιθανότητες αποτυχίας.

Αντίθετα προσπαθήστε να ξεκινήσετε πιο ήπια, με σύντομες και απλές προπονήσεις που απολαμβάνετε και που σας βοηθούν να έρθετε έστω και ένα μικρό βήμα πιο κοντά στους στόχους σας.

Βάζετε μη ρεαλιστικούς στόχους

Μπορεί να πιστεύετε ότι αρκούν δύο βδομάδες εντατικής γυμναστικής σε συνδυασμό με περιορισμό των θερμίδων που προσλαμβάνετε για να πετύχετε αισθητή απώλεια βάρους. Ωστόσο, η πραγματικότητα διαφέρει. Μερικές φορές, δεν υπάρχει αισθητή διαφορά (τουλάχιστον εξωτερικά). Όμως είναι κάτι προσωρινό.

Αυτό που μπορείτε να κάνετε για να ελέγχετε την πορεία σας είναι να θέσετε μετρήσιμους στόχους. Δεν μπορείτε πάντα να προβλέψετε πόσο βάρος θα χάσετε κάθε εβδομάδα. Μπορείτε όμως να θέσετε έναν συγκεκριμένο αριθμό προπονήσεων την εβδομάδα ή να ασκηθείτε με μια συγκεκριμένη ένταση.

Δεν ψάχνετε για… ευκαιρίες

Όλοι μπορούμε να βρούμε πολλούς λόγους για να παραλείψουμε την γυμναστική και πράγματι μπορεί να φαίνονται σημαντικοί. Είμαστε πολύ απασχολημένοι, κουρασμένοι ή πρέπει πραγματικά να οργανώσουμε την ντουλάπα μας.

Παραδόξως, οι άνθρωποι που γυμνάζονται τακτικά έχουν περίπου τις ίδιες υποχρεώσεις, ωστόσο με κάποιο τρόπο καταφέρνουν να ασκούνται καθημερινά.

Για να «ξεφύγετε» από τις δικαιολογίες, ψάξτε ευκαιρίες για να ασκηθείτε, ακόμα και εάν πρόκειται για μερικά λεπτά μέσα στην ημέρα. Ανεβείτε από τα σκαλιά, περπατήστε αντί να χρησιμοποιήσετε το αυτοκίνητο, δοκιμάστε μεσημεριανές προπονήσεις, πιο έντονες ή πιο σύντομες, μέχρι να διαμορφώσετε μια ρουτίνα που θα λειτουργεί για εσάς.

vita.gr

No comments

Leave a reply