Ο ποδοσφαιριστής, ο πρωταθλητισμός και η βελτίωση του παίκτη κάθε ηλικίας

3 Posted by - June 8, 2019 - Motivation

Αθλητισμός, Πρωταθλητισμός, Διασκέδαση, Βελτίωση

Η προπόνηση που θα σε βοηθήσει για όλα τα παραπάνω είναι μια διαδικασία που έπειτα από στοχευμένο πλάνο ενεργειών και σωστό προγραμματισμό θα σε ικανοποιήσει.

Η προπόνηση είναι μια διαδικασία βασισμένη όχι στο google, το Instagram, το youtubeή οπουδήποτε αλλού.  Ένα κλικ και έπειτα παρακολούθηση ενός βίντεο, τοποθετούμε κάποιους κώνους και δίνουμε οδηγίες από ό,τι θυμόμαστε. Ίσως μια, πέντε, δέκα…  να πιάσει, δεν είναι όμως η πραγματικότητα. Ίσως μια (αυτ-)απάτη!

Κάθε αθλητής δεν είναι ίδιος, κάθε γκρουπ αθλητών δεν είναι ίδιο και κάθε προπονητής δεν είναι ίδιος.

Πιο συγκεκριμένα λοιπόν, στο χώρο του ποδοσφαίρου για τον οποίο και θα αναφερθούμε, ο κάθε προπονητής βασισμένος στις σπουδές του, τις γνώσεις, τις εμπειρίες του αλλά και τα λάθη του, πρέπει να εξελίσσεται και να προσαρμόζεται ώστε να γίνεται καλύτερος. Το να γίνεται καλύτερος ένας προπονητής, σημαίνει πως θα δημιουργούνται καλύτεροι ποδοσφαιριστές. Η βελτίωση δε σταματά ποτέ. Κάθε ηλικία έχει διαφορετική προπονητική προσέγγιση και κάθε ποδοσφαιριστής τις δικές του ανάγκες βελτίωσης και μεγιστοποίησης της απόδοσης του.

Το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα που εύκολα καταλαβαίνει ένας θεατής πότε κερδίζει και πότε χάνει μια ομάδα και οι κριτές-φίλαθλοι βρίσκουν εύκολους στόχους, είτε θετικά, είτε αρνητικά. Ελάχιστοι είναι αυτοί που αντιλαμβάνονται το πόσο πραγματικά δύσκολο είναι το ποδόσφαιρο. Αμέτρητες ώρες προπόνησης από τα χρόνια του δημοτικού, πολλά χιλιόμετρα με το αμάξι των γονιών από γήπεδο σε γήπεδο, στενοχώριες, χαρές, συγκινήσεις, φιλίες και το αποτέλεσμα;

Οι 99 στους 100 δεν το μετάνιωσαν γιατί κάποιοι από αυτούς έγιναν επαγγελματίες ποδοσφαιριστές και ζουν την οικογένεια τους. Άλλοι μέσω του επαγγελματικού ή ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου εκμεταλλεύονται με την καλή έννοια τη δημοτικότητα και την αναγνωρισημότητα τους και απορροφούνται σε κάποια αθλητικά πόστα. Ακόμα και σε τελείως διαφορετικό επαγγελματικό προσανατολισμό με τον αθλητισμό επωφελείται κάποιο ποσοστό ανθρώπων που έχουν παίζουν ποδόσφαιρο μόνο και μόνο με τις σχέσεις που έχουν αναπτύξει μέσα από το χώρο.

Το ποδόσφαιρο, ως ομαδικό άθλημα είναι πολύπλευρο και κανείς σοβαρός προπονητής, παράγοντας, κτλ δεν  μπορεί να μαντέψει το μέλλον κάποιου παιδιού, όσο καλός παίκτης και να φαίνεται. Ο ποδοσφαιριστής πρέπει να μάθει να παίζει με διαφορετικούς συμπαίκτες, διαφορετικούς αντιπάλους, διαφορετικούς διαιτητές, διαφορετικές καιρικές συνθήκες και να δίνει το 100% των δυνατοτήτων του ώστε να βελτιώνεται. Η σεμνότητα, η επιμονή και η υπομονή με σωστή προπόνηση είναι κάποια στοιχεία που βοηθούν την προσπάθεια. Επίσης είναι σημαντικό να τοποθετείται ένας κοντινός χρονικά στόχος και ρεαλιστικός, μέχρι τον επόμενο. Για παράδειγμα ένας ποδοσφαιριστής που αγωνίζεται σε μια Κ16, θα πρέπει να θέσει ρεαλιστικό στόχο ανάλογα με το επίπεδο του, ώστε να υπάρχουν πιθανότητες να τα καταφέρει και όχι να παίξει στην Τότεναμ ή τη Λίβερπουλ σε 2 χρόνια.

Για να μεγιστοποιήσει τις πιθανότητες ένα παιδί να κάνει το όνειρο του πραγματικότητα, πρέπει να είναι αποφασισμένο να ακολουθήσει μια σειρά ενεργειών, που δε θα του χαλάσουν όμως την παιδικότητα του. Ένα παιδί στις μέρες μας είναι αρκετά φορτωμένο από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού με ξένες γλώσσες, με δραστηριότητες, αρκετές ώρες στο ιντερνετ και λιγότερες ώρες στην προσωπική του διασκέδαση. Πάντα όμως, αν υπάρχει σωστός προγραμματισμός και αν όντως το επιθυμεί πολύ το ίδιο το παιδί και όχι το οικογενειακό του περιβάλλον υπάρχει χρόνος για ποιοτική προπόνηση και βελτίωση του.

 

tasosΑναστάσιος Γούλας
Απόφοιτος ΤΕΦΑΑ
Προπονητής ποδοσφαίρου UEFA B

Football trainer WeBuildFootballer 

No comments

Leave a reply