Μελέτη δείχνει ότι αν θέλετε να ζήσετε περισσότερο πρέπει να εστιάσετε περισσότερο στην άσκηση παρά στην απώλεια βάρους

2 Posted by - November 9, 2021 - Health

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο iScience δείχνει ότι -αν θέλετε να ζήσετε περισσότερο- είναι πιο σημαντικό να εστιάσετε στην άσκηση, παρά στην απώλεια βάρους. Ο Glenn Gaesser, καθηγητής φυσιολογίας της άσκησης στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα στο Phoenix, και ο SiddharthaAngadi, καθηγητής εκπαίδευσης και κινησιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια στο Charlottesville, εξέτασαν περισσότερες από 200 σχετικές μετα-αναλύσεις και μεμονωμένες μελέτες, οι οποίες περιλάμβαναν περιπτώσεις δεκάδων χιλιάδων ανδρών και γυναικών. Είπαν στους NewYorkTimes ότι ήθελαν να μάθουν αν κάποιος θα ωφεληθεί περισσότερο από την απώλεια βάρους ή από τη σωματική δραστηριότητα.

«Συγκρίνοντας τις περιπτώσεις, το μέγεθος του οφέλους από τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης ήταν πολύ μεγαλύτερο  από αυτό της  απώλειας βάρους», είπε ο Δρ Γκάισερ στους TheNewYorkTimes. Και οι δύο καθηγητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου μειώθηκε κατά 30 τοις εκατό και περισσότερο σε «καθιστούς, παχύσαρκους άνδρες και γυναίκες» που άρχισαν να ασκούνται. Εναλλακτικά, εάν τα άτομα με περισσότερα κιλά έκαναν δίαιτα και έχασαν βάρος, ορισμένες μελέτες έδειξαν ότι ο κίνδυνος να πεθάνουν νέοι μειώθηκε κατά 16%, αλλά ορισμένες μελέτες έδειξαν ότι η απώλεια βάρους μέσω της δίαιτας δεν έδειξε καθόλου μείωση στα ποσοστά θνησιμότητας.

Είναι η δίαιτα πιο σημαντική από την άσκηση για την απώλεια βάρους;  Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη δίαιτα και την άσκηση εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος.

Στην έρευνά τους, διαπίστωσαν επίσης ότι όσοι έκαναν δίαιτα, στον κύκλο της απώλειας και της ανάκτησης βάρους, είχαν «μεταβολικά προβλήματα όπως ο διαβήτης, η υψηλή χοληστερόλη και το χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής». Αλλά αυτές οι συνθήκες μπορούν να καταπολεμηθούν μέσω της άσκησης. Η άσκηση μπορεί επίσης να βοηθήσει τους ανθρώπους να χάσουν το σπλαχνικό λίπος που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ενός ατόμου για διαβήτη τύπου 2, καρδιακές παθήσεις και άλλες παθήσεις, ακόμα κι αν το βάρος του ατόμου δεν αλλάζει πραγματικά. Η άσκηση μπορεί επίσης να βελτιώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Το σημαντικότερο στοιχείο από αυτή τη μελέτη είναι ότι «δεν χρειάζεται να χάσετε βάρος για να είστε υγιείς», είπε ο Δρ Gaesser. «Θα είστε σε καλύτερη κατάσταση, όσον αφορά τον κίνδυνο θνησιμότητας, αυξάνοντας τη σωματική δραστηριότητα και τη φυσική σας κατάσταση παρά με την σκόπιμη απώλεια βάρους».

No comments

Leave a reply