Οι θερμίδες που καις όταν γυμνάζεσαι δεν είναι όσες νομίζεις

9 Posted by - November 10, 2021 - Health

Εάν έχετε υπολογίσει ποτέ τις θερμίδες που καίτε στις προπονήσεις σας και έχετε αναρωτηθεί  γιατί αφού είναι τόσες πολλές, δεν χάνονται τα αντίστοιχα κιλά,  θα σας  πούμε πως υπάρχει ένας επιστημονικός λόγος για αυτό. — και όχι, δεν είναι μόνο ότι μπορεί να τρώτε λίγο περισσότερο μετά από μια σκληρή προπόνηση. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη στο Current Biology, το σώμα μας «αντισταθμίζει» τις θερμίδες που καίμε κατά τη διάρκεια της προπόνησης, ξοδεύοντας λιγότερες θερμίδες όλη την υπόλοιπη ημέρα. Αυτό αθροίζει σε χαμηλότερη καθαρή καύση θερμίδων από ό,τι νομίζετε ότι παίρνετε — κατά ένα εκπληκτικά σημαντικό ποσό.

 

Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα από 1.754 ενήλικες που τους είπαν δύο βασικές μετρήσεις: πόσες θερμίδες έκαψε κάθε άτομο μέσα στην ημέρα (η «βασική» του δαπάνη, γνωστή και ως ο βασικός μεταβολικός ρυθμός σας) και πόσες συνολικά θερμίδες έκαψε κατά τη διάρκεια μιας ημέρας, η οποία θα περιλάμβαναν οποιαδήποτε άσκηση ή δραστηριότητα. Αφαιρώντας τη βασική δαπάνη από τη συνολική δαπάνη, οι επιστήμονες  είδαν πόσες θερμίδες έκαψε το άτομο από την άσκηση και κάθε άλλο είδος κίνησης (όρθια στάση, περπάτημα, κίνηση) σε μια μέρα. Στη συνέχεια συνέκριναν αυτόν τον αριθμό με το ποσό των θερμίδων που θα περίμενε να κάψει το άτομο, που προέρχονται από στατιστικά μοντέλα. (Η μελέτη επικεντρώθηκε μόνο στην καύση θερμίδων, όχι στο πόσες θερμίδες κατανάλωναν οι συμμετέχοντες με το φαγητό.)

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, κατά μέσο όρο, μόνο το 72 τοις εκατό των θερμίδων που καίμε από την άσκηση μεταφράζονται πραγματικά σε πρόσθετες θερμίδες που καίγονται εκείνη την ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα σας «αντισταθμίζει» περίπου το 28 τοις εκατό των θερμίδων που καίτε κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης, καίγοντας λιγότερες θερμίδες κατά την υπόλοιπη ημέρα, όταν είστε σε ηρεμία. (Οι ερευνητές δεν ήξεραν ακριβώς τι κάνει το σώμα σας για να «εξοικονομήσει» αυτές τις θερμίδες, αλλά υπέθεσαν ότι θα μπορούσε να περιορίσει άλλες διαδικασίες καύσης θερμίδων, όπως το ανοσοποιητικό σας σύστημα.)

Ας υποθέσουμε ότι καίτε 100 θερμίδες σε μια προπόνηση. Δεν μπορείτε απλώς να πείτε ότι έχετε κάψει τώρα 100 περισσότερες θερμίδες την ημέρα, επειδή το σώμα σας θα καίει τώρα λιγότερες θερμίδες αλλού. Αντίθετα, ο μέσος άνθρωπος θα κάψει σχεδόν 72 επιπλέον θερμίδες – εξακολουθεί να είναι μια πρόσθετη δαπάνη, αλλά λιγότερο από το αναμενόμενο. Και ενώ προηγούμενες έρευνες είχαν διαπιστώσει ότι η άσκηση μεταφράζεται σε λιγότερες θερμίδες από ό,τι είχε προβλεφθεί, αυτή η μελέτη είναι η πρώτη που την ποσοτικοποιεί με τόση ακρίβεια.

Ένα τελευταίο κομμάτι απογοητευτικών ειδήσεων προήλθε από τη μελέτη. Αποδεικνύεται ότι αυτό το αποτέλεσμα αντιστάθμισης θερμίδων είναι ακόμη πιο ισχυρό σε άτομα που έχουν σχετικά υψηλά επίπεδα σωματικού λίπους. Η μελέτη διαπίστωσε ότι το σώμα τους αντιστάθμισε το 50 τοις εκατό ή περισσότερες από τις θερμίδες που έκαιγαν κατά τη διάρκεια της άσκησης και της δραστηριότητας.

No comments

Leave a reply