Ποια είναι η ηλικία που μπορεί ένα παιδί να ξεκινήσει το ποδόσφαιρο

43 Posted by - September 7, 2020 - Kids

Πολλοί γονείς αναρωτιούνται από πότε μπορούν να εντάξουν τα παιδιά τους σε μια ποδοσφαιρική ομάδα.

Τις προηγούμενες δεκαετίες και δεν αναφέρομαι πολύ παλιά, μέχρι και τα «90’s»  όπου οι συνθήκες ζωής και διαβίωσης ήταν διαφορετικές, μπορούσε κάλλιστα ένα παιδί να παίξει ποδόσφαιρο στη γειτονιά με του φίλους του. Τα αμάξια ήταν σαφώς λιγότερα, οι αλάνες αρκετές και οι κίνδυνοι λιγότεροι. Μια μπάλα ήταν το ιδανικό δώρο για μια παρέα και τα ντέρμπι μεταξύ πάνω και κάτω γειτονιάς όπως και το «γερμανικό» για προπόνηση ήταν καθημερινό φαινόμενο.

Αν κάποιο παιδί είχε ιδιαίτερο ταλέντο και ήθελε να παίξει ποδόσφαιρο σε ομάδα έπρεπε να μεγαλώσει λίγο για να ενσωματωθεί με κάποιους μεγαλύτερους του, στα «τσικό» κάποιου συλλόγου που διέθετε.

Οι εποχές άλλαξαν, οι αλάνες παραχώρησαν ευγενικά τις θέσεις τους σε πολυκατοικίες, οι δρόμοι απέκτησαν μεγαλύτερη κίνηση και τα πεζοδρόμια γέμισαν σταθμευμένα αμάξια.

Αυτή είναι η μια όψη, υπάρχει και η δεύτερη, όπου σύμφωνα με αυτή, η κοινωνία εξελίχθηκε, οι ειδικοί επιμορφώθηκαν, η τεχνολογία μαζί με την επιστήμη μπήκαν στο χώρο και σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία που έφεραν κάποιοι άνθρωποι έχουν γίνει τεράστια βήματα προόδου στο χώρο του ποδοσφαίρου στις μικρές ηλικίες.  Οι τεχνικές υποδομές καλυτέρευσαν (π.χ. μπήκαν προβολείς σε δημοτικά γήπεδα, πράγμα που βοήθησε στη διεξαγωγή προπονήσεων μέχρι το βράδυ), δημιουργήθηκαν περισσότεροι αγωνιστικοί χώροι,είτε ιδιωτικοί είτε δημόσιοι και κάθε γειτονιά διαθέτει τουλάχιστον μια ακαδημία ποδοσφαίρου, δίνοντας τη δυνατότητα για άθληση σε κάθε παιδί.

Έτσι, οι γονείς ενδιαφέρονται  να εντάξουν τα παιδιά τους σε μια ακαδημία ποδοσφαίρου από μικρή ηλικία.

Κάθε ποδοσφαιρικός σύλλογος πλέον, έχει δώσει τη δική του βαρύτητα στις μικρές ηλικίες και ανάλογα με το πόσο οργανωμένος είναι, καλύπτει τις ανάγκες του καθενός παιδιού και των γονιών του αντίστοιχα. Από την ηλικία των 5 ετών, πριν καν πάει δηλαδή στο δημοτικό το παιδί, μπορεί να γίνει μέλος μιας ακαδημίας ποδοσφαίρου. Τα ηλικιακά γκρουπ χωρίζονται ανά 1 ή 2 έτη. Γίνονται προπονήσεις 2-4 φορές την εβδομάδα και κάθε Σαββατοκύριακο δίνεται η «παράσταση» μπροστά στα μάτια των πιστών φιλάθλων.

Από την ηλικία λοιπόν των 5 ετών ένα παιδί «βαφτίζεται» με την ιδιότητα του ποδοσφαιριστή και όπως στο σχολείο ακολουθεί μια πορεία μέχρι την αποφοίτηση του στην ενηλικίωση, έτσι και στο ποδόσφαιρο διδάσκεται συγκεκριμένα πράγματα με μια αλληλουχία, ανάλογα με την ηλικία του.

Στα πρώτα χρόνια, το κύριο μέλημα είναι το παιδί να αγαπήσει τον αθλητισμό και συγκεκριμένα το ποδόσφαιρο, να κοινωνικοποιηθεί, να μάθει να συνεργάζεται, να διασκεδάζει και με λίγα λόγια να μάθει να πανηγυρίζει τα γκολ!! Όσο μεγαλώνει ανάλογα με τους στόχους που θέτει το παιδί, η οικογένεια και η ομάδα του, επιλέγεται και ο τρόπος μαζί με τη μέθοδο προπόνησης. Υπάρχουν παιδιά που θέλουν να γίνουν ποδοσφαιριστές αλλά υπάρχουν κι εκείνα που θέλουν απλώς να διασκεδάζουν στο γήπεδο. Και στις δυο περιπτώσεις οι στόχοι είναι σεβαστοί και με σωστή συνεργασία των αρμοδίων μπορούν να επιτευχθούν.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κοιτάξει ένας γονιός για το που θα επιλέξει να εντάξει το παιδί του, είναι η σωματική ασφάλεια του παιδιού και να τηρούνται οι υλικοτεχνικοί κανόνες στο χώρο.

Μια ακαδημία ποδοσφαίρου οφείλει να παρέχει γιατρό σε κάθε ώρα προπόνησης στο γήπεδο και πιστοποιημένους προπονητές, εξειδικευμένους ανάλογα με την ηλικία. Τα υπόλοιπα είναι ανάγκες που διαφοροποιούνται ανάλογα με την κάθε περίπτωση.

ΥΓ: Αγαπητέ γονιέ, ενσωμάτωσε το παιδί σου σε μια ακαδημία ποδοσφαίρου που εκφράζει τα δικά του «θέλω» και αν σταματήσει να περνάει καλά, προβληματίσου και βρείτε μαζί τι φταίει. Προσπάθησε να εντοπίσεις ανθρώπους, τίμιους και γνώστες ώστε να τους εμπιστευτείς και εκείνοι θα οδηγήσουν το μπόμπιρα σου, σε χαρούμενους δρόμους όχι μόνο αθλητισμού αλλά και ζωής!

tasos

Αναστάσιος Γούλας
Πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ Αθηνών
Προπονητής ποδοσφαίρου UEFA B

http://www.webuildfootballers.com/

FB: WeBuildFootballers

Instagram: @Webuildfootballers

anastasios86goulas@gmail.com

 

 

No comments

Leave a reply