Body Positivity to Body Neutrality: Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της θετικότητας του σώματος και της ουδετερότητας του σώματος;

4 Posted by - April 19, 2022 - Motivation

Το body positivity, η θετικότητα του σώματος είναι μια δημοφιλής φράση μεταξύ των lifestyle influencers τα τελευταία χρόνια. Αλλά οι ρίζες του σύγχρονου κινήματος για τη θετικότητα του σώματος είναι πολύ παλαιότερες από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η αρχική του αποστολή ήταν αρκετά διαφορετική από μερικά από τα μηνύματα που βλέπουμε σήμερα.

Τώρα, το hashtag body positivity συχνά συνοδεύει φωτογραφίες σχετικά αδύνατων γυναικών που μιλούν για να μάθουν να αγαπούν τα «ελαττώματα» τους. Δεν ήταν ακριβώς αυτό που είχαν στο μυαλό τους οι άνθρωποι που ξεκίνησαν το κίνημα της θετικότητας σώματος και η ιδέα της αγάπης για το σώμα ή ακόμα και της αποδοχής του σώματος μπορεί να φαίνεται εντελώς απρόσιτη για πολλούς. Εκεί έρχεται η ουδετερότητα του σώματος, μια πολύ νεότερη έννοια.

Αντί να επιδιώκετε την πλήρη αγάπη για το σώμα, ο στόχος της ουδετερότητας του σώματος είναι να ζήσετε τη ζωή σας χωρίς να έχετε έντονα συναισθήματα (καλά ή κακά) για την εμφάνισή σας.

Σε τελική ανάλυση, και οι δύο προσεγγίσεις (θετικότητα και ουδετερότητα σώματος) αφορούν την καλλιέργεια μιας υγιούς εικόνας σώματος, που ορίζεται από την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία (APA) ως τη νοητική εικόνα που διαμορφώνει κάποιος για το σώμα του στο σύνολό του, συμπεριλαμβανομένων των φυσικών του χαρακτηριστικών και της στάσης του απέναντι σε αυτά. 

Είναι σημαντικό γιατί η εικόνα του σώματος επηρεάζει σημαντικά τη σωματική και την ψυχική μας υγεία. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο του 2016 στο PLoS One διαπίστωσε ότι η καλύτερη εικόνα σώματος συνδέθηκε με καλύτερη συνολική ποιότητα ζωής για ενήλικες και εφήβους. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο του 2015 στο περιοδικό Body Image διαπίστωσε ότι οι ενήλικες με θετική εικόνα σώματος είχαν συνήθως καλύτερη αυτοεκτίμηση και λιγότερη κατάθλιψη από εκείνους με αρνητική εικόνα σώματος και ήταν λιγότερο πιθανό να συμμετάσχουν σε ανθυγιεινές διατροφικές συμπεριφορές.

Γιατί ξεκίνησε το κίνημα Body Positivity και τι σημαίνει σήμερα

«Η θετικότητα του σώματος είναι ένα κίνημα που πιστεύει ότι όλοι οι άνθρωποι αξίζουν να έχουν μια θετική εικόνα σώματος», λέει η Brit Guerin, σύμβουλος ψυχικής υγείας και συνιδιοκτήτης του Current Wellness, ενός κέντρου ευεξίας που της Βόρειας Καρολίνας. 

Πολλές πηγές εντοπίζουν το κίνημα της θετικότητας του σώματος πίσω στο 1969 και τη δημιουργία της Εθνικής Ένωσης για την Βοήθεια των υπέρβαρων Αμερικανών (NAAFA), που τώρα ονομάζεται National Association to Advance Fat Acceptance.

Η Tigress Osborn, σύμβουλος μετοχών και ένταξης και η τρέχουσα πρόεδρος της NAAFA, εξηγεί ότι ο οργανισμός ξεκίνησε ως απάντηση στις διακρίσεις που αντιμετωπίζουν (και εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν) οι άνθρωποι που κουβαλούν αρκετά κιλά. Στόχος είναι να γίνουν προσιτοί και αποδεκτοί. 

Ο όρος «body positivity» άρχισε να εμφανίζεται στη δεκαετία του 1990, λέει ο Osborn, ως ένας τρόπος για να αντέχουν οι υπέρβαροι ακτιβιστές και άλλοι σε περιθωριοποιημένα σώματα – κυρίως μαύρες και καστανές γυναίκες, άτομα με αναπηρία και όσες αναγνωρίζονται ως LGBTQ+ – ενάντια στα καταπιεστικά πρότυπα σώματος και ομορφιάς.

Καθώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέβηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 2000, το κίνημα έφτασε στο mainstream και τα μηνύματα μεταμορφώθηκαν κατά κάποιο τρόπο, λέει ο Osborn.

Τώρα, η θετικότητα του σώματος συνδέεται συχνά με «η γυναίκα που ζυγίζει 15 κιλά περισσότερο από ό,τι η κοινωνία πιστεύει ότι «υποτίθεται» ότι πρέπει να ζυγίζει, να τσιμπάει τον μηρό της και να μιλά για το πώς αποδέχεται τον εαυτό της», λέει ο Osborn. «Αυτό δεν είναι τόσο ριζοσπαστικό όσο ένα  μαύρο άτομο που ζυγίζει 350 κιλά να δείχνει το σώμα του και να λέει: «Θα ζήσω την ζωή μου καλά»

Και τα δύο αυτά άτομα έχουν το δικαίωμα να ασκούν τη θετικότητα του σώματος, λέει η φεμινίστρια μελετήτρια Celine Leboeuf, PhD, επίκουρη καθηγήτρια φιλοσοφίας στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριντα στο Μαϊάμι. Ορίζει την κίνηση της θετικότητας του σώματος ως μια κίνηση για την αποδοχή του σώματός μας ανεξάρτητα από το μέγεθος, το σχήμα, τον τόνο του δέρματος, το φύλο και τις σωματικές ικανότητες. «Αλλά είναι σημαντικό να θυμάστε ότι στις ρίζες της, η θετικότητα του σώματος έχει να κάνει με την αποδοχή όλων των σωμάτων, όχι μόνο του δικού σας», προσθέτει ο Δρ Leboeuf.

Απο την άλλη έχουμε την ουδετερότητα του σώματος

«Η ουδετερότητα του σώματος δεν σημαίνει ούτε να έχεις έντονα συναισθήματα, ούτε να επιβεβαιώνεις το σώμα σου», λέει η Sasha Jackson, LCSW, θεραπεύτρια σε ιδιωτικό ιατρείο στο Patterson της Καλιφόρνια.

Αν και είναι αδύνατο να πούμε ακριβώς πότε επινοήθηκε η φράση, οι περισσότερες πηγές συμφωνούν ότι η «ουδετερότητα του σώματος» άρχισε να εμφανίζεται στο διαδίκτυο γύρω στα μέσα της δεκαετίας του 2010. Το Green Mountain στο Fox Run, ένας οργανισμός που φιλοξενεί καταφύγια ευεξίας στο Βερμόντ με επίκεντρο τον υγιεινό τρόπο ζωής και την υγιή εικόνα σώματος, έγραψε μια ανάρτηση ιστολογίου χρησιμοποιώντας τον όρο το 2013.

Τελικά, ο στόχος της ουδετερότητας του σώματος είναι να μπορέσετε να ζήσετε τη ζωή σας χωρίς να έχετε έντονα συναισθήματα — θετικά ή αρνητικά — για το σώμα και την εμφάνισή σας.

Το κίνημα ουδετερότητας σώματος λέει: «Η εμφάνιση σου δεν έχει καμία σχέση με την αξία σου ως άνθρωπος» και «είσαι κάτι περισσότερο από ένα σώμα», λέει ο Guerin. «Αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να επικεντρωθούμε εκ νέου σε πράγματα που χτίζουν την αυτοεκτίμηση, όπως το να είμαστε υποστηρικτικοί φίλοι, να ανταποδίδουμε, να βρούμε το σκοπό μας και να χτίσουμε νέες δεξιότητες».

Ποιες είναι οι βασικές διαφορές μεταξύ της θετικότητας του σώματος και της ουδετερότητας του σώματος;

Μια σημαντική διαφορά μεταξύ της θετικότητας του σώματος και της ουδετερότητας του σώματος είναι η έμφαση που δίνεται στην εμφάνιση, εξηγεί η Paula Atkinson, LCSW, θεραπεύτρια με έδρα την Ουάσιγκτον, DC, η οποία ειδικεύεται στις διατροφικές διαταραχές.

Η θετική προσέγγιση του σώματος λέει ότι είσαι όμορφη ανεξάρτητα από το πώς μοιάζει το σώμα σου. Η προσέγγιση της ουδετερότητας σώματος λέει, δεν έχει σημασία αν πιστεύετε ότι το σώμα σας είναι όμορφο ή όχι, γιατί το πώς φαίνεστε δεν έχει σχέση με την αξία, την ευτυχία και την ικανοποίησή σας στη ζωή.

Τι είναι καλύτερο: Θετικότητα σώματος ή ουδετερότητα σώματος;

Το αν η θετικότητα ή η ουδετερότητα του σώματος είναι μια πιο υγιής στάση για να υιοθετήσετε εξαρτάται από τις προσωπικές προτιμήσεις.

Η θετικότητα του σώματος είναι ένας υγιής τρόπος προσέγγισης της εικόνας του σώματος, εάν είναι δυνατό να μάθετε να αγαπάτε το σώμα σας. Εάν ζείτε σε ένα σώμα που έχει περιθωριοποιηθεί από την κοινωνία λόγω του ότι είναι παχύ ή για κάποιο άλλο λόγο, η άσκηση της θετικότητας του σώματος μπορεί επίσης να είναι ένας τρόπος να απαιτήσετε ορατότητα και σεβασμό από την κοινωνία, λέει ο Osborn.

Η ουδετερότητα του σώματος μπορεί να είναι μια υγιής προσέγγιση για την εικόνα του σώματος, εάν το να αγαπάς το σώμα σου ή να εστιάζεις στην εμφάνισή σου δεν σε κάνει να αισθάνεσαι ασφαλής ή δεν ειναι δυνατή για σένα, λέει ο Atkinson. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ιστορικό σας σχετικά με την εικόνα του σώματος (κάποιο τραύμα) ή λόγω των μηνυμάτων που λαμβάνετε από την κοινωνία για το σώμα σας ή σε συνδυασμό και των δύο.

Η θετικότητα του σώματος μπορεί να μην φαίνεται ρεαλιστική για όλους. «Το κίνημα της θετικότητας του σώματος εξακολουθεί να δίνει έμφαση στη σημασία της εμφάνισης μέσω του μηνύματος «Το σώμα σου είναι όμορφο ακριβώς όπως είναι»», λέει ο Guerin. “Μερικές φορές αυτό φαίνεται ανέφικτο για κάποιους που δεν ταιριάζουν με εξωπραγματικά πρότυπα ομορφιάς.”

«Η θετικότητα του σώματος μπορεί να φαίνεται  ανειλικρινής εάν ένα άτομο δεν αισθάνεται αυτοπεποίθηση [για την εμφάνισή του]», λέει ο Τζάκσον. Η προώθηση υπερβολικά επαινετικών στάσεων σχετικά με τον τρόπο που φαίνεστε, ενώ στην πραγματικότητα δεν αισθάνεστε έτσι, μπορεί να σας κάνει να νιώθετε κάτι σαν να ξεγελάτε τον εαυτό σας, εξηγεί.

EverydayHealth

No comments

Leave a reply