Εσύ ξέρεις πόση ζάχαρη μπορείς να τρως την ημέρα αν θέλεις να χάσεις βάρος;

5 Posted by - February 4, 2021 - Nutrition

Το ξέρεις και εσύ ότι η ζάχαρη δεν είναι ωφέλιμη για τον οργανισμό. Τα τελευταία χρόνια έχεις βαρεθεί να ακούς πως πρέπει να περιορίσεις την ζάχαρη στο ελάχιστο, γιατί εκτός από εθιστική ουσία, είναι ικανή να προκαλέσει καρδιακές παθήσεις αλλά και διαβήτη. Κι ενώ όσον αφορά τις παθήσεις, είναι λίγο υπερβολικό να τρομοκρατούμαστε με τέτοιες σκέψεις, δεν παύει να είναι πραγματικότητα, πως η ζάχαρη δεν προσφέρει κάτι καλό στην υγεία μας.

Πόση ζάχαρη μπορείς να φας χωρίς κανένα φόβο;

Όταν τα πρόσθετα σάκχαρα δεν προσφέρουν κανένα θρεπτικό συστατικό στον οργανισμό, παρά μόνο περιττά κιλά, η Αμερικανική ένωση Καρδιολογίας δεν συνιστά στις γυναίκες, να καταναλώνουν πάνω από έξι κουταλάκια του γλυκού (25 γραμμάρια) ζάχαρης την ημέρα, ενώ οι άνδρες μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα εννέα κουταλάκια του γλυκού (36 γραμμάρια) ημερησίως. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας συστήνει μόνο το 10% της διατροφής μας να προέρχεται από ζάχαρη, σημειώνοντας ότι μια περαιτέρω μείωση  ανά ημέρα θα προσφέρει πρόσθετα οφέλη στην υγεία μας.

Το θέμα είναι, πως θα κόψεις την ζάχαρη

Αν σκεφτείς πως πολλά τρόφιμα περιέχουν ζάχαρη, όπως το ψωμί, τα δημητριακά, τα ποτά , τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα φρούτα, είναι λογικό ότι δεν μπορείς να υπολογίσεις την προστιθέμενη ζάχαρη στον οργανισμό σου. Αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχει κανόνας «ζάχαρης» που πρέπει να ακολουθήσεις. Το μόνο που έχεις να κάνεις, είναι να αποφύγεις αυτή την έξτρα ζάχαρη που ξέρεις ότι υπάρχει όταν έχεις μπροστά σου το αγαπημένο σου γλυκό.

Όσο για την «κρυμμένη» ζάχαρη, μπορείς να επιλέγεις τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά, που μπορούν να σε βοηθήσουν να χάσεις βάρος επειδή απορροφούνται πιο αργά από τον οργανισμό και σε κρατάνε  γεμάτο. Από την άλλη, η ζάχαρη και τα γλυκά, χωνεύονται γρήγορα και ανεβάζουν το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα, προκαλώντας αύξηση βάρους.

Ωστόσο, σε γενικές γραμμές, το πόσο ζάχαρη πρέπει να τρως την ημέρα θα το καθορίσει ο διαιτολόγος σου, ειδικά αν σε ενδιαφέρει να χάσεις βάρος.

 

No comments

Leave a reply