Έρευνα: Ποιες ασκήσεις βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης

1 Posted by - August 23, 2023 - Health, Workout

Νέα έρευνα δείχνει ότι οι ασκήσεις ενδυνάμωσης κορμού όπως η σανίδα και τα καθίσματα στον τοίχο, είναι ιδανικές για άτομα με υπέρταση.

Οι ασκήσεις που ενεργοποιούν και γυμνάζουν τις μυϊκές ομάδες χωρίς να κινείστε, όπως η σανίδα ή τα καθίσματα στον τοίχο, φαίνεται να είναι οι καλύτερες όσον αφορά τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine.

Επιστήμονες από τα Πανεπιστήμιο Canterbury και Leicester διαπίστωσαν ότι οι στατικές ή ισομετρικές ασκήσεις μπορούν να βοηθήσουν στην υπέρταση περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη προπόνηση.

Βέβαια, η νέα μελέτη σημειώνει πολλές άλλες μορφές άσκησης είναι, επίσης αποτελεσματικές, αλλά σε διαφορετικό βαθμό, όπως η αερόβια άσκηση, η προπόνηση αντίστασης, τα βάρη και υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση (HIIT).
Προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι η άσκηση γενικά συνδέεται με σημαντική μείωση της αρτηριακής πίεσης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, για τη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης συνιστώνται ασκήσεις που περιλαμβάνουν περπάτημα, τρέξιμο και ποδηλασία.

Αυτή η σύσταση, ωστόσο, βασίζεται σε δεδομένα που δεν λαμβάνουν υπόψη τις νεότερες μορφές άσκησης, όπως η HIIT και η ισομετρική άσκηση.

Έτσι, η ερευνητική ομάδα τις έβαλε στην εξίσωση για να επικαιροποιήσει τα στοιχεία και έξετασε 270 μελέτες, με συνολικά 15.827 συμμετέχοντες (από το 1990 μέχρι το Φεβρουάριο του 2023).

Η ανάλυση ανέδειξε ότι οι πιο αξιοσημείωτες μειώσεις τόσο στη συστολική όσο και στη διαστολική αρτηριακή πίεση πρόεκυψαν μετά από ισομετρική άσκηση.

Σανίδα
Οι στατικές σανίδες μπορούν να βοηθήσουν την καρδιαγγειακή αντοχή, δεδομένου ότι ο καρδιακός σας ρυθμός θα αυξηθεί, αλλά οι κινούμενες σανίδες αυξάνουν τον καρδιακό σας ρυθμό υψηλότερα και είναι πιο αποτελεσματικοί για την υγεία της καρδιάς

Όσο περισσότερο κρατάτε μια σανίδα – τουλάχιστον 60 δευτερόλεπτα, ιδανικά – τόσο πιο έντονα δουλεύει η καρδιά σας για να στείλει στους μυς σας το οξυγονωμένο αίμα που χρειάζονται.

Καθίσματα με στήριξη στον τοίχο
Τα καθίσματα είναι μια από τις πιο διαδεδομένες ασκήσεις που δεν λείπει σχεδόν από κανένα πρόγραμμα προπόνησης. Η συγκεκριμένη άσκηση όμως είναι μια παραλλαγή από τα κλασικά καθίσματα και είναι ισομετρική.

Είναι κατάλληλη για κάθε επίπεδο φυσικής κατάστασης και για όλες τις ηλικίες, καθώς δεν καταπονεί τη σπονδυλική στήλη, ούτε τις αρθρώσεις. Ο λόγος που είναι τόσο εύκολη είναι γιατί στηριζόμαστε στον τοίχο και το σώμα παίρνει ακριβώς το ίδιο σχήμα της καρέκλας.

vita.gr

No comments

Leave a reply