Η Σημασία και τα Οφέλη της Άσκησης στην Ψυχική Υγεία

10 Posted by - December 7, 2022 - Motivation

Στο στόχαστρο των ερευνών τις τελευταίες δεκαετίες, είναι η επίδραση που έχει η άσκηση στην ψυχική υγεία μας. Ιδιαίτερα το τελευταίο έτος, λόγω του εγκλεισμού, παρατηρήθηκε ένα αυξημένο ερευνητικό ενδιαφέρον, για την συμβολή που μπορεί να έχει η αθλητική δραστηριότητα στην ψυχική ευημερία. 

Οι άνθρωποι που αφιερώνουν σταθερά και τακτικά χρόνο σε κάποια αθλητική δραστηριότητα μπορούν να περιμένουν οφέλη όπως:

  • Υψηλά Επίπεδα Αυτοπεποίθησης
  • Πνευματική Διαύγεια 
  • Μειωμένο Άγχος 
  • Αυξημένη Ενέργεια 
  • Αίσθηση Ευεξίας
  • Βελτιωμένη Ικανότητα Συγκέντρωσης

Αυτοαποτελεσματικότητα, Κατάθλιψη και Άγχος

Η τακτική άσκηση, μας βοηθά να βελτιώσουμε σημαντικά τα επίπεδα αυτοαποτελεσματικότητας μας. Όσο περισσότερο δηλαδή ασχολούμαστε με μια αθλητική δραστηριότητα, τόσο μεγαλύτερη είναι και η αυτοπεποίθηση που αποκτούμε σχετικά με τις ικανότητες μας. Η αυτοαποτελεσματικότητα έχει αποδειχθεί επιστημονικά, ότι συνδέεται με καλύτερη ποιότητα ζωής, μείωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων και συνολικά με την ψυχική ευημερία. 

Η άσκηση με έναν πολυδιάστατο τρόπο, έχει την δυνατότητα να μας ανακουφίσει από τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης που μπορεί να βιώνουμε. Αυτό οι ερευνητές, το αποδίδουν και στην λεγόμενη υπόθεση της απόσπασης προσοχής. Η υπόθεση αυτή, πρεσβεύει, πως η απόσπαση της προσοχής μας από τις αρνητικές και ανησυχητικές σκέψεις που μπορεί να έχουμε, μέσω της γυμναστικής, μειώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Είναι ακριβώς αυτό που λέμε πολλές φορές: «η γυμναστική με βοηθά να ξεχαστώ» ή ακόμα και «το άθλημα μου με βοηθάει να ξεσπάσω ή να βρω τον εαυτό μου».

Σε βιοχημικό επίπεδο γνωρίζουμε ότι με την άσκηση, διοχετεύονται στον οργανισμό μας ενδορφίνες, οι οποίες αποσκοπούν στην βοήθεια του σώματος μας να αντέξει στον πόνο και στο στρες. Οι ενδορφίνες είναι και το γνωστό ‘αντίδοτο’ των αρνητικών συναισθημάτων και σε αυτές οφείλουμε το αίσθημα ευφορίας που νιώθουμε, κατά την διάρκεια αλλά και στο τέλος της αθλητικής ενασχόλησης μας.

Κατά πόσο μπορεί η άσκηση να βελτιώσει την ψυχική υγεία μας;

    Η άσκηση (αθλητική δραστηριότητα, είτε ατομική είτε ομαδική), έχει τεράστιο θετικό αντίκτυπο στην συνολικότερη ψυχική υγεία του ατόμου. Μάλιστα, για μια σημαντική μερίδα ανθρώπων που έχει διαγνωστεί με καταθλιπτική ή αγχώδη διαταραχή, η άσκηση φάνηκε πιο αποτελεσματική ακόμα και από την χορήγηση ψυχοφαρμακευτικής αγωγής, σύμφωνα με τους ίδιους. Το κατά πόσο θα επιτρέψουμε στην άσκηση να βελτιώσει την ψυχική υγεία μας, εξαρτάται επομένως, μονάχα από εμάς τους ίδιους και τον χρόνο που θα αφιερώσουμε σε αυτήν. 

 ΑΕΚ-1161Σταυροπούλου Ευαγγελία

Ψυχολόγος, 

Εκπαιδευόμενη Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεύτρια

Αθλητική Ψυχολόγος στην Προεθνική Ποδοσφαιρική Ομάδα Αθήνας Κ16,

evalstavro@gmail.com

 

 

 

 

No comments

Leave a reply