Πώς να ξεκινήσετε τη γυμναστική: Ένας οδηγός για αρχάριους

2 Posted by - March 23, 2022 - Motivation

Η τακτική άσκηση είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για την υγεία σας. Πολύ γρήγορα θα αρχίσετε να βλέπετε και να αισθάνεστε τα οφέλη που μπορεί να έχει η συνεπής σωματική δραστηριότητα. Ωστόσο, η ρουτίνα  άσκησης απαιτεί αποφασιστικότητα και πειθαρχία.

Εάν σκέφτεστε να αρχίσετε να γυμνάζεστε αλλά δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε, αυτό το άρθρο είναι για εσάς. Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να ξεκινήσετε μια ρουτίνα και να την τηρήσετε.

Η τακτική άσκηση έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει σημαντικά την υγεία. Βοηθά να επιτύχετε και να διατηρήσετε ένα υγιές σωματικό βάρος και μυϊκή μάζα και να μειώσετε τον κίνδυνο για χρόνιες ασθένειες. Επιπλέον, η έρευνα έχει δείξει ότι η άσκηση μπορεί να ανεβάσει τη διάθεσή σας, να τονώσει την ψυχική σας υγεία, να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα, ακόμη και να βελτιώσει τη σεξουαλική σας ζωή.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι άσκησης. Αυτή η μεγάλη ποικιλία δίνει την δυνατότητα στον καθένα να βρει αυτό που του αρέσει, που του ταιριάζει, που θα το διασκεδάζει και δεν θα το βαριέται.

Οι συνήθεις τύποι άσκησης περιλαμβάνουν αερόβιο, ενδυνάμωση, HIIT, ασκήσεις ευκινησίας  και σταθερότητας. Μπορείτε να εκτελέσετε  μεμονωμένα ή συνδυαστικά.

Είστε έτοιμοι να αναβαθμίσετε την ποιότητα της  ζωή σας; 

Πριν ξεκινήσετε μια νέα wellness ρουτίνα:

 1. Ελέγξτε την υγεία σας

Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και να κάνετε μια ιατρική εξέταση πριν ξεκινήσετε μια ρουτίνα άσκησης. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για όσους είναι αρχάριοι και αποφασίζουν να συμμετέχουν σε έντονες σωματικές δραστηριότητες.

2. Φτιάξτε ένα πλάνο και βάλτε ρεαλιστικούς στόχους

Μόλις αποφασίσετε να ξεκινήσετε την τακτική άσκηση, προσπαθήστε να δημιουργήσετε ένα πλάνο που περιλαμβάνει εφικτά βήματα και στόχους. Ένας τρόπος για να το κάνετε αυτό, είναι να ξεκινήσετε με απλά βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε. Στη συνέχεια, μπορείτε να συνεχίσετε να χτίζετε πάνω σε αυτό, καθώς βελτιώνεται το επίπεδο της φυσικής σας κατάστασης. Για παράδειγμα, εάν ο στόχος σας είναι να ολοκληρώσετε ένα τρέξιμο 5 χιλιομέτρων, μπορείτε να ξεκινήσετε φτιάχνοντας ένα προγράμμα που περιλαμβάνει μικρότερες διαδρομές. Μόλις ολοκληρώσετε αυτές τις μικρές διαδρομές, αυξήστε την απόσταση μέχρι να μπορέσετε να τρέξετε ολόκληρα τα 5 χιλιόμετρα.

Ξεκινώντας με μικρούς στόχους θα αυξήσετε τις πιθανότητες επιτυχίας και θα σας κρατήσει κίνητρο σε κάθε βήμα της πορείας σας.

3. Ας γίνει συνήθεια

Ένα άλλο βασικό συστατικό της επιτυχίας της άσκησης είναι να τηρείτε τη ρουτίνα σας. Φαίνεται ότι είναι ευκολότερο για τους ανθρώπους να διατηρήσουν μια ρουτίνα άσκησης μακροπρόθεσμα, εάν την κάνουν συνήθεια και την κάνουν τακτικά. Μια ανασκόπηση μελετών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αντικατάσταση μιας ανθυγιεινής συμπεριφοράς με μια νέα πιο υγιεινή συνήθεια είναι μια εξαιρετική προσέγγιση για τη διατήρηση της μακροπρόθεσμα. Επιπλέον, η δημιουργία ενός προγράμματος ή η άσκηση την ίδια ώρα κάθε μέρα, είναι καλοί τρόποι για να διατηρήσετε τη ρουτίνα σας και να την κάνετε να διαρκεί.

Για παράδειγμα, μπορείτε να κάνετε την άσκηση συνήθεια, προγραμματίζοντας να γυμνάζεστε κάθε μέρα αμέσως μετά τη δουλειά ή να ειναι το πρώτο πράγμα που κάνετε το πρωί. Είναι σημαντικό να επιλέξετε την ώρα που λειτουργεί καλύτερα για εσάς.

Μερικές συμβουλές για αρχάριους

1. Μείνετε ενυδατωμένοι

Η αναπλήρωση υγρών κατά τη διάρκεια της άσκησης είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της βέλτιστης απόδοσης, ειδικά όταν ασκείστε σε υψηλές θερμοκρασίες.

Επιπλέον, η ενυδάτωση μετά την προπόνησή σας μπορεί να σας βοηθήσει να ανακάμψετε και να σας προετοιμάσει για την επόμενη προπόνησή.

2.Φροντίστε τη διατροφή σας

Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή για να υποστηρίξετε το πρόγραμμα γυμναστικής σας.

Όλες οι ομάδες τροφίμων είναι απαραίτητες για να διατηρήσετε υγιή ενεργειακά επίπεδα και να αξιοποιήσετε στο έπακρο την προπόνησή σας. Οι υδατάνθρακες είναι ζωτικής σημασίας, καθώς μπορούν να τροφοδοτήσουν τους μύες σας πριν από την άσκηση.  Επιπλέον, η πρωτεΐνη βοηθά στη βελτίωση της αποκατάστασης των μυών μετά την άσκηση, επιδιορθώνει τη βλάβη των ιστών και χτίζει μυϊκή μάζα.

Τέλος, η τακτική κατανάλωση υγιεινών λιπών έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην καύση του σωματικού λίπους και στη διατήρηση των μυϊκών καυσίμων κατά τη διάρκεια της προπόνησης, κάνοντας την ενέργεια σας να διαρκεί περισσότερο.

3. Προθέρμανση 

Είναι σημαντικό να κάνετε προθέρμανση πριν το βασικό μέρος της προπόνησης, ώστε να παρουσιαστείτε έτοιμοι τόσο ψυχικά όσο και σωματικά. Έτσι μπορείτε να αποτρέψετε τραυματισμούς και να βελτιώσετε την αθλητική σας απόδοση. Θα δείτε επίσης βελτίωση της ευλυγισίας σας και μείωση του πόνου μετά την προπόνηση.

4. Ακούστε το σώμα σας

Εάν δεν είστε συνηθισμένοι να γυμνάζεστε κάθε μέρα, να προσέχετε τα όριά σας. Εάν αισθάνεστε πόνο ή δυσφορία κατά τη διάρκεια της άσκησης, σταματήστε και ξεκουραστείτε πριν συνεχίσετε.

Να θυμάστε ότι η σκληρότερη και ταχύτερη γυμναστική δεν είναι απαραίτητα καλύτερη.

Πώς να παραμείνετε σε εγρήγορση 

Το κλειδί για να παραμείνετε ενεργοί και να κάνετε την άσκηση συνήθεια είναι να διασκεδάζετε αυτο που κάνετε. Αυτό θα σας  βοηθήσει  να μη φοβάστε την άσκηση και να μην τη βαριέστε.

Η συμμετοχή σε ένα πρόγραμμα γυμναστηρίου  ή σε ένα on  line μάθημα γυμναστικής, όπως γιόγκα ή πιλάτες, ή πρόσληψη προσωπικού γυμναστή ή τα ομαδικά αθλήματα είναι κάποιες  καλές ιδέες για να αυξήσετε το κίνητρο και την απόλαυση.

Το να είστε μέλος μια ομάδας ή με να γυμνάζεστε με έναν φίλο μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της ενέργειας σας και να σας παρακινήσει να συνεχίσετε τη ρουτίνα άσκησης σας.

Επιπλέον, η παρακολούθηση της προόδου σας, όπως η καταγραφή της προπόνησης σας πχ η καταγραφή των χρόνων τρεξίματός σας, μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε το κίνητρο για να βελτιώσετε τα προσωπικά σας ρεκόρ.

Συμπερασματικά

Για να διατηρήσετε το κίνητρό σας, δοκιμάστε την ποικιλία στις προπονήσεις σας, γραφτείτε σε ένα γυμναστήριο ή ακολουθείστε ένα ομαδικό άθλημα και φροντίστε να παρακολουθείτε την πρόοδό σας.

Η έναρξη μιας νέας ρουτίνας άσκησης μπορεί να είναι δύσκολη. Ωστόσο, το να έχετε πραγματικούς στόχους μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα πρόγραμμα φυσικής κατάστασης μακροπρόθεσμα.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι σωματικής δραστηριότητας για να διαλέξετε. Βρείτε αυτά που λειτουργούν για εσάς και φροντίστε να τα αλλάζετε περιστασιακά.

Πρώτος στόχος είναι να ξεκινήσετε με αργό ρυθμό, να χτίζετε σιγά σιγά το επίπεδο της φυσικής σας κατάστασης και να αφήνετε το σώμα σας να ξεκουράζεται.

Είναι επίσης σημαντικό να ακολουθείτε μια σωστή διατροφή και να πίνετε αρκετό νερό.

Ακολούθησε μας και κάνε κάθε στόχο εφικτό!

@beinggr  @webuildfootballers 

Καλή αρχή!

No comments

Leave a reply