Εργομετρικός έλεγχος: Η σημασία και τα οφέλη σε επαγγελματία και μη

5 Posted by - September 27, 2015 - Health

Η έννοια εργομετρικός έλεγχος ή αξιολόγηση αθλητικής απόδοσης μπορεί να είναι σε κάποιους κάτι καινούργιο ή κάτι νέο, παρόλα αυτά εδώ και αρκετά χρόνια η επιστημονική αξιολόγηση αθλητικής απόδοσης έχει μπει στην ζωή μας.

Η μέτρηση κάποιων παραμέτρων που αξιολογούν τη φυσική κατάσταση ήταν πριν από μερικά χρόνια προνόμιο των επαγγελματιών αθλητών. Πλέον πολλές ακαδημίες και προπονητές με την ενημέρωση που υπάρχει μέσω (διαδικτύου , περιοδικών , βιβλίων, κλπ) έχουν πειστεί για την χρησιμότητα αυτών των μετρήσεων.

Η έννοια της φυσικής κατάστασης είναι πολυπαραγοντική και συνίσταται από 11 παραμέτρους (καρδιο-αναπνευστική αντοχή, δύναμη, τοπική μυϊκή αντοχή, ευλυγισία, σωματική σύσταση, ταχύτητα, ευκινησία, ισορροπία, συναρμογή, μυϊκή ισχύς, χρόνος αντίδρασης) πολύ περισσότερες από όσες θα πίστευε κανείς στο άκουσμα του όρου φυσική κατάσταση.

 14

Το σωστό προπονητικό πρόγραμμα

Αυτή η μέτρηση δεν είναι απλώς μια  απαιτούμενη συνήθεια των αθλητών που βρίσκονται σε επαγγελματικό επίπεδο. Τα εργομετρικά απευθύνονται και σε μη επαγγελματίες.

Ταιριάζει σε όποιον το βλέπει λίγο πιο σοβαρά και προσπαθεί αντί για βόλτα να κάνει προπόνηση. Για τους επαγγελματίες αθλητές είναι πιο εύκολα γιατί υπάρχει ο γνώστης προπονητής που τους καθοδηγεί. Για τους  χομπίστες ωστόσο, μια εργομέτρηση θα μπορούσε να αποτελέσει βάση πάνω στην οποίο θα προσαρμοστεί, ανάλογα με τα ατομικά φυσιολογικά χαρακτηριστικά του καθενός και τους προσωπικούς του στόχους, ένα σωστά δομημένο προπονητικό πρόγραμμα.

 2

Τι είναι όμως εργομετρικός έλεγχος ;

Ένας εργομετρικός έλεγχος θεωρείται απαραίτητος και ιδιαίτερα χρήσιμος για τον καταρτισμό του προπονητικού προγράμματος και τη βελτίωση της αθλητικής απόδοσης.

Αρχικά, να τονίσουμε ότι ο εργομετρικός και εργαστηριακός έλεγχος αποτελούν ένα πολύ δυνατό εργαλείο στα χέρια ενός προπονητή, ο οποίος ξέρει να δουλεύει βάσει των σύγχρονων απαιτήσεων του αθλητισμού και όχι εμπειρικά, επειδή κάποτε πέρασε ή μεγαλούργησε στα γήπεδα, διότι έτσι μπορεί να εστιάσει την προπόνηση στις ανάγκες του κάθε αθλητή αλλά και ολόκληρης της ομάδας.

 

Ο εργομετρικός έλεγχος θεωρείται απαραίτητος για τους παρακάτω λόγους :

-          Έλεγχο υγείας.

-          Δημιουργία Αθλητικού Προφίλ

-           Καθοδήγηση προπονητικής κατεύθυνσης

-          Πρόβλεψη αγωνιστικής απόδοσης

-          Καταγραφή διαφόρων χαρακτηριστικών αθλητικής προσπάθειας

-          Σύγκριση αθλητικής απόδοσης ως κίνητρο

17

Έπειτα υπάρχει ένα πλήθος άλλων παραμέτρων που εκφράζουν το επίπεδο της αθλητικής προετοιμασίας και ετοιμότητας του αθλητή όπως η αλτικότητα, η διαφορά δύναμης ανάμεσα στα δυο πόδια, η αξιολόγηση ταχύτητας με ή χωρίς μπάλα, ο έλεγχος ελαστικότητας κάτω άκρων καθώς και η ανάλυση σωματικής σύστασης για τον έλεγχο BMI, BMR,  %λίπους, μυϊκής μάζας, άλιπης μάζας, συνολικών υγρών, επιθυμητών φυσιολογικών ορίων.

 

Αναλυτικά η παράμετροι που εξετάζονται κατά τον εργομετρικό έλεγχο είναι:

 Έλεγχος Υγείας – Ανθρωπομετρική Αξιολόγηση :

BMI, BMR,  %λίπους, μυϊκή μάζα, άλιπη μάζα, συνολικά υγρά, επιθυμητά φυσιολογικά όρια.

Ισοκινητική αξιολόγηση:
Μέγιστη ισχύς των εξεταζόμενων μυϊκών ομάδων, μυϊκές ανισορροπίες, ταχύτητας σύσπασης, ταχύτητας σύσπασης, Ενεργητική κινητοποίηση των αρθρώσεων, έλεγχος προόδου της αποκατάστασης.

Αξιολόγηση Φυσικής Κατάστασης:
Μεγίστης καρδιακής συχνότητας & προπονητικών εντάσεων, Μέγιστης αερόβιας ικανότητας VO2max, ταχύτητα στο 100% vo2max  (km/h), ταχύτητα στο αναερόβιο κατώφλι (km/h) Εύρεση αναερόβιου κατωφλίου & προπονητικών εντάσεων, συγκέντρωση γαλακτικού στο αίμα ) – όλες οι μετρήσεις πραγματοποιούνται σε διάδρομο h/p cosmos.

Ανάλυση βάδισης πέλματος (πελματογράφημα ) :
Στατική & δυναμική μέτρηση, ισορροπία, πελματιαία πίεση, σύγκριση μεταξύ δύο πελμάτων, αποτύπωση επιφάνειας στήριξης, θέση πτέρνας, φόρτιση της καμάρας, αποκλίσεις γωνιών/αποστάσεων από άξονα, απεικόνιση δύο και τριών διαστάσεων.

Μέτρηση βασικού μεταβολισμού ( RMR )
Μεταβολικός ρυθμός Ηρεμίας, ενεργειακό ισοζύγιο, εξειδικευμένο πρόγραμμα διατροφής.

Έλεγχος ελαστικότητας & αξιολόγηση στάση σώματος:
Από τον έλεγχο αυτό, αποκαλύπτονται προβλήματα στο μήκος βασικών μυών του σώματος, παράγοντες που οδηγούν σε επαναλαμβανόμενους τραυματισμού

Αξιολόγηση Ταχύτητας :
Ταχύτητα 10m, 20m, 30m, Ταχύτητα με μπάλα   – Illinois agility test.

WinGate Test – 30sec :
Μέγιστη συχνότητα  περιστροφής των σκελών (περιστροφές/λεπτό),αναερόβια  αγαλακτική  ισχύς  (watt/kgr)

Αξιολόγηση δύναμης κάτω άκρων :
Δύναμης κάτω άκρων, αναλογία δύναμης δεξί & αριστερό πόδι, εκρηκτικής & ελαστικής ισχύος, αξιολόγηση ταχυδύναμης 30sec χρόνος αντίδρασης σε οπτικά και ηχητικά ερεθίσματα.

 IMG_8051

Κάθε πότε πρέπει να γίνονται οι μετρήσεις;

-         Στο Τέλος Της Ειδικής Προετοιμασίας 6-7 Εβδομάδες

-         Στα Μέσα Της Αγωνιστικής Περιόδου

-         Μεταβατική Περίοδος

 

Χρησιμότητα αξιολόγησης

-          Μας δείχνει τις φυσικές δυνατότητες & τις αδυναμίες του κάθε αθλητή

-         Παρέχει ανατροφοδότηση, σχετικά με την βελτίωση του αθλητή και την αποτελεσματικότητα της προπονητικής διαδικασίας

-         Λειτουργεί προληπτικά στην αποφυγή εμφάνισης τραυματισμών

-         Επιτρέπει τον σχεδιασμό και την εφαρμογή εξειδικευμένων σε ατομικό επίπεδο προγραμμάτων προπόνησης

-         Δημιουργία του αθλητικού προφίλ του κάθε αθλητή

 

Eργομετρική αξιολόγηση Life – Ergo
Internet: www.lifergo.gr
E-mail: info@lifergo.gr

Tel/Fax 210 6811482

Mobile: 6945774206

Drakogiannopoulos Nikos                    

logo Life - Ergo Εργομετρικό κέντρο  (1) - Αντιγραφή

 

 

 

                                                     

                                                           

                                                                                                        

 

 

 

No comments

Leave a reply