Αυτός είναι ο τρόπος να μην ξυπνάμε κουρασμένοι το πρωί

29 Posted by - March 10, 2017 - Health, Nutrition

Όλοι πιστεύουμε πως ένας μεγάλης διάρκειας ύπνος αναγεννάει και ανανεώνει τον οργανισμό, αλλά στην πραγματικότητα δεν έχει σημασία μόνο η διάρκεια του ύπνου αλλά εξίσου και η ποιότητα του.
Έρευνες δείχνουν πως οι περισσότεροι άνθρωποι, αναφέρουν πως η ποιότητα του ύπνου τους είναι «φτωχή» ή «απλά καλή», ενώ είναι αρκετοί αυτοί που ενώ κοιμούνται τις αναγκαίες 7 ώρες, δηλώνουν πως ξυπνάνε κουρασμένοι ή κακοδιάθετοι.
Σαφώς υπάρχουν πολλές αλλαγές στον τρόπο ζωής του καθενός, οι οποίες μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου και μία από αυτές είναι διατροφική και αφορά το δίδυμο ….μέλι και αλάτι!

Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι 5 κουταλάκια του γλυκού ανόθευτο μέλι και 1 κουταλάκι του γλυκού αγνό αλάτι Μεσολογγίου (όχι του εμπορίου που έχει χημικά πρόσθετα ροής).
Αναμίξτε τα δύο αυτά συστατικά και βάλτε τα σε ένα βάζο.
Πριν να πάτε για ύπνο, πάρτε 1 κουταλάκι του γλυκού από αυτό το μείγμα και βάλτε το κάτω από την γλώσσα σας, αφήνοντας το να διαλυθεί αργά.
Το αλάτι Μεσολογγίου περιέχει 76 διαφορετικά μέταλλα και ιχνοστοιχεία, ένα από τα οποία είναι το μαγνήσιο. Το μαγνήσιο δρα μειώνοντας την ποσότητα της κορτιζόλης – η ορμόνη του στρες – στον εγκέφαλό σας, επιτρέποντάς σας να χαλαρώσετε και να πάρετε έναν βαθύ ύπνο.
Το ανόθευτο μέλι είναι μία εξαιρετική τροφή η οποία υποστηρίζει το σώμα κατά τον ύπνο και βοηθά στην επούλωση του συκωτιού και πολλών κυττάρων. Τα σάκχαρα του μελιού προμηθεύουν το συκώτι με γλυκογόνο, βοηθώντας το στην αποτοξίνωση, τον μεταβολισμό και στην ρύθμιση των ορμονών κατά την φάση του ύπνου.
Επιπλέον, το ακατέργαστο μέλι συμβάλλει στην παραγωγή της μελατονίνης που απελευθερώνεται στον εγκέφαλο η οποία είναι μια σημαντική ορμόνη του ύπνου για τον ύπνο υψηλής ποιότητας*.

Όσον αφορά σε αυτό που αναφέρθηκε στην αρχή, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι εξίσου σημαντικές για την βελτίωση του ύπνου. Μπορείτε να δοκιμάσετε κάποιες από τις παρακάτω και να έχετε άμεσα αποτελέσματα:
1. Το βραδινό σας δεν πρέπει να είναι κοντά ή λίγο πριν την φάση του ύπνου, διότι το σώμα πρέπει να χωνέψει τις τροφές και επομένως πρέπει να παραμείνει δραστήριο. Συνιστάται ελαφρύ φαγητό ή τουλάχιστον ένα βραδινό 2 ώρες πριν τον ύπνο

2. Οι προπονήσεις σας (ή η δουλειά σας) δεν πρέπει να είναι κοντά ή λίγο πριν την φάση του ύπνου, επειδή το σώμα έχει ακόμα υπερένταση και δεν μπορεί να συγχρονιστεί με το μυαλό που του λέει «Πέσε για ύπνο» !
Συνιστάται όταν τελειώνετε την προπόνηση ή την εργασία σας να αφήνετε λίγο χρόνο ηρεμίας πριν τον ύπνο, διαβάζοντας ένα βιβλίο ή ακούγοντας χαλαρή μουσική.

3. Η σύνδεση σε social media και η χρήση των συσκευών τεχνολογίας δεν πρέπει να είναι κοντά ή λίγο πριν την φάση του ύπνου, διότι ο εγκέφαλος διεγείρεται από το φως της οθόνης της συσκευής, θεωρώντας πως είναι ακόμα …ημέρα! Έτσι, συνεχίζει να λειτουργεί διακόπτοντας την έκκριση μελατονίνης και σεροτονίνης, ορμονών που είναι απαραίτητες για έναν καλό ύπνο.
Συνιστάται η αποφυγή της χρήσης των συσκευών αυτών τουλάχιστον 30 λεπτά πριν τον ύπνο.

*σύμφωνα με το περιοδικό Health, Wild and Free

20161002 metallioΕπιμέλεια: Ευάγγελος Χατζόπουλος
Ερασιτέχνης δρομέας
www.livingbio.gr

No comments

Leave a reply